Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2022 11:30
Čas čtení 7:53
Vojtěch Vanda

Test tofu: I levné tofu může být chutné a mít dobré výživové hodnoty. Sestavili jsme žebříček ze sortimentu supermarketů

Test tofu: I levné tofu může být chutné a mít dobré výživové hodnoty. Sestavili jsme žebříček ze sortimentu supermarketů
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
ZDRAVÍ TEST POTRAVIN VEGETARIÁNSTVÍ ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Tofu není žádná neznámá. Ruku na srdce, každý z nás někdy zatouží po něčem jiném, než je maso. Tento žebříček ti možná pomůže najít nejpraktičtější alternativu.

Maso je out. Přestože stále zůstává nedílným zdrojem bílkovin, občas je ho prostě moc. Dnes je navíc trendy nechat zvíře zvířetem a poohlédnout se po trochu jiné variantě, která nám dodá potřebnou výživu. Nabízí se rostlinná strava. 

K výběru je jí naštěstí celá řada. Můžeme si koupit tempeh, šmakoun nebo sáhnout po tradičním tofu. Jako vždy nám ale v hlavě přistane otázka, která varianta tofu je ta nejlepší. Ano, můžeme zkusit vyhledat tu nejvíce prémiovou variantu, jenže ne vždy máme čas na běhání po obchodech a cestování do neznáma kvůli jedné surovině.

Proto nás čeká další test ze supermarketu. Vybrali jsme taková balení, která jsou nejvíc po ruce, a srovnali jejich atributy. Výsledkem je žebříček, který klasicky nalezneš na konci článku.

Jak jsme vybírali a hodnotili

Navštívili jsme pět velkých nákupních řetězců, které by se měly nacházet v každém větším městě v Česku: Billa, Kaufland, Lidl, Albert a Tesco společně s řetězcem dm. Odtud jsme vybrali vždy jedno či více balení tofu natural, a to jak v normální, tak v bio verzi. Celkem se nám povedlo posbírat 8 unikátních balení a potvrdit tak poměrně dobrou dostupnost tohoto pokrmu pro většinu lidí.

A hodnotící hledisko? Nejsme odborníci, tudíž nemáme prostor na to, abychom mohli testovat jednotlivé škodlivé složky pokrmu v laboratoři. Proto jsme z dostupných informací na obalech s pomocí internetu vyčetli vše, co bylo možné, a navzájem hodnoty porovnali. V neposlední řadě ale byla důležitá i chuť, která je často samourčujícím hlediskem ke koupi.

Tofu jsme také ochutnali, a to v upravené (opečené dozlatova na pánvi) i neupravené formě. Nakonec jsme balení seřadili sestupně podle toho, které z nich se nám jevilo jak po nutriční, tak i chuťové nebo ekonomické stránce nejlepší. Tak pojďme na to.
Doporučeno
Velký test kečupů. Který je nejlepší a od kterého dát ruce pryč? Velký test kečupů. Který je nejlepší a od kterého dát ruce pryč? 19. září 2021 11:30

K-take it veggie Organic Tofu Nature

tofu
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: Soja food GmbH, Beckum, Německo
Obchod: Kaufland
Cena: 44,90 Kč
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 116698 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Které údaje najdeš na potravinových obalech.
  • Co všechno může tofu obsahovat.
  • Které tofu si rozhodně znovu nekoupíme.
  • Jak si vedly bio značky.
  • Zda slovenské tofu porazilo v testu to německé.
Domů
Sdílet
Diskuse