Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2022 13:06
Čas čtení 1:25
Vojtěch Vanda

Indie zakázala jednorázové plasty. Chce tím bojovat proti znečištění země

Indie zakázala jednorázové plasty. Chce tím bojovat proti znečištění země
Zdroj: Unsplash/tanvi sharma/volně k užití
NEWS INDIE KLIMATICKÁ ZMĚNA UDRŽITELNOST ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Země s miliardou obyvatel schválila v pátek zákaz používání jednorázových plastů. Spíš než kvůli tomu, že by chtěla jít příkladem, je musela zakázat kvůli tomu, že se v nich topí.

Druhá nejlidnatější země světa, Indie, zakázala jednorázové plasty. Zákaz vešel v platnost v pátek. Od nynějška tak nebude možné v Indii koupit plastová brčka nebo obaly na cigarety. Stát na indickém subkontinentu má obrovský problém s jednorázovým plastem, ve kterém se prakticky topí. Kvůli zákazu se ale může objevit problém se zásobováním potravin, informuje CNN.

Doporučeno
Vláda schválila zákaz jednorázových plastových příborů, talířů a brček Vláda schválila zákaz jednorázových plastových příborů, talířů a brček 25. ledna 2021 16:38

Jednou věcí je znečišťování planety plastovými výrobky, druhou zase potřeba nakrmit své obyvatele. Indie momentálně „plave“ v jednorázovém plastu; každý rok vyprodukuje 14 milionů tun plastového odpadu, avšak nemá žádný sofistikovaný způsob, jak s ním naložit. Plast, který tak končí na ulicích, ucpává jímky a zamořuje řeky a oceán, poté zabíjí faunu i flóru.

Ohlášený zákaz z úst premiéra Naréndry Módího má tento fenomén zastavit. Vztahuje se nejen na plastová brčka a cigaretové obaly, ale také na příbory, tyčinky do uší, balicí fólie, plastové tyčinky na balónky, plastové obaly od bonbónů a zmrzlin.

plast
Zdroj: Unsplash/Naja Bertolt Jensen/volně k užití

Společnosti si stěžují

Potravinářské, nápojové a spotřebitelské společnosti si však stěžují. PepsiCo, Coca-Cola a další společnosti se například snažily lobbovat za to, aby byla plastová brčka ze zákazu vyjmuta. Stejně tak se ohradily společnosti, které jednorázové plastové výrobky vyrábí. Uvádí, že nedostaly od vlády dostatečné množství času na změnu, avšak bez výsledku.

Indická vláda udělala pouze jeden vstřícný krok vůči zákazníkům, kdy ze zákazu dočasně odstranila plastové tašky. Výrobce nicméně poprosila, aby je vyráběli tlustší a motivovali tím zákazníka k jejich opakovanému použití. Aby tamní vláda akcentovala, že to myslí vážně, chystá se zřídit kontrolní místnosti, v nichž bude kontrolovat ilegální prodej, užívání i distribuci jednorázových plastů.

Evropa a jednorázový plast

Co se našeho okolí týče, evropská směrnice, která zakazuje uvést na trh klasické plastové vatové tyčinky, brčka, kelímky, misky nebo talíře, funguje již od 3. července minulého roku. V České republice ale ještě úplně neplatí. Zákon, který plní požadavky Evropské unie, podpořila Sněmovna v lednu tohoto roku a od července tohoto roku by mělo skončit přechodné období i u nás.

Doporučeno
Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? 23. března 2024 14:30

Podle Deníku jej už jen zbývá schválit ve třetím čtení, projednat jej v Senátu a následně podepsat od prezidenta. To by mělo proběhnout v řádu týdnů. Platit by pak měl za dva měsíce poté, co bude publikován ve Sbírce zákonů.

Domů
Sdílet
Diskuse