Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. září 2022 14:30
Čas čtení 5:54
Dominik Vetrák

Všechno, co potřebuješ vědět o seriálu Rings of Power. Vysvětlujeme historii Středozemě a první věky

Všechno, co potřebuješ vědět o seriálu Rings of Power. Vysvětlujeme historii Středozemě a první věky
Zdroj: Warner Bros. Amazon prime Video
FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTENŮ THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER
Uložit Uložené

V článku si rozebereme začátek světa Středozemě a planety Arda až po První věk.

Co se dělo před Pánem prstenů, než přišel k moci Sauron, kdo je Morgoth, co za místa jsou Lindon, Eregion, Valinor a Númenor? Proč jsou elfové stále ve Středozemi a proč se nevrátili do Valinoru? Kdo vládne lidem a trpaslíkům, jak vlastně vznikli skřeti a samotná planeta Arda, kde se odehrávají Tolkienovy příběhy?

Pokračování článku si můžeš přečíst zde.

Doporučeno
Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? 10. září 2022 9:30

To vše a mnohem víc se dozvíš v tomto článku, ve kterém se podíváme na minulost Středozemě a vysvětlíme ti, co se stalo před událostmi seriálu Rings of Power. První dvě části během premiérového dne vidělo hned 25 milionů lidí, což je pro streamovací službu Amazon Prime Video absolutní rekord.

Mnozí z nás však byli během sledování občas trochu mimo, respektive nám nebylo jasné, o čem si postavy vlastně povídají. Středozem totiž před událostmi tohoto seriálu zažila množství dobrodružství, válek a nezapomenutelných událostí.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Pokud se o nich chceš dozvědět a pochopit, co se v seriálu děje, kdo je kdo a kam vše směřuje, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+. Tento článek je první ze dvou. Dnes se podíváme na úplný začátek světa a skončíme na konci Prvního věku (First Age), když padl Dark Lord Morgoth.

The Valian Years

Years of the Valar (Období Valar)

Abychom pochopili, co se v seriálu děje a o čem si postavy povídají, musíme zajít na samotný začátek. Na něm stál Eru Ilúvatar, kdosi jako bůh, který vládl všemu. Eru vytvořil bytosti Ainur, které členíme na Valar (vyšší) a Maiar (nižší).

Ainur svým zpěvem vytvořili vizi nového světa, kterou chtěli naplnit. Jeden z Valar jménem Melkor chtěl skladbu pokazit, ale nakonec ji nechtěně ještě zlepšil. Na základě této vize vytvořil bůh Eru univerzum zvané Eä a v něm plochou planetu Arda, na které se odehrávají Tolkienovy příběhy.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Valar začali postupně budovat Ardu, ale Melkor, nejsilnější z nich, měl jiné plány. Naštvalo ho, že si za svého vůdce ostatní zvolili Manwëho, a ne jeho. Melkor jim tedy kazil všechny plány a snahy vytvořit krásný svět. Nakonec ho z planety Arda vyhnal silný Valar jménem Tulkas. 

Období lamp (Years of the Lamps)

Dokud byl Melkor pryč, ostatní Valar v čele s Varda vybudovali na severu a jihu dvě obrovské lampy, které ozařovaly celý kontinent. V těch dobách totiž neexistovalo přirozené světlo ani slunce. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? 11. října 2023 8:30

Melkor se ale po čase na Ardu vrátil, a to s dalšími Maiary (nižšími bytostmi z řádu Ainur), kteří s ním sympatizovali. Společně zničili obě lampy a zpustošili tím Středozem.

Ostatní Valar se rozhodli Středozem opustit a vydali se přes moře na západní kontinent Aman, kde vytvořili Valinor. Melkor řídil svou armádu z pevnosti Utumno, zatímco na západě vybudoval pevnost Angband, jejímž vedením pověřil svou pravou ruku Saurona z řádu Maiar.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

 Období stromů (Years of Trees)

Valar Yavanna vybudovala ve Valinoru dva obrovské stromy Laurelin (Zlatý strom) a Telperion (Stříbrný strom). Stromy osvětlovaly celý Valinor a západní kontinent Aman, zatímco střední kontinent Středozem a východní kontinent Land of the Sun/Dark Land zůstaly v temnotě.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

První věk (začíná v Období stromů a v letech Valian)

Zanedlouho nato se probudily první děti boha (Children of Eru Ilúvatar) –⁠ elfové. Začal tak První věk, i když stále trvalo Období stromů. 

