Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2022 14:30
Čas čtení 5:54
Dominik Vetrák

Všechno, co potřebuješ vědět o seriálu Rings of Power. Vysvětlujeme historii Středozemě a první věky

Všechno, co potřebuješ vědět o seriálu Rings of Power. Vysvětlujeme historii Středozemě a první věky
Zdroj: Warner Bros. Amazon prime Video
FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTENŮ THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER
Uložit Uložené

V článku si rozebereme začátek světa Středozemě a planety Arda až po První věk.

Co se dělo před Pánem prstenů, než přišel k moci Sauron, kdo je Morgoth, co za místa jsou Lindon, Eregion, Valinor a Númenor? Proč jsou elfové stále ve Středozemi a proč se nevrátili do Valinoru? Kdo vládne lidem a trpaslíkům, jak vlastně vznikli skřeti a samotná planeta Arda, kde se odehrávají Tolkienovy příběhy?

Pokračování článku si můžeš přečíst zde.

Doporučeno
Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? 10. září 2022 9:30

To vše a mnohem víc se dozvíš v tomto článku, ve kterém se podíváme na minulost Středozemě a vysvětlíme ti, co se stalo před událostmi seriálu Rings of Power. První dvě části během premiérového dne vidělo hned 25 milionů lidí, což je pro streamovací službu Amazon Prime Video absolutní rekord.

Mnozí z nás však byli během sledování občas trochu mimo, respektive nám nebylo jasné, o čem si postavy vlastně povídají. Středozem totiž před událostmi tohoto seriálu zažila množství dobrodružství, válek a nezapomenutelných událostí.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Pokud se o nich chceš dozvědět a pochopit, co se v seriálu děje, kdo je kdo a kam vše směřuje, podpoř nás a staň se členem klubu Refresher+. Tento článek je první ze dvou. Dnes se podíváme na úplný začátek světa a skončíme na konci Prvního věku (First Age), když padl Dark Lord Morgoth.

The Valian Years

Years of the Valar (Období Valar)

Abychom pochopili, co se v seriálu děje a o čem si postavy povídají, musíme zajít na samotný začátek. Na něm stál Eru Ilúvatar, kdosi jako bůh, který vládl všemu. Eru vytvořil bytosti Ainur, které členíme na Valar (vyšší) a Maiar (nižší).

Ainur svým zpěvem vytvořili vizi nového světa, kterou chtěli naplnit. Jeden z Valar jménem Melkor chtěl skladbu pokazit, ale nakonec ji nechtěně ještě zlepšil. Na základě této vize vytvořil bůh Eru univerzum zvané Eä a v něm plochou planetu Arda, na které se odehrávají Tolkienovy příběhy.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

Valar začali postupně budovat Ardu, ale Melkor, nejsilnější z nich, měl jiné plány. Naštvalo ho, že si za svého vůdce ostatní zvolili Manwëho, a ne jeho. Melkor jim tedy kazil všechny plány a snahy vytvořit krásný svět. Nakonec ho z planety Arda vyhnal silný Valar jménem Tulkas. 

Období lamp (Years of the Lamps)

Dokud byl Melkor pryč, ostatní Valar v čele s Varda vybudovali na severu a jihu dvě obrovské lampy, které ozařovaly celý kontinent. V těch dobách totiž neexistovalo přirozené světlo ani slunce. 

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? 11. října 2023 8:30

Melkor se ale po čase na Ardu vrátil, a to s dalšími Maiary (nižšími bytostmi z řádu Ainur), kteří s ním sympatizovali. Společně zničili obě lampy a zpustošili tím Středozem.

Ostatní Valar se rozhodli Středozem opustit a vydali se přes moře na západní kontinent Aman, kde vytvořili Valinor. Melkor řídil svou armádu z pevnosti Utumno, zatímco na západě vybudoval pevnost Angband, jejímž vedením pověřil svou pravou ruku Saurona z řádu Maiar.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate

 Období stromů (Years of Trees)

Valar Yavanna vybudovala ve Valinoru dva obrovské stromy Laurelin (Zlatý strom) a Telperion (Stříbrný strom). Stromy osvětlovaly celý Valinor a západní kontinent Aman, zatímco střední kontinent Středozem a východní kontinent Land of the Sun/Dark Land zůstaly v temnotě.

Pán prsteňov Stredozem
Zdroj: Amazon Prime Video/Tolkien Estate
Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 120766 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak začal a skončil První věk.
  • Proč se Valar nechtěli vrátit do Středozemě a bojovat proti Morgothovi.
  • Kdo vytvořil silmarily a jakou moc v sobě ukrývaly.
  • Co jsou stromy Valinoru a jaký mají význam pro příběh seriálu Rings of Power.
  • Jak vypadal první drak, kterého vyšlechtil Morgoth.
  • Jak zmizela podstatná část Středozemě.
Domů
Sdílet
Diskuse