Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
18. června 2022 15:41
Čas čtení 1:20

Tchaj-pej mění kvůli vedrům intervaly na přechodech pro chodce. Chce zabránit úpalům či infarktům

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Tchaj-pej mění kvůli vedrům intervaly na přechodech pro chodce. Chce zabránit úpalům či infarktům
Zdroj: Unsplash/Chris Barbalis/volně k užití

Nařízení, které bude platit celé léto, se dotkne 770 přechodů.

Hlavní město Tchaj-wanu Tchaj-pej vyšlo vstříc chodcům a během letních měsíců radikálně snižuje čekání na 770 přechodech pro chodce. Podle deníku The Guardian je za tímto krokem obava místních úřadů o zdraví obyvatel, kteří se během léta pravidelně setkávají s vysokou vlhkostí a teplotami kolem 35 °C.

19. června 2022 9:10 Čas čtení 1:18 V Česku byla supertropická sobota, v neděli bude až 38 °C. ČHMÚ varuje před pokračováním extrémně vysokých teplot V Česku byla supertropická sobota, v neděli bude až 38 °C. ČHMÚ varuje před pokračováním extrémně vysokých teplot

Na každém z přechodů se interval čekání zkrátil v průměru o půl minuty a nejvýše o minutu a půl. Nové nastavení, které má omezit počet úpalů i infarktů, se vztahuje na dobu od 9:00 do 16:30 a v platnosti zůstane až do září.

Společenské normy v Tchaj-peji odsuzují chození na červenou a při potřebě přecházet přes komplexní křižovatky s několika ostrůvky mohou chodci strávit na slunci v prostředí sálajícího asfaltu či betonu nebezpečně mnoho času. Krátké intervaly zelené navíc představují zvýšené riziko především pro starší nebo tělesně znevýhodněné obyvatele.

18. června 2022 7:00 Čas čtení 2:54 Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě

Nevhodné nastavení přechodů pro chodce je ve městě s více než 2,6 milionu obyvatel často diskutovaným tématem. Chodci si na největších přechodech pravidelně počkají téměř dvě minuty.

V centru Tchaj-peje se dokonce absurdně dlouhému čekání vysmívá na reklamní ploše místní donášková služba, jejíž slogan hlásá, že za 115 sekund strávených čekáním si přes ni můžete komfortně objednat večeři.

Teplota v ostrovním Tchaj-wanu vzrostla za posledních 110 let v průměru o 1,6 °C, přičemž Hsu Huang-hsiung z místního centra pro environmentální změny dodává, že letní sezóna se prodloužila ze 120 na 150 dní a zimní projevy počasí mohou z ostrova definitivně vymizet již v roce 2060.

Zpět
Sdílet
Diskuse