Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2022 11:38
Čas čtení 1:13
Tereza Patočková

Ministerstvo už má návrh zákona pro boj s dezinformacemi. Mazání serverů neobsahuje

Ministerstvo už má návrh zákona pro boj s dezinformacemi. Mazání serverů neobsahuje
Zdroj: Unsplash/Luca Bravo
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

V mimořádných případech by tedy nešlo o „vypnutí“ dezinformačního webu, ale pouze o jeho utlumení, což by snížilo jeho dosah a dohledatelnost.

Ministerstvo po masivní vlně hoaxů souvisejících s válkou na Ukrajině vypracovalo zákon proti šíření dezinformací. Informoval o tom Deník N. Takový nástroj Česku chyběl a tato mezera se velmi projevila právě v důsledku situací souvisejících s ruskou agresí na Ukrajině. 

Podle návrhu by mohl mít ministr vnitra pravomoc utlumit propagandistické weby, aby měly co nejmenší dosah. Jednalo by se ale o krajní situace. Vypracovaný zákon bude nyní posuzovat koalice.

Vyrovnávání se s dezinformačními weby bylo v minulých měsících pod vlnou kritiky. Sdružení CZ.NIC na začátku války zablokovalo osm předních propagandistických webů v Česku, odborníci ale tento krok kritizovali. Rozhodnutí totiž nemělo oporu v zákoně, protože legislativa týkající se boje se šířením dezinformací v Česku neexistuje.

Ministerstvo vnitra proto během tří měsíců války vypracovalo návrh zákona. „Jako krajní řešení by mohl umožňovat blokaci některých informačních zdrojů. Při práci na konkrétní podobě návrhu zákona ministerstvo pečlivě zvažovalo všechny aspekty, včetně ústavních,“ řekl Deníku N mluvčí resortu Jakub Veinlich.

Doporučeno
Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? 3. května 2024 16:55

V mimořádných případech by tedy nešlo o „vypnutí“ dezinformačního webu, ale pouze o jeho utlumení, což by snížilo jeho dosah a dohledatelnost. Ministerstvo zatím nechce říct, jak přesně by takový nástroj měl technicky fungovat.

Rozhodovat o blokaci dezinformátorů bude po konzultaci se zpravodajskými službami a policií ministr vnitra. Tento krok by musel podrobně zdůvodnit. Každý účastník řízení by se proti rozhodnutí mohl bránit správní žalobou, případně by mohl žádat o náhradu škody.

Veinlich zdůrazňuje, že jde v tuto chvíli o návrh a je možné, že se bude ještě upravovat. Nyní jej bude řešit pětikoalice, poté půjde do širšího připomínkového řízení.

Sdružení CZ.NIC na konci února vypnulo dezinformační stránky na základě ohrožení národní bezpečnosti a na doporučení Vojenského zpravodajství. Jednalo se o weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Většina z nich už je v provozu, jediným blokovaným webem zůstal Aeronet, který CZ.NIC vyzval, aby doplnil správné údaje o držiteli domény.

Domů
Sdílet
Diskuse