Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. září 2022 14:42
Čas čtení 1:06

Nový průzkum: Volby do Sněmovny by vyhrálo ANO, dále by uspěly jen čtyři strany

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nový průzkum: Volby do Sněmovny by vyhrálo ANO, dále by uspěly jen čtyři strany
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Hnutí Andreje Babiše by ve volbách získalo 30,5 procenta hlasů.

Sněmovní volby by nyní aktuálně vyhrálo hnutí ANO s 30,5 procenta hlasů. Druhá ODS by získala 19,5 procenta, třetí SPD 11 procent. Do Sněmovny by se pak dostali už jen Piráti a hnutí STAN. Vyplývá to z průzkumu, který pro Českou televizi vytvořila společnost Kantar v průběhu srpna a září.

30. srpna 2022 6:00 Čas čtení 13:56 Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle Patrik Nacher: Nebudu odsuzovat ani Prague Pride, ani Alianci pro rodinu. Nevidím svět černobíle

TOP 09 i lidovci mimo dolní komoru

Model agentury Kantar jen potvrdil předchozí průzkum agentury STEM z konce srpna, kdy se hnutí ANO těšilo více než třicetiprocentní volební podpoře. Podpora druhé ODS stoupla na 19,5 procenta, třetí se stále drží SPD s jedenácti procenty. Ani na čtvrtém místě se nic nemění, tam zůstávají Piráti, kteří mají nyní 8 procent voličské podpory.

Do dolní komory by pak postoupilo už jen hnutí STAN se ziskem 6,5 procenta. Přeskočilo tak TOP 09, které by v Poslanecké sněmovně nezasedlo. Aktuálně by ho totiž volilo jen 4,5 % lidí. Ještě menší podporu, 4 procenta, má KDU-ČSL. Zvýšit podporu voličů se nadále nedaří KSČM ani ČSSD. 

ANO by zvítězilo i v případě, že by strany šly do voleb v koalicích, jako tomu bylo v případě posledních voleb do Poslanecké sněmovny. ANO by získalo 32 procent, zatímco případná koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by získala 29 procent. Spojení Pirátů a hnutí STAN by přineslo volební zisk 10 procent, nepřeskočilo by tak ani samotné SPD, které by mělo o procentní bod více.

Sběr dat se uskutečnil od 15. srpna do 2. září. Kantar CZ provedl průzkum technologií CATI. Do stranického modelu z reprezentativního vzorku 1200 respondentů vstoupilo 937 respondentů, kteří nevylučují účast ve volbách a chtějí se voleb účastnit. Do koaličního modelu vstoupilo 893 respondentů. Statistická chyba je v rozmezí plus minus 1,1 až 3,7 procentního bodu.
Anketa:
Kterou stranu nebo hnutí bys podpořil/a ty?
ANO
ODS
SPD
Piráty
STAN
TOP 09
KDU-ČSL
KSČM
Přísahu
ČSSD
Někoho jiného.
Nevolil/a bych.
ANO
55 %
143 Hlasů
ODS
6 %
15 Hlasů
SPD
13 %
33 Hlasů
Piráty
5 %
14 Hlasů
STAN
2 %
4 Hlasy
TOP 09
1 %
3 Hlasy
KDU-ČSL
0 %
1 Hlas
KSČM
8 %
20 Hlasů
Přísahu
2 %
5 Hlasů
ČSSD
5 %
13 Hlasů
Někoho jiného.
2 %
5 Hlasů
Nevolil/a bych.
1 %
3 Hlasy
Domů
Sdílet
Diskuse