Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2022 12:30
Čas čtení 3:14
Ilona Hobzová

Chorvatsko 2022: Shrnujeme, co je dobré vědět před cestou do oblíbené destinace

Chorvatsko 2022: Shrnujeme, co je dobré vědět před cestou do oblíbené destinace
Zdroj: Unsplash/Spencer Davis
NEWS CHORVATSKO
Uložit Uložené

Lidé, kteří se letos chystají do Chorvatska, řeší například ceny pohonných hmot, dálniční známky nebo aktuální koronavirová opatření.

Chorvatsko je pro Čechy a Češky dlouhodobě jednou z nejoblíbenějších destinací pro letní dovolenou. Například v roce 2019 každý sedmý Čech, který vyrazil do zahraničí na víc než 5 dní, zamířil právě tam. Jako dopravní prostředek je pro nejvíce lidí vzhledem k poloze Chorvatska ideální auto. V tomto článku ti přinášíme přehled toho nejdůležitějšího, co je dobré vědět, než na chorvatské pláže vyrazíš. 

Které potřebuješ doklady?

Chorvatsko je členem Evropské unie, k cestování ti tak stačí občanský průkaz, případně cestovní pas. Ministerstvo zahraničí upozorňuje, že doklad ale platí jen pro jeho držitele, nikoli pro dítě v něm napsané. Dítě musí mít vlastní pas nebo průkaz totožnosti. Pro cestu autem stačí řidičům a řidičkám platný řidičský průkaz, podle ministerstva je vhodné u sebe kvůli případné kontrole mít také technický průkaz a zelenou kartu. Při cestě zapůjčeným vozidlem se doporučuje mít při sobě písemný souhlas vlastníka s použitím vozidla.

Peníze a ceny v Chorvatsku

Co se týče plateb v Chorvatsku, letošní rok je tím posledním, kdy se platí kunami. Od 1. ledna 2023 bude země dalším členským státem Evropské unie, který přijme euro. Pokud si chceš před dovolenou směnit české koruny za chorvatské kuny, aktuální kurz se pohybuje okolo 3,28 koruny. Kuny běžně nabízí všechny směnárny v Česku.

Ceny potravin (v kunách):

Potravina Cena
chléb 7,00–⁠12,00
mléko 6,50–⁠12,00
máslo (250 g) 12,00–⁠22,00
slunečnicový olej 8,00–⁠14,00
kuřecí maso od 35,00
těstoviny (500 g) 5,00–⁠12,00
čokoláda od 6,00
Domů
Sdílet
Diskuse