Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. července 2022 15:12
Čas čtení 0:50

Portugalsko a Španělsko sužují extrémní vedra. Podlehlo jim nejméně 322 lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Portugalsko a Španělsko sužují extrémní vedra. Podlehlo jim nejméně 322 lidí
Zdroj: TASR/AP

Portugalsko a Španělsko bojují s extrémní vlnou veder, kvůli které přišlo o život nejméně 322 lidí. Jih Evropy také pustoší rozsáhlé požáry a zlepšení situace je v nedohlednu.

Jih Evropy sužují extrémní vlny veder, které si vyžádaly nejméně 322 lidských životů, informuje AA. Vysoké teploty panují na Pyrenejském poloostrově od neděle a v portugalském Pinhão dosahovaly ve čtvrtek rekordních 47 stupňů Celsia. Kvůli vedru v zemi také vznikají mohutné požáry, které v tomto týdnu zpustošily přes 25 tisíc hektarů půdy.

15. července 2022 16:16 Čas čtení 0:34 Světová meteorologická organizace: Vlna veder v Evropě zhorší kvalitu ovzduší, zejména ve městech Světová meteorologická organizace: Vlna veder v Evropě zhorší kvalitu ovzduší, zejména ve městech
Francie, vedro
Zdroj: Getty Images

Během prvních třech dnů vlny veder zemřelo ve Španělsku podle Zdravotního ústavu Carlose III. 84 lidí. V Portugalsku ve dnech 7. až 13. července podlehlo vysokým teplotám 238 osob. Teploty na Pyrenejském poloostrově navíc stále rostou a podle tamních úřadů lze předpokládat, že obětí bude přibývat. 

Nejvyšší teploty byly ve čtvrtek naměřeny v portugalském městě Pinhão, kde bylo až 47 stupňů Celsia. Zemi navíc pustoší i rozsáhlé požáry. Během jednoho týdne shořelo přes 25 tisíc hektarů půdy a požáry se týkají i Španělska. V regionu Extremadura oheň sežehl nejméně 10 000 hektarů. 

Meteorologové se obávají, že vysoké teploty budou v zemích panovat minimálně do pondělí. Právě začátkem příštího týdne se pak teplá fronta přesune i do Česka, uvádí Meteopress. V pondělí nám rtutě teploměrů budou ukazovat 28 stupňů Celsia, avšak v úterý se teploty vyšplhají až na 35 stupňů, a ve středu dokonce na 36 stupňů Celsia. Velmi horké počasí by pak v Česku mělo panovat až do příštího pondělí.

počasí
Zdroj: Meteopress/volně k použití
Domů
Sdílet
Diskuse