Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2022 17:15
Čas čtení 1:30
Radim Šlechta ČTK

Policie v Brně jezdí k případům domácího násilí čím dál častěji

Policie v Brně jezdí k případům domácího násilí čím dál častěji
Zdroj: Policie ČR
NEWS DOMÁCÍ NÁSILÍ POLICIE ČR ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Případů domácího násilí přibývá.

Policisté v Brně evidují v posledních týdnech až o pětinu více výjezdů k případům, které nesou znaky domácího násilí. Jednou z příčin růstu těchto případů je především zhoršená finanční situace. Informuje o tom ČTK s odvoláním na Andreu Kornetovou, vedoucí specializovaného oddělení, které se domácím násilím v Brně zabývá. V České republice obdobné oddělení neexistuje, v Brně funguje 17 let.

„Situace je taková, že v posledních týdnech jsme zaznamenali vzrůst výjezdů k případům, které nesly znaky domácího násilí. Přiblížili jsme se nárůstu 20 procentům oproti stejnému období loňského roku. Ta jednání jsou navíc mnohem závažnějšího charakteru a intenzivnější, loni šlo o více přestupků, nyní jde o více trestních řízení,“ uvedla vedoucí. Obecně se podle ní oddělení ročně zabývá asi 80 trestnými činy, asi 200 přestupky a 40 vykázáními.

Pachateli a oběťmi domácího násilí jsou v posledních týdnech zvýšeně i cizinci. Kornetová uvedla, že šlo o čtyři různé státní příslušnosti. V těchto případech je podle ní problém nejen v jazykové bariéře, ale především v tom, že cizinci neznají české zákony a české právní normy. „Ta neznalost se promítá v tom, že oni nečekají, že by se jim u nás mohlo dostat pomoci. A neznají oprávnění policie. A co je nejzávažnější, že dost z nich projevuje nedůvěru v policii,“ uvedla vedoucí.

Jednou z příčin nárůstu počtu případů je podle Kornetové zhoršující se ekonomická situace rodin. „Máme vypozorováno, že alkohol a nedostatek financí jsou stimulem násilí v rodinách. Vzhledem ke zhoršující se ekonomické situaci se navíc obávám, že tento trend bude pokračovat,“ uvedla vedoucí.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Policie může jednání kvalifikovat jako přestupek, může však jít i o trestný čin týrání osoby žijící ve společném obydlí s trestní sazbou čtyři roky vězení, případně až osm let, v nejzávažnějších případech až 12 let vězení. Druhou možností je vykázání násilníka, a to na deset dní. Soud jej může vykázat na měsíc s prodloužením až na šest měsíců. Policie také může zahájit trestní stíhání a dotyčného stíhat vazebně.

„Především je potřeba si uvědomit, že tou obětí domácího násilí dotyčná osoba je. To znamená, že to, co se jí děje, je protiprávní a v České republice existují zákony a právní normy, podle kterých lze domácí násilí postihovat. Není to věc soukromá, je to věc, kterou je potřeba řešit a postihovat, a to co nejdříve, aby jednání případně neeskalovalo,“ uvedla vedoucí.

Domů
Sdílet
Diskuse