Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2022 14:05
Čas čtení 0:47
Tereza Šnajdrová ČTK

Uprchlická krize spojená s válkou na Ukrajině zatím stála Česko 7,2 miliardy korun

Uprchlická krize spojená s válkou na Ukrajině zatím stála Česko 7,2 miliardy korun
Zdroj: FOTO TASR - Roman Hanc
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Česko přijímá lidi prchající před válkou na Ukrajině už od února tohoto roku. Za více než tři měsíce se výdaje za uprchlickou krizi vyšplhaly na částku 7,2 miliardy korun.

Stát, obce a kraje vydaly ke konci května na zvládání uprchlické krize v souvislosti s válkou na Ukrajině 7,2 miliardy korun. Z toho výdaje ze státního rozpočtu činily 6,1 miliardy korun, přičemž největší položkou byly sociální dávky. Za ně stát vyplatil čtyři miliardy korun. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo financí. K celkovým výdajům ještě uvedlo, že nezahrnuje výdaje obcí a krajů za květen. Řádově jde o desítky milionů korun.

Doporučeno
Koněvova ulice v Praze by se již brzy mohla přejmenovat na Hartigovu Koněvova ulice v Praze by se již brzy mohla přejmenovat na Hartigovu 22. června 2022 8:00

Úřad zároveň upozornil na to, že podle dat z počátku června bylo v Česku zaměstnáno zhruba 70 000 uprchlíků z Ukrajiny. Stát tak má v této souvislosti příjmy z daní a sociálního a zdravotního pojištění. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pondělí uvedl, že nyní v ČR pracuje už skoro 77 000 Ukrajinců.

Na počátku dubna odhadl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), že celoroční náklady na zvládnutí migrace z Ukrajiny budou zhruba dvě miliardy eur, tedy přibližně 50 miliard korun.

Ministerstvo vnitra podle dnešních dat eviduje 380 212 víz dočasné ochrany, které Česká republika vydala uprchlíkům z Ukrajiny za zhruba čtyři měsíce trvání ruské invaze. Víza dočasné ochrany umožňují jejich majitelům pobývat v zemi až rok. Zároveň jim otevírají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce.

Domů
Sdílet
Diskuse