Probuzení elfů a zrod skřetů

Valar se báli, že by jejich případný konflikt s Melkorem znovu zpustošil Středozem a celou planetu Arda, a tak se do Středozemě nevrátili. Z toho důvodu Melkor jako první zjistil, že se elfové probudili, a začal je unášet. Pomocí magie a pokusů z nich vyšlechtil první skřety.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Když se to Valar dozvěděli, okamžitě zakročili. Po dlouhých bojích Melkora porazili a odvedli ho do Valinoru, kde ho drželi tři sta let ve vězení (délka let a celkově data jsou v Tolkienově světě komplikované, a proto jsme je v článku převážně vynechali, abychom tě zbytečně nepletli). 

Doporučeno
10 největších rozdílů mezi knihami a filmy Pán prstenů a seriálem Rings of Power 10 největších rozdílů mezi knihami a filmy Pán prstenů a seriálem Rings of Power 7. října 2022 12:30

Valar zničili množství Melkorových spojenců, svůj úkol však nedokončili, a tak mnozí z nich včetně silných bytostí Balrogů (původně to byli Maiar –⁠ nižší bytosti z řady Ainur) utekli. Utéct se podařilo i Sauronovi. Valar následně pozvali elfy, aby s nimi žili ve Valinoru. Tehdy se elfové rozčlenili na několik skupin a druhů podle toho, kde ve Středozemi žili a zda se rozhodli zůstat (Avari), nebo šli do Valinoru (Eldar).

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Stvoření silmarilů a probuzení prvních sedmi trpaslíků

Fëanor, syn Finwëho, jednoho z prvních elfů žijících ve Valinoru, vytvořil tři silmarily, mocné šperky, které v sobě ukrývaly světlo ze stromů Valinoru. V té době, přibližně sto let po probuzení elfů, se probudili také trpaslíci.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Původně je vytvořil Valar Aule, ale bůh Eru mu nedovolil vytvořit živé bytosti před ním, a tak čekali, až se probudí elfové. Sedm trpasličích králů vytvořilo vlastní klany a rozmístilo se po celé Středozemi. Z původních sedmi trpaslíků známe jméno jediného –⁠ Durina Nesmrtelného (Durin the Deathless/Durin I.). 

Zničení stromů Valinoru

V této době už Valar osvobodili Melkora, který navenek pomáhal elfům a Valar, ale v tajnosti konspiroval a připravoval si půdu k návratu. Znepřátelil mezi sebou vysoko postavené elfy a jejich vyhnání využil k tomu, aby se spolčil s obrovským pavoukem Ungoliantem, se kterým zničil stromy Valinoru a uvrhl Aman a Valinor do temnoty. Ještě předtím chtěl od Feanora získat jeho tři silmarily, což se mu ovšem nepodařilo.

Doporučeno
Rings of Power: Víme, jak vznikl Mordor a kdo a kde je Sauron? Nová část měla skvělé souboje a atmosféru z Pána prstenů Rings of Power: Víme, jak vznikl Mordor a kdo a kde je Sauron? Nová část měla skvělé souboje a atmosféru z Pána prstenů 1. října 2022 16:30

Po zničení stromů ale Melkor zabil Fëanerova otce Finwëho a šperky ukradl. Společně s Ungoliantem uprchli do Středozemě, kde navzájem bojovali o šperky. Ungoliant téměř vyhrál, ale Melkor si na pomoc přivolal Balrogy a společně pavouka zahnali.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Fëanor nazval Melkora Morgothem a zapřísáhl se, že se pomstí a silmarily získá zpět. Mezitím už Morgoth znovu budoval pevnost Angband a svoji armádu. Fëanor se se svou armádou vydal do Středozemě, kde čelil Morgothovým skřetům, které se svou elfskou armádou rozprášil.

Fëanor byl ale neopatrný a vydal se do Angbandu, kde ho obklíčili a zabili skřeti s Balrogy. Jeho synové se rozhodli splnit jeho přísahu a pokračovali v boji proti Morgothovi.

Období slunce (Years of the Sun)

Pokračuje První věk

Valar vytvořili z posledních plodů dvou stromů Valinoru nové zdroje světla –⁠ slunce a měsíc. Končí Období stromů a léta Valianu a začíná Období slunce (Years of the Sun). Probouzejí se první lidé a nadále pokračuje První věk. 

Sluneční paprsky oslabují Morgothovu armádu, což na delší dobu zpomalí jeho postup a snahu dobýt Středozem. Později nad svým územím vytvoří obrovské mraky, přes které světlo neproniká, a jeho armáda se tak postupně může aklimatizovat na nové slunečné podmínky.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Skřeti však stále nepředstavovali pro elfy velké nebezpečí a prohrávali většinu bitev. Morgoth tak začal experimentovat s novými bytostmi. Po sto letech vytvořil prvního draka Glaurunga (ještě neokřídleného). Ten se elfům postavil ještě předtím, než dospěl, přičemž neměl dostatečně pevné šupiny, a tak ho lehce zahnaly elfské šípy. 

