Obě varianty zvládneš připravit do půl hodiny. Postup je velice jednoduchý a většinu ingrediencí už doma určitě také máš. Těsto na palačinky máme vychytané a chutě, které jsme do těchto receptů zvolili, se skvěle hodí k nadcházejícímu letnímu počasí.
Připravili jsme pro tebe recept na palačinky – výborné snídaňové jídlo, které miluje každý. Perfektně se hodí k víkendové pohodě. Tak se toho chop a udělej radost bližnímu svému nebo sobě! Pokud neholduješ sladkému, máme pro tebe i slanou variantu. Není sice tak obvyklá, ale stojí za vyzkoušení.
Obě verze zvládneš připravit do půl hodiny, postup je velice jednoduchý a většinu ingrediencí už doma určitě také máš. Těsto na palačinky máme vychytané a chutě, které jsme do těchto receptů zvolili, se skvěle hodí k nadcházejícímu letnímu počasí. Samozřejmě, co se týká náplní, zde se chutím a kreativitě meze nekladou, takže neváhej obměňovat suroviny podle svého gusta!
Nejdříve ti popíšeme, jak si připravit univerzální těsto na lehké, vláčné, tenké palačinky – jako ze stánku někde v Paříži – a pak si můžeš vybrat, která varianta tě zaujala nejvíce. Typicky české palačinky, které dělávají naše babičky (samozřejmě ne všechny), jsou často tlusté, smaží se na oleji a točí se do ruličky. V tomto receptu, pokud máš dobrou pánev, nepotřebuješ žádný olej a smaží se na sucho. Máš raději tlustší těsto? Není problém, stačí vylít do pánve více těsta, postup je stejný.
Recept na palačinkové těsto, které nezklame
(4 porce, čas: 15 min.)
Suroviny:
250 g hladké mouky
500 ml plnotučného mléka
3 vejce
špetka soli
Postup:
Postup je velmi jednoduchý. Všechny suroviny smíchej dohromady: začni sypkými ingrediencemi, tedy moukou a špetkou soli, přidej vejce a dobře promíchej. Poté do vzniklého těsta přilévej mléko. Vše musí být důkladně promíchané, aby v něm nebyly hrudky. Konzistence hotového těsta by neměla být ani příliš tekutá, ani hodně hustá.
Těsto by se mělo hezky táhnout. Nejlepší je nechat jej před smažením pár minut odstát, aby se všechny ingredience dobře promísily. Mezitím si třeba připrav pánev na smažení a oblíbené náplně.

Pánev si zahřej na střední plamen, můžeš ji lehce potřít máslem. Teď už jen stačí vylít cca jednu naběračku (záleží podle velikosti pánve a naběračky) těsta na pánev a krouživými pohyby nechat těsto rozprostřít po celé ploše. Jakmile se ti začnou oddělovat rohy a těsto začne měnit konzistenci a barvu, je na čase palačinku otočit. Až se ti po stejné době palačinka osmaží i z druhé strany, máš hotovo.

Pravidlo první lehce nepovedené palačinky platí skoro vždy. Buď je moc tlustá, nebo tenká atd., přesně proto můžeš při přípravě dalších vychytat dávkování, plamen a tu nepovedenou samozřejmě sníst během smažení.
Palačinky s rozvarem z lesních plodů a vanilkovým tvarohem
Suroviny:
hotové palačinky
1 kelímek tvarohu (tučného)
1 citron
hrst malin (pokud zrovna máš doma jiné lesní plody, určitě využij. Skvěle se hodí také lesní jahody, ostružiny i jahody ze zahrádky)
hrst borůvek
2 lžíce třtinového cukru
1 čajová lžička vanilkového aroma
cukr moučka na posypání
Postup:
Nejdříve si připrav rozvar z lesních plodů. Do malého rendlíčku vlož ovoce (pár bobulek si můžeš nechat na ozdobu), zakápni polovinou citronu, přidej lžíci třtinového cukru a nech probublávat za stálého míchaní zhruba pět minut.

Tvaroh si připravíš smícháním zbylé šťávy z citronu, lžíce cukru a vanilkového aroma. Pro lepší chuť můžeš do tvarohu přidat i nastrouhanou kůru z citronu. Nezapomeň citrony pořádně omýt.

Palačinku si polož na talíř a polovinu pomaž štědrou dávkou vanilkového tvarohu. Poté na tvaroh přidej podle chuti ovocný rozvar a palačinku můžeš přeložit tak, aby ti vznikl trojúhelník. Mistrovské dílo ještě dozdob cukrem, zbylým ovocem, zakápni ovocnou omáčkou a máš hotovo!

Slané palačinky se sázeným vejcem, špenátem a tyrolským špekem
Suroviny:
balení baby špenátu
100 g tyrolského špeku
1 cibule
1 jarní cibulka
3 stroužky česneku
smetana na šlehání
hrst nastrouhaného sýru (skvěle se hodí parmezán či mozzarella)
vejce (podle počtu připravovaných porcí)
lanýžový olej (volitelné)
sriracha (volitelné)
uzená paprika
sůl
pepř
Postup:
Na pánvi si osmaž na kostičky nakrájený špek, jakmile začne pouštět tuk, přidej na malé kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidej na plátky nakrájený česnek. Vše dobře promíchej a přidej omytý špenát.

Až se zredukují listy špenátu na polovinu, zalij vše smetanou, dochuť solí, pepřem a uzenou paprikou, přidej jarní cibulku a nechej probublávat několik minut, dokud není směs hustá. Poté přidej nastrouhaný sýr a nechej směs stranou.

Teď jsou na řadě sázená vejce neboli volská oka. Na pánvi rozpal kostku másla a vysázej na ni tolik vajec, kolik porcí plánuješ udělat (a kolik máš připravené směsi se špenátem). Vejce opékej několik minut na středním plamenu a poté přikryj pokličkou, aby se ti lehce udělal i vršek. Perfektně udělané sázené vejce by mělo mít tekutý žloutek, který krásně vyteče při rozkrojení. Rozteklý žloutek totiž dodá bohatou chuť každému soustu.

Balení palačinky je jednoduché. Doprostřed palačinky rozprostři špenátovou směs, navrch přidej ještě syrové listy špenátu a přidej sázené vejce. Okraje palačinky ohni tak, aby z ní vykukoval jen žloutek. Hotový pokrm dozdob pažitkou či jinou bylinkou. Podle chuti zakápni lanýžovým olejem a omáčkou z chilli – nebo čímkoliv jiným – a je to!
