Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič TASR
24. července 2022 16:37
Čas čtení 0:54

Válka na Ukrajině trvá již 5 měsíců. Zelenskyj věří, že se jim podaří vyhnat Rusy z okupovaných území

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Válka na Ukrajině trvá již 5 měsíců. Zelenskyj věří, že se jim podaří vyhnat Rusy z okupovaných území
Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Zelenskyj znovu apeloval na Spojené státy a další členské státy NATO, aby ukrajinským silám dodaly těžké zbraně a pomohly jim tak zastavit postup ruských jednotek a osvobodit obsazené oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil v neděli, pět měsíců od začátku ruské vojenské ofenzívy, přesvědčení, že jeho země ve válce zvítězí.

„Tato válka Ukrajinu nezlomila a ani ji nezlomí,“ uvedl Zelenskyj v nedělním příspěvku na sociální síti Telegram. „Nevzdáme se. Budeme chránit to, co nám patří. Zvítězíme!“ zdůraznil ukrajinský lídr.

Dodal, že život na Ukrajině navzdory válce, kterou Moskva rozpoutala 24. února, pokračuje dál. Poznamenal, že válka „z nás dozajista neudělá rukojmí tohoto hororu, který okupanti přinesli do naší země“.

24. července 2022 12:52 Čas čtení 1:12 Rusové přiznali útok na Oděsu. Ještě včera tvrdili, že s ním nemají nic společného Rusové přiznali útok na Oděsu. Ještě včera tvrdili, že s ním nemají nic společného
Ukrajina vlajka
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky

Zelenskyj zároveň znovu apeloval na Spojené státy a další členské státy NATO, aby ukrajinským silám dodaly těžké zbraně a pomohly jim tak zastavit postup ruských jednotek a osvobodit obsazené oblasti.

Anketa:
Dokáže Ukrajina zvrátit vývoj války ve svůj prospěch a zvítězit?
Ano, ale bude to stát hodně sil a podpory ze Západu.
Ne.
Ano, ale bude to stát hodně sil a podpory ze Západu.
67 %
Ne.
33 %

Ukrajinský generální štáb v neděli, 151. den války, informoval o nových útocích ruských sil, jejichž cílem jsou hlavně Doněcká a Charkovská oblast. Část z těchto útoků se podařilo odrazit.

Podle údajů generálního štábu Ukrajiny přišlo od začátku invaze o život téměř 40 tisíc ruských vojáků. Západní analytici však odhadují, že počet zabitých vojáků je mnohem nižší.

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby William Burns uplynulou středu prohlásil, že během bojů na Ukrajině přišlo o život přibližně 15 tisíc ruských vojáků a dalších zhruba 45 tisíc utrpělo zranění. Dodal, že značné ztráty, byť zřejmě o něco nižší než Rusko, utrpěla i Ukrajina.

Velení ruských ozbrojených sil naposledy aktualizovalo počet svých zabitých vojáků koncem března, kdy přiznalo usmrcení 1351 vojáků.

Domů
Sdílet
Diskuse