Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. června 2022 9:10
Čas čtení 1:18
Barbora Volfová

V Česku byla supertropická sobota, v neděli bude až 38 °C. ČHMÚ varuje před pokračováním extrémně vysokých teplot

V Česku byla supertropická sobota, v neděli bude až 38 °C. ČHMÚ varuje před pokračováním extrémně vysokých teplot
Zdroj: Getty Images
NEWS EXTRÉMY POČASÍ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové varují před nedělními vysokými teplotami a nebezpečím výskytu požárů v několika krajích České republiky. Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), značí pro Středočeský i Ústecký kraj a Prahu vysoký až extrémní stupeň nebezpeční pro velmi vysoké odpolední teploty, které mohou místy vystoupat až na 38 °C. 

Doporučeno
Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě Kde se koupat: Vodní nádrž Záskalská je ukrytá v krásné brdské přírodě 18. června 2022 7:00

Sobota byla prvním takzvaným supertropickým dnem letošního roku, kdy teplota na několika místech překonala 35 stupňů. „Neděle bude ještě o dva až čtyři stupně teplejší a mohl by být v ohrožení měsíční rekord pro červen, který má hodnotu 38,9 stupně Celsia z 26. 6. 2019 a byl naměřen na stanici Doksany v Ústeckém kraji,“ uvedli meteorologové.

Meteorologové uvádí, že teploty představují velmi vysokou zátěž na lidský organismus a hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace.

Doporučeno
Koupání v Česku: Prohlédni si na interaktivní mapě kvalitu vody v přírodních koupalištích Koupání v Česku: Prohlédni si na interaktivní mapě kvalitu vody v přírodních koupalištích 17. června 2022 19:30

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ doporučují meteorologové ke zmírnění následků extrémních teplot.

Na celém území České republiky dále platí výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů, která značí nízký až vysoký stupeň nebezpečí. 

VÝSTRAHA
Zdroj: ČHMÚ

„V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě, a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou,“ uvádí výstraha.

Mimořádně horké počasí sužuje i další evropské země, například Francii, Německo, Itálii nebo Španělsko.

 
Domů
Sdílet
Diskuse