Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. srpna 2022 15:00
Čas čtení 5:17
Tereza Šnajdrová

Nejlepší alba týdne: Eminem vzpomíná na svou kariéru, Lauv panikaří a The 1975 se vrací ke kořenům

Nejlepší alba týdne: Eminem vzpomíná na svou kariéru, Lauv panikaří a The 1975 se vrací ke kořenům
Zdroj: Getty Images/Kevin Winter
HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Přinášíme ti výběr těch nejlepších desek, které vyšly za poslední týden.

Stejně jako každý týden, i tento pátek ti přinášíme náš tradiční výběr nejlepších desek, které vyšly v uplynulých sedmi dnech. I tentokrát rozhodně bylo z čeho vybírat a potěšeni budou jak fanoušci hip-hopu, tak popu či britské alternativy.

 
S novými alby se o slovo hlásí legendární americký rapper Eminem, tiktoková star Lauv, popová ELIO, která se nebojí otevřít jakékoli téma, nebo král New Yorku Bobby Shmurda. A aby toho nebylo málo, přihazujeme i jednu bonusovku v podobě nového tracku od The 1975. Čí deska tě zaujala nejvíc? Dej nám vědět v komentářích nebo v anketě na konci článku.

Eminem – Curtain Call 2

S novým albem tento týden přichází americký rapper Eminem a fanoušci hip-hopu se rozhodně mají na co těšit. Jedná se totiž o kompilaci jeho nejznámějších hitů, které budeš mít díky Curtain Call 2 všechny na jednom místě. Oddaní posluchači ocení výběr toho nejlepšího a ti, kteří Eminema neznají, zase dostanou perfektní průřez celou jeho rapperovou tvorbou.

 
Deska Curtain Call 2 navazuje na Curtain Call, kterou Eminem vydal v roce 2005 a promítl do ní svoje nejznámější hity z prvních osmi let svojí kariéry. Nyní ti přináší pokračování, které obsahuje 17 tracků o celkové délce 2 hodin a 40 minut.
 
Na Curtain Call 2 najdeš na rozdíl od prvního kompilačního alba hned několik spoluprací, včetně Love The Way You Lie s Rihannou, River s Edem Sheeranem nebo King Never Die, která vznikla s popovou zpěvačkou Gwen Stefani. Musíme uznat, že deska je více mainstreamová, přístupnější, ale co také čekat od téměř 50letého rappera, který po letech vystřízlivěl a snaží se držet krok s novou generací. Zároveň ale nezapomíná na to, odkud přišel, takže na albu najdeš i úderné tracky jako Rap God, Not Afraid nebo třeba Venom.
 
To, že na Curtain Call 2 uslyšíš drsné pasáže kritizující americkou společnost a o pár minut později taneční No Love s Lilem Waynem, nás baví a desku hodnotíme velmi pozitivně.

„Got a fat knot from that rap profit
Made a livin' and a killin' off it
Ever since Bill Clinton was still in office
With Monica Lewinsky feelin' on his nutsack
I'm an MC still as honest.“ – Rap God

Lauv – All 4 Nothing

Po Eminemovi zamíříme do popových vod, konkrétně k americkému zpěvákovi, který si říká Lauv. Toho mnozí znají především z TikToku, kde se stal jeho singl I Like Me Better virálním a jenom na Spotify si ho poslechlo téměř 1,5 miliardy lidí. Sedmadvacetiletý muzikant se tak takřka ze dne na den ocitl na výsluní a ze své popularity chce vytěžit maximum. Dnes vydal druhé studiové album All 4 Nothing, které sestává z 13 songů a jeho poslech ti zabere něco málo přes 37 minut.
 
Jak je tomu u Lauva zvykem, i tentokrát se nebál otevřít palčivá témata, kterým se jiní vyhýbají. Nebojí se přiznat, že i popová hvězda na výsluní může stále něco postrádat, ať už třeba přátele, lásku, nebo upřímné vztahy s ostatními. Zároveň ale posluchače ujišťuje, že i on si zaslouží být šťastný, být milován.
 
Kids Are Born Stars, All 4 Nothing (I’m So In Love) nebo třeba Summer Night jsou radostné letní skladby, při jejichž poslechu budeš chtít tančit, nemyslet na problémy a užít si poslední teplé noci, které nám v tomto roce zbývají. Vše ale není jen růžové. V Molly in Mexico se ti Lauv svěří se svojí zkušeností s drogami, v Bad Trip se vyzpívává z paniky spojené s jeho existencí a ve Stay Together zavzpomíná na starou lásku.
 
Možná právě rozkročení alba All 4 Nothing je to, co dnešní generace chce, co vyhledává a díky čemuž ví, že v tom není sama. Ani v životě totiž není vše jen pozitivní a veselé a někdy tě prostě přepadnou i blbé nálady. S nimi ti ale tato novinka může pomoct, tak nečekej a klikej na play.