Doporučeno
Rings of Power: Proč vypadá Celebrimbor jako starý elf, když elfové nestárnou? Jsou elfové skutečně nesmrtelní? Rings of Power: Proč vypadá Celebrimbor jako starý elf, když elfové nestárnou? Jsou elfové skutečně nesmrtelní? 19. září 2022 16:30

Morgoth se mezitím pokoušel oklamat lidi a mnoho z nich dostal i na svou stranu. Ti, kteří mu vzdorovali a přidali se k elfům, dostali označení Edain. Morgoth a elfové mezi sebou bojovali dlouhá léta, během nichž temný pán přišel o jeden ze silmarilů, který mu ukradli Lúthien a Beren. Učinili tak poté, co otec Lúthien řekl, že jeho dceru si může vzít jen hrdina, který získá silmaril.

LOTR
Zdroj: Tolkien Estate

Byl to nemožný úkol, protože otec nechtěl, aby si jeho elfskou dceru vzal obyčejný člověk, ale Beren uspěl a silmaril se nakonec dostal do rukou Eärendila, který díky němu dokázal najít Valinor. V tomto období padlo také království Gondolin a na pozadí probíhal tragický příběh o Húrinových dětech. O těchto třech významných událostech Prvního věku napsal Tolkien samostatné knihy.  

Válka hněvu a poražení Morgotha

​​Morgoth ovládl Beleriand, což byla velká část území Středozemě. Lidé, trpaslíci a elfové mu nestačili, a tak se člověk jménem Eärendil rozhodl vydat do Valinoru a požádat o pomoc Valar. Ti mu vyhověli a jako odměnu za jeho úsilí mu dali na výběr, zda chce zůstat člověkem, nebo se stát elfem. Rozhodl se stát elfem, zatímco Valar se se svou armádou vrátili do Středozemě, aby Morgotha ​​porazili.

Válka trvala 40 let a Valar s lidmi, elfy a trpaslíky ničili Morgothovu armádu. Ten před porážkou povolal svou tajnou zbraň, do té doby neviděné okřídlené draky, kteří zahnali Valar a ostatní nepřátele Morgotha. Valar však nakonec zvítězili, a to i s pomocí Eärendila, který draky porazil, když přiletěl s orly. Valar s Morgothem ztratili trpělivost, a tak ho uvrhli do Prázdna, odkud se nikdy nedostal.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Mezi elfy, kteří se podíleli na Morgothově porážce, byli Círdan, Elrond, Galadriel, Celeborn, jenž se později stal jejím manželem, Celebrimbor nebo Gil-Galad, který se po odchodu většiny elfů do Valinoru na konci Prvního věku stal králem elfů ve Středozemi a panoval v Lindonu.

Doporučeno
Rings of Power: Proč skřeti nesnesou slunce, když jim v Pánovi prstenů tolik nevadilo, a je vize o Númenoru pravdivá? Rings of Power: Proč skřeti nesnesou slunce, když jim v Pánovi prstenů tolik nevadilo, a je vize o Númenoru pravdivá? 16. září 2022 19:30

Po porážce Morgotha ​​si Valar uvědomili, že se stalo přesně to, čeho se obávali. Planetu zpustošili natolik, že se podstatná část Beleriandu potopila. Valar od Morgotha ​​získali zpět dva silmarily, ale nakonec se navždy ztratily i ty. Válka hněvu mezi Morgothem a Valarem ukončila První věk.

Příště se podíváme na události Druhého, Třetího a Čtvrtého věku. 

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Zde najdeš další články vysvětlující události Rings of Power a Pána prstenů. Zjistíš vše, co potřebuješ vědět, abys seriál pochopil.

Doporučeno
Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? 10. září 2022 9:30
Doporučeno
Rings of Power: Proč je Númenor tak důležitý a kdo jsou Elendil, nový vůdce skřetů Adar a čaroděj, který spadl z nebes? Rings of Power: Proč je Númenor tak důležitý a kdo jsou Elendil, nový vůdce skřetů Adar a čaroděj, který spadl z nebes? 11. září 2022 16:30
Doporučeno
Které postavy z Pána prstenů jsou nebo teprve budou v seriálu Rings of Power (Fotoporovnání herců) Které postavy z Pána prstenů jsou nebo teprve budou v seriálu Rings of Power (Fotoporovnání herců) 15. září 2022 8:30
Domů
Sdílet
Diskuse