Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
24. července 2022 14:25
Čas čtení 1:01

Vysoké teploty v Česku přetrvají. V pondělí bude přes 31 °C

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vysoké teploty v Česku přetrvají. V pondělí bude přes 31 °C
Zdroj: TASR/AP

Meteorologové prodloužili svoji výstrahu před vysokými teplotami.

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před vysokými teplotami zůstává v platnosti až do pondělí. Varování před vysokými teplotami s nízkým stupněm nebezpečí bude na začátku týdne platit pro všechny kraje od 11 do 20 hodin. Nadále je platná také výstraha před požáry. Meteorologové o tom informují na svých stránkách.

Již od úterý v Česku přetrvávají vysoké teploty. Platnost varování se postupně prodlužovala a vedra podle ČHMÚ v Česku zůstanou i v pondělí. Podle meteorologů teploty překročí 31 °C. Doposud nejvyšší naměřená teplota od vydání výstrahy byla 37,3 °C, naměřili ji na Hodonínsku.

24. července 2022 12:51 Čas čtení 0:44 Aktivisté za klima se přilepili ke sklu na Botticelliho obrazu. Čelí několika obviněním Aktivisté za klima se přilepili ke sklu na Botticelliho obrazu. Čelí několika obviněním
kúpaliskobratislavské kúpaliskáleto
Zdroj: REFRESHER/Jakub Šuvada

Během neděle se rtutě teploměrů budou na většině území pohybovat mezi 27 a 31 °C. Na severozápadě území dosáhnou 25 až 28 °C. Český hydrometeorologický ústav také očekává ojedinělé přeháňky na jihu území.

Společně s vysokými teplotami vzniká také nebezpečí požárů, které bude kromě pondělka v platnosti ještě minimálně po celý zbytek nadcházejícího pracovního týdne. Požáry v posledních dnech zasáhly například lesy v Českém Švýcarsku, na Domažlicku nebo na Broumovsku. 

Meteorologové ke zmírnění jevů vysokých teplot doporučují dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, obzvlášť v zaparkovaných automobilech.

Proti požárům se doporučuje nerozdělávat oheň v přírodě, a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně, řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány, a dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Domů
Sdílet
Diskuse