Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2022 15:00
Čas čtení 0:54
Tereza Šnajdrová

ČHMÚ: V těchto krajích platí výstraha před velmi vysokými teplotami a vznikem požárů

ČHMÚ: V těchto krajích platí výstraha před velmi vysokými teplotami a vznikem požárů
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Na jihu Moravy platí výstraha před velmi vysokými teplotami a vznikem požárů, varuje Český hydrometeorologický ústav. Vysoké teploty budou sužovat takřka celé Česko.

Léto je v plném proudu, a ačkoli byla v uplynulých dnech obloha spíše zatažená, rtutě teploměrů nyní opět míří vzhůru. V průběhu čtvrtečního dne se teploty vyšplhají až na 33 °C a Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před velmi vysokými teplotami a vznikem požárů. Nízký stupeň nebezpečí bude platit od dnešního odpoledne až do odvolání, a to v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Doporučeno
Letošní červen byl čtvrtým nejteplejším od roku 1961. Průměrná teplota vzduchu byla 18,7 °C Letošní červen byl čtvrtým nejteplejším od roku 1961. Průměrná teplota vzduchu byla 18,7 °C 13. července 2022 8:30

Ve čtvrtek se teploty budou pohybovat od 25 do 29 °C, přičemž na jihu Moravy mohou vyšplhat až na 33 °C. V souvislosti s vysokými teplotami proto ČHMÚ vydal výstrahu před teplem, ale také vznikem požárů.

„V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Radíme nerozdělávat oheň v přírodě, a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,“ uvádí meteorologové.

Nízký stupeň nebezpečí platí v Jihomoravském a Zlínském kraji až do odvolání. 

„Hrozí vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučujeme dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ dodává ČHMÚ. 

Obdobné počasí by mělo být i v pátek. Ranní teploty se budou pohybovat od 9 do 13 °C a ty denní se pak vyšplhají na 20 až 26 °C. 

Domů
Sdílet
Diskuse