Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. června 2022 19:21
Čas čtení 1:04
Tereza Patočková ČTK

Lidé budou moci vyjádřit souhlas se sexem přes aplikaci. Je to nesmysl, tvrdí odborníci na problematiku znásilnění

Lidé budou moci vyjádřit souhlas se sexem přes aplikaci. Je to nesmysl, tvrdí odborníci na problematiku znásilnění
Zdroj: xPass/volně k užití
NEWS SEXUÁLNÍ NÁSILÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Snížit počet sexuálně motivovaných trestných činů a vytvořit bezpečné sexuální prostředí chce nová mobilní aplikace XPass. Aplikaci si lze ode dneška zdarma stáhnout pro iOS a Android. Odpůrci však tvrdí, že jde o nesmysl, který nijak nepomůže.

Snížit počet sexuálně motivovaných trestných činů a vytvořit bezpečné sexuální prostředí chce nová mobilní aplikace XPass. Pomocí ní mohou lidé vyjádřit oficiální souhlas se sexuálním stykem. Aplikaci si lze od dneška zdarma stáhnout pro iOS a Android, řekla novinářům zakladatelka projektu Alena Sadílková.

„Ambicí projektu je výrazně snížit počet sexuálních trestných činů, ale i křivých obvinění,“ uvedla Sadílková. Podle Amnesty International a společnosti ProFem byla v Česku znásilněna každá desátá žena, dodala Sadílková. „Aplikace reaguje na trend legislativy západních zemí a Evropské unie o povinnosti obviněné osoby ze sexuálního násilí zajistit důkaz o tom, že k danému sexuálnímu aktu byl udělen souhlas,“ sdělili autoři projektu.

xpass
Zdroj: xPass/volně k užití

Je to spíše škodlivé, tvrdí odpůrci

Aplikace má ale i své odpůrce. „To se zase někdo snaží vydělat na úplném nesmyslu. Když se s námi loni spojili z této aplikace, jestli to podpoříme, řekli jsme jim, že ne. Že je to spíš škodlivé. Souhlas není o podpisu lejstra ani o zaškrtnutí políčka v aplikaci, ale o tom, že si normálně lidsky všímáte, jestli s vámi druhý chce mít sex, komunikujete a společně si sex užíváte. Očividně neposlouchali,“ uvedla organizace Konsent zabývající se problematikou sexuálního násilí na svém Facebooku. 

V aplikaci si mohou lidé domluvit souhlas či nesouhlas s různými sexuálními praktikami. Lze si v ní nastavit kontaktního člověka pro situace v ohrožení, má i mechanismus proti udělení souhlasu pod nátlakem. „Důležité pro mě bylo, aby souhlas nebyl zneužitelný,“ prohlásila Sadílková. Informace je uložená v aplikaci a dostanou se k ní na žádost pouze orgány činné v trestním řízení.

Sadílková si slibuje, že aplikace zajistí zejména v případech znásilnění důkaz, který v současnosti chybí.

Anketa:
Považuješ takovou aplikaci za dobrý nápad?
Ano.
Ne.
Ano.
21 %
Ne.
79 %
Domů
Sdílet
Diskuse