Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 13:16
Čas čtení 0:52
Ilona Hobzová

Zemřel Ján Zákopčaník, legendární meteorolog

Zemřel Ján Zákopčaník, legendární meteorolog
Zdroj: Česká televize
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Meteorologovi bylo 63 let.

Ve věku 63 let zemřel meteorolog a bývalý moderátor počasí České televize Ján Zákopčaník. V televizi pracoval v letech 1994 až 2004. Proslavil se větou Slunce v duši, kterou používal na závěr relací. Později se věnoval letecké meteorologii. Zprávu už potvrdila i televize.

Autor legendární hlášky

Ján Zákopčaník se narodil v roce 1958. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a původním povoláním byl letecký meteorolog. Do České televize nastoupil v roce 1994 a moderoval tam počasí více než deset let. Své relace ukončoval hláškou: „Slunce v duši.“ 

„Měl jsem touhu nějak, pro mediální prostor přijatelnou formou, oslovit niternou podstatu lidské bytosti, která je čistá, světlá, ušlechtilá. A jako taková nepochybně musí vnímat, že svůj čas zde trávíme zhusta v bloudění po stezkách nevědomosti, protože jsme si nechali sfouknout svítilnu, kterou jsme obdrželi od Veškerenstva, aby nám pozemskou pouť osvětlovala. A že nezbývá, než aby si ji každý sám znovu zažehl. Měl jsem na mysli, zjednodušeně řečeno, vnitřní osvobození a převzetí odpovědnosti za vlastní život. Vím, že mnozí to brali jen jako něco milého. Jsou však i tací, kteří mi porozuměli dostatečně,“ vysvětlil v rozhovoru v roce 2017 Zákopčaník, jak na hlášku přišel.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Po neshodách s vedením televize z obrazovky odešel a působil na rádiu Blaník, také zpracovával kalendáře s pranostikami. Od roku 2007 byl zaměstnán jako letecký meteorolog v Českém hydrometeorologickém ústavu.

Domů
Sdílet
Diskuse