Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2022 13:44
Čas čtení 0:51
Ilona Hobzová

Psi pocházejí ze dvou populací vlků, tvrdí nová studie

Psi pocházejí ze dvou populací vlků, tvrdí nová studie
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Jak ke smísení populací došlo, vědci zatím nedokáží vysvětlit.

Výsledky nového výzkumu naznačují, že předkem dnešního psa není pouze jeden druh vlka. Naši domácí mazlíčci totiž podle studie pochází hned ze dvou populací divokých předků. Na výzkum upozornil server The Guardian. 

Analýza 72 genomů

Psi byli vůbec prvními zvířaty, která člověk domestikoval. Stalo se tak už v období před přibližně patnácti až třiceti tisíci lety, kdy se lidé živili jako lovci a sběrači. Jak uvádí Anders Bergström, jeden z autorů výzkumu z Francis Crick Institute, většina ostatních zvířat prošla zdomácněním až po vzniku zemědělství. Bergström spolu s kolegy analyzoval 72 genomů starých vlků, kteří žili nejen v Evropě, ale i na Sibiři nebo v Severní Americe před sto tisíci lety. Tyto genomy vědci následně porovnali s genomy moderních psů. 

vlk
Zdroj: Pxhere/na voľné použitie

„Klíčovým zjištěním naší studie je, že psi mají dvojí předky,“ řekl Bergström. Doplnil, že zatímco někteří psi ze Sibiře, Ameriky, východní Asie a severovýchodní Evropy mají předky jen z Asie, psi například z Afriky a Středního východu a v malé míře i z Evropy mají v genech i populaci západních šedých vlků.

Doporučeno
Čínská policie zachránila 386 psů mířících na „festival“ psího masa Čínská policie zachránila 386 psů mířících na „festival“ psího masa 22. června 2022 17:47

„Stále nedokážeme vysvětlit, jestli došlo ke dvěma domestikacím nezávisle na sobě a následně ke sloučení těchto dvou populací, nebo jestli došlo jen k jednomu procesu domestikace a pak následovalo smísení divokých vlků,“ uvedl vědec. Dodal, že tým bude nyní pátrat po zeměpisném původu psů. 

Domů
Sdílet
Diskuse