Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 21:22
Čas čtení 0:44
Radim Šlechta

Chorvatsko v lednu přijme euro, schválil to summit EU

Chorvatsko v lednu přijme euro, schválil to summit EU
Zdroj: Wikimedia/Europa credito urgente/k volnému užití
NEWS CHORVATSKO EVROPSKÁ UNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Země se stala dvacátou zemí, kde se platí společnou evropskou měnou.

Chorvatsko podle Bruselu splnilo všechna kritéria, aby se mohlo stát dvacátým členem eurozóny. Společnou evropskou měnu přijme 1. ledna 2023. Během letoška plánuje Chorvatsko již uvádět ceny jak v kunách, tak v eurech, v průběhu příštího roku ještě hodlá přijímat svou původní měnu. Informuje o tom server Euronews.

Chorvatsko se od příštího roku stane dvacátou zemí, která přijala euro jako svou měnu. Podle Bruselu splnilo všechna potřebná kritéria. Ta se týkají stavu veřejných financí, stability cen, měnového kurzu nebo úrokových sazeb. Summit zavedení evropské měny schválil v pátek. V červenci jej ještě ministři formálně potvrdí.

Po přijetí eura Chorvatskem zbývá jen sedm zemí Evropské unie, které společnou měnu ještě nepřijaly. Vedle České republiky je to Dánsko, Polsko, Maďarsko, Švédsko a Bulharsko. Kromě první jmenované země, která má výjimku, by euro měly postupně přijmout všechny z nich. Vláda Petra Fialy (ODS) zatím nemluví o oficiálním přijetí eura, plánuje ale umožnit firmám vést v evropské měně účetnictví.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Jako první společnou měnu přijala Belgie, Lucembursko a Nizozemsko společně s Portugalskem, Rakouskem, Španělskem, Francií, Itálií, Německem a Finskem. Postupně se k těmto zemím přidalo také Slovensko, Řecko nebo pobaltské státy. 

Zpět
Sdílet
Diskuse