Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2022 16:30
Čas čtení 5:31
Dominik Vetrák

Rings of Power: Proč je Númenor tak důležitý a kdo jsou Elendil, nový vůdce skřetů Adar a čaroděj, který spadl z nebes?

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTENŮ THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER
Uložit Uložené

Po tomto článku budeš rozumět všemu, co se událo a zmiňovalo v prvních třech epizodách Rings of Power.

Máme za sebou první tři části seriálu Rings of Power a v každé z nich se již událo něco, nad čím množství diváků zvedalo obočí. Ať už šlo o zmínku Morgotha, Númenoru, některých elfů, nebo lidských králů, tato historie Středozemě je pro mnohé španělská vesnice. Spousta lidí totiž zná jen filmové trilogie Hobit a Pán prstenů od Petera Jacksona. 

Tolkienův fantasy svět je však neuvěřitelně komplexní a bohatý na epické příběhy napříč desítkami tisíc let. I proto jsme pro tebe připravili souhrn nejdůležitějších událostí a osobností Středozemě hned ve třech článcích. 

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime Video

V prvním jsme se věnovali zrodu samotné planety Arda, na kterou Tolkien umístil své příběhy, a článek jsme uzavřeli s ukončením Prvního věku, kdy elfové, lidé, trpaslíci a Valar porazili Morgotha. Pokud neznáš některé z těchto jmen, klikej na článek, který ti to všechno vysvětlí. 


druhém článku jsme rozebírali Druhý věk, nástup Saurona a zrození Númenoru, ale v tom dnešním se podíváme na události prvních tří částí seriálu Rings of Power, který rozšiřuje Tolkienovu mytologii o originální postavy a události, takže nad dějem visí hned několik mysteriózních otazníků i pro znalce jeho světa.

Doporučeno
Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? 10. září 2022 9:30

Kdo je tajemný čaroděj, který spadl z nebes? Kdo je ve skutečnosti Halbrand, co je království Númenor a proč už ve filmových trilogiích Hobit a Pán prstenů neexistovalo? Kdo je nový vládce skřetů Adar a proč Tolkien rozdělil elfy na velké množství skupin? V čem jsou Teleri odlišní od Vanyar a Nandor?

Pokud nás podpoříš a přidáš se do klubu Refresher+, dozvíš se vše, co potřebuješ vědět o seriálu Rings of Power a historii Středozemě. 

Kdo je čaroděj z nebes?

Snad nejvíce diváky zajímá, kdo je záhadná postava z konce první epizody. Vysoký muž mluvící jiným jazykem spadl z nebes a zdá se, že je dost rozrušený. Je to Sauron, nebo snad některý z čarodějů jako Gandalf nebo Saruman? Nazvěme ho The Stranger (cizinec/neznámý). Hraje ho Daniel Weyman a podle všeho dokáže pracovat s magií.  

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video

Pokud se tvůrci budou doslovně držet Tolkienových knih, nebude to žádný Saruman, Radagast a ani Gandalf. Tyto postavy zvané jako Istari jsou z „rasy“ Maiarů, které druhá nejvyšší bytost v tomto světě pošle do Středozemě, aby pomohli lidem v boji proti Sauronovi.

Z celkových pěti čarodějů dorazili první dva (Alatar a Pallondo, zvaní také jako Blue Wizards, tedy Modří čarodějové) do Středozemě v Druhém věku a zbylí tři ve Třetím věku (Saruman, Radagast a Gandalf). Seriál Rings of Power se ovšem odehrává v Druhém věku, takže by to mohl být jen Alatar či Pallondo. Z knih o nich skoro nic nevíme. Snad jen to, že se vydali na východ a snižovali tím Sauronův vliv, čímž oslabovali jeho armádu. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? 11. října 2023 8:30

Tvůrci možná chtějí, aby si diváci mysleli, že Stranger bude Gandalf, jelikož jistá vizuální podoba mezi nimi je. Navíc se zdá, že The Stranger bude mít dobrý vztah s hobity. Vysvětlovalo by to, proč je má v trilogii Pán prstenů tak rád. Stejně jako The Stranger, i Gandalf komunikoval s hmyzem a dokázal si hrát s ohněm.

Spíše je to ovšem klam, stejně jako vzhled dopadu meteoritu, ve kterém The Stranger spadl na zem. Podobá se Sauronovu oku, ale podle nás jde o další pokus zmást diváky. Kde je tedy Sauron? V této době by měl dávat dohromady svou armádu po předešlé porážce a zřejmě ho uvidíme až v pozdějších epizodách. 

Jak rozdělit skupiny elfů (Noldor, Vanyar a Teleri)

Když pravé ruce (Valar) boha jménem Eru Ilúvatar (více se o nich dozvíš zde) pozvaly elfy do Valinoru poté, co společně porazili Morgotha ​​na konci Prvního věku, někteří se rozhodli zůstat ve Středozemi (Avari) a někteří se vydali do Valinoru (Eldar). Galadriel ve třetí části připomíná, že je potomkem slavného elfa Finwëho a skupiny elfů zvaných Noldor.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120907 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak a proč dělíme elfy do několika skupin.
  • Kdo je tajemný vůdce skřetů Adar a co má společného s elfy. 
  • Která slavná postava se může stát z Halbranda, lidského zachránce Galadriel.
  • Proč bude Númenor v příběhu velmi důležitý a o co se zasloužili Elendil a jeho syn Isildur.
Domů
Sdílet
Diskuse