„I cried and I screamed 
You were laying next to me 
But you didn't cry 
Cause you already cried 
Through that whole night, yeah 
I just wanna die sometimes.“ – Bad Trip

ELIO – ELIO'S INFERNO

Jemnější duše tento týden potěší novinka od kanadské zpěvačky ELIO. Ta se do povědomí mnoha posluchačů dostala v roce 2020, když vydala singl My Friends Online, ve kterém otevřeně promluvila o negativním vlivu sociálních sítí na životy nás všech. „Chci, aby moji online přátelé byli kolem mě, až umřu,“ zpívala. Další fanoušky si pak získala písní CHARGER, na níž spolupracovala s Charli XCX, a nyní se opět hlásí o slovo.

 
V pátek ELIO vydala desku ELIO'S INFERNO, na které najdeš 10 melodických tracků o celkové délce 26 minut. Novinka je hodně popová, obsahuje trendy beaty, ale zároveň přidrzlé texty poukazující na ironii života.
 
„Ne, takto psát nechci. Poslechla jsem si ten vibe, ale neprošel jsi, takže… Jestli se mnou budeš zacházet takto, tak prosím, zařaď mě do škatulek,“ kritizuje v písni TYPECAST hudební kritiky. ELIO ví, kde je její místo, jaká je její hodnota, a na nové desce to hrdě ukazuje světu. Za zmínku pak určitě stojí ještě milostná píseň SUPERIMPOSE, která v tobě vyvolá spoustu emocí, a to za zvuků melodického tanečního popu, nebo třeba pomalejší I LUV MY BRAIN!, kterou ocení každý overthinker.

„Low self-esteem
Always wanna to compete
My mentality is all or nothing
I cannot seem to get out of my head
My emotions better start paying rent
I just wanted to say
I may be challenging
But I like it that way
I love my brain.“ – I LUV MY BRAIN!

Bobby Shmurda – Bodboy

Americký rapper Bobby Shmurda pronikl do světa showbyznysu již v útlém věku, ale první větší pozornosti se mu dostalo až v roce 2014, kdy vydal skladbu Hot N*gga, která má jenom na Spotify téměř 400 milionů poslechů. Kariéru měl dobře našlápnutou, avšak v roce 2016 byl odsouzen k sedmi letům ve vězení, a to kvůli plánování vraždy a držení zbraně. Bobby Shmurda tak na pár let ze světa hudby zmizel a nyní se opět pokouší prorazit.

 
Na desce Bodboy je 9 skladeb o délce 19 minut a hned na první poslech je zřejmé, že novinka je přesně taková jako rapper sám. Nedbalá (v dobrém slova smyslu), mlhavá, charismatická a surová. Král New Yorku do každého jednoho tracku vložil kousek sebe, svou jiskru, drsné beaty a texty, které zaujmou nejen městskou mládež.
 
Úderný otvírák Whole Brick slouží jako rapperova sebeprezentace. Bobby Shmurda v něm zpívá o svém bohatství, o tom, že si s ním není radno zahrávat, a neopomenul ani na svoje mužství, kterým se pyšně chlubí. V podobném duchu se nese i další skladba From the Slums, která přechází v popovější, a catchy Hoochie Daddy. Rapper říká, co se mu jen zachce, škádlí ostatní umělce a i přesto, že některé tracky zní jako čistý freestyle, to funguje.

„Know I don't play, homie
And I got a lake on me
And I got a big dick and thе bank on me
And I gotta put the chains on me
And I got a big stick, bank, bank, homiе
Drop top, bad bitch shakes on me
In the hot block, we be doin' for the gang, baby for the top spot.“ – Whole Brick

BONUS: The 1975 – Happiness

Nový singl tento týden svým fanouškům servíruje také britská alternativní kapela The 1975. Ta vydala poslední desku Notes On A Conditional Form v roce 2020 a od té doby se zavřela do nahrávacího studia, kde pracovala na nové tvorbě. Aby svým příznivcům čekání na nové album urychlila, vydala začátkem července singl Part Of The Band a nyní k němu přihazuje další track – Happiness.
 
Píseň je dlouhá něco málo přes 5 minut, a ačkoliv začíná dlouhým intrem, pro The 1975 tak typickým, najdeš v ní vše, co jen hledáš. Oldschoolové kytary, saxofonové sólo i britskou lehkost. Kapela se vrací ke svým kořenům, k tomu, co jí jde nejlépe, a fanoušci jásají. Toto jsou The 1975, na které jsme tak dlouho čekali.

„She showed me what love is (Showed me what love is)
An' now I'm actin' like I know myself (Actin' like I know myself)
Oh, in case you didn't notice (Ooh-ooh)
Oh, oh, oh, I'm never gonna love again, hey
I'm never gonna love again, hey, oh.“ - Happiness

Anketa:
Která deska tě zaujala nejvíce?
Eminem – Curtain Call 2
Lauv – All 4 Nothing
ELIO – ELIO’S INFERNO
Bobby Shmurda – Bodboy
Ani jedna, nejvíc si jedu Happiness od The 1975.
Eminem – Curtain Call 2
44 %
Lauv – All 4 Nothing
22 %
ELIO – ELIO’S INFERNO
0 %
Bobby Shmurda – Bodboy
0 %
Ani jedna, nejvíc si jedu Happiness od The 1975.
33 %
Domů
Sdílet
Diskuse