Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. září 2022 8:30
Čas čtení 3:53
Dominik Vetrák

Které postavy z Pána prstenů jsou nebo teprve budou v seriálu Rings of Power (Fotoporovnání herců)

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTENŮ THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER
Uložit Uložené

Které postavy z filmových trilogií od režiséra Petera Jacksona uvidíme v seriálu a které tam už jsou, i když sis to možná neuvědomil, protože je hrají jiní herci?

Seriál Rings of Power se odehrává tisíce let před událostmi Pána prstenů, a to ve Druhém věku. Tvůrci však museli zúžit časové období, během kterého se odehrávaly knižní události ve Středozemi. Zatímco Druhý věk v knihách trval tisíce let, v seriálu může trvat jen stovky let, aby mohli tvůrci ukázat více událostí a postav, aniž by se v každé sérii posouvali v ději o tisíce let.

Doporučeno
Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? Rings of Power: Jaké postavy Pána prstenů uvidíme v seriálu, jak vznikl a zanikl Númenor a kde jsou Aragornovi předkové? 10. září 2022 9:30

Mohou tak i déle pracovat s lidskými postavami, protože zatímco trpaslíci, elfové a jiné bytosti by ještě žili, lidské postavy by dávno zemřely. I díky tomu se může stát, že uvidíme některé postavy z filmových trilogií Hobit či Pán prstenů. V článku si představíme postavy známé z těchto filmů, které v seriálu už jsou, které možná budou a které mají šanci se ukázat. 

Postavy, které už v seriálu jsou:

Galadriel 

Milovaná elfka je v seriálu mnohem činnější a akčnější než ve filmech. Galadriel je hlavní postava, která se od své filmové starší verze poněkud odlišuje. Očividně ji čeká charakterový vývoj, ale zatím se nám jako postava líbí. Ve filmech ji hrála Cate Blanchett, zatímco v seriálu ji ztvárňuje Morfydd Clark. 

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime

Elrond

Pán Roklinky z filmů je v seriálu níže postaveným elfem. Roklinku vybuduje až později a zatím je dost neaktivní. Máme však za sebou jen tři epizody, takže se to ještě jistě změní. Ve filmech ho hrál Hugo Weaving, v seriálu zase Robert Aramayo, kterého si můžeš pamatovat jako mladou verzi Nedda Starka z Game of Thrones.

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime

Gil-galad

Že si ho z filmů vůbec nepamatuješ? To je pochopitelné, protože se objevil jen na několik vteřin. Gil-galad zemřel v poslední bitvě Druhého věku, kdy společně s Elendilem bojoval bok po boku proti Sauronovi. Gil-galad je králem elfů žijících ve Středozemi, a tak bude mít ještě v ději významnou roli. V Pánovi prstenů ho hrál Mark Fergusson, v seriálu zase Benjamin Walker.

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime

Elendil

Stejně jako Gil-galad, i Elendil se v prologu Pána prstenů ukázal jen na chvíli. I jeho zabil Sauron, ale otec Isildura a jeden z posledních žijících lidí, kteří zažili slávu Númenoru, nejprve Sauronovi trochu zatopil.

rings of power
Zdroj: Warner Bros. AMazon prime video

Seriál z něj dělá dost velkého sympaťáka a my se nemůžeme dočkat, co nám ještě ukáže. Jak na bojišti, tak z hlediska charakterového vývoje. V Pánovi prstenů ho hrál Peter McKenzie, v seriálu ho ztvárňuje Lloyd Owen. 

Isildur

Z trojice Elendil, Gil-galad a Isildur ti poslední jmenovaný bude nejvíce povědomý. Objevil se v několika scénách prologu Společenstva prstenu, když odsekl Sauronovi prsty s Prstenem moci a zmocnil se ho. Isildur sice stojí za porážkou Saurona, ale jako všechny, i jeho mysl prsten nakonec porazí a on podlehne jeho kouzlu. 

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime

Isildur po válce nežil dlouho, protože ho zabili skřeti, přičemž prsten se ztratil v řece na příštích téměř 2 500 let. Isildur byl však velký hrdina a předtím, než jej prsten ovládl, byl férový, spravedlivý a dobrý člověk. V seriálu ho poznáme právě takového, ale nesmíme zapomínat, že je tu pořád mladý, takže se pravděpodobně dopustí nějakých chyb. Ve Společenstvu prstenu ho hraje Harry Sinclair, v seriálu Maxim Baldry. 

Postavy, které mají šanci ukázat se:

Thranduil

Thranduil se narodil ještě v Prvním věku, přičemž v Druhém věku založil spolu se svým otcem Oropherem elfské království Woodland Realm. Čistě teoreticky se v Rings of Power objevit může. Pokud by se tak stalo, bylo by skvělé, kdyby ho znovu hrál Lee Pace, který ho ztvárnil i ve filmové trilogii Hobit.

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime

Legolas

Legolas je Thranduilův syn. Tolkien ve svých knihách nikdy neuvedl přesný rok Legolasova narození a ani identitu jeho matky. Klidně se mohl narodit již v Druhém věku, a tak jej tvůrci mohou využít i ve svých příbězích. Pravděpodobně však až v pozdějších sériích.  

Sauron

Sauron se v seriálu ukáže na devadesát devět procent. Události Druhého věku, obzvláště ty zahrnující stvoření Prstenů moci, se bez jeho přičinění neobejdou. Otázkou je, v jaké formě a vzhledu ho poznáme (pokud se tak už náhodou nestalo). Saurona možná v seriálu poprvé uvidíme jako Annatara, pána darů, jenž elfy a Celebrimbora přesvědčí, aby ukuli Prsteny moci, kterými později už jako Sauron ovládne téměř celou Středozem.

Sauron
Zdroj: New Line Cinema

Je pravděpodobné, že celý seriál vyvrcholí válkou Posledního spojenectví, kterou jsme viděli v prologu filmu Pán prstenů: Společenstvo prstenu. Šlo o scény, ve kterých Elrond, Elendil, Gil-galad či Isildur bojovali proti Sauronovi, když mu Isildur odťal prsty a získal hlavní Prsten moci (The One Ring). Saurona si tedy užijeme a my doufáme, že pro změnu bude mít i nějaké dialogy a nevykreslí ho jen jako jakési zhmotněné zlo bez charakteru. 

Postavy, které asi neuvidíme:

Gandalf, Saruman a Radagast

Istari, čarodějové z Valinoru a členové Maiarů, dorazili do Středozemě až ve Třetím věku. Zbylí dva kouzelníci Allatar a Palando (Modří čarodějové), které Valar poslali do Středozemě, aby pomohli v boji proti Sauronovi, přišli již v Druhém věku a následně se vydali na východ, takže jsme o nich vůbec neslyšeli.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? KVÍZ: Jak dobře znáš Pána prstenů? 11. října 2023 8:30

Zatímco Modré čaroděje pravděpodobně uvidíme (jeden z nich v seriálu možná už je), je nepravděpodobné, že to platí i v případě Gandalfa, Radagasta a Sarumana. Tvůrci by museli změnit důležitou součást knih.

Valar totiž poslali kouzelníky jen proto, aby bojovali proti Sauronovi, a jelikož v knihách s ním na konci Druhého věku nebojovali, seriál by jejich začleněním musel tuto událost změnit a dosadit je do války zvané War of the Last Alliance (válka Posledního spojenectví).

Lord of the Rings Rings of Power
Zdroj: Warner Bros.

Aragorn

Aragorna milujeme a určitě bychom ho rádi viděli znovu, ale asi to nepůjde. Aragorn se narodil ve Třetím věku, konkrétně 2931 let po jeho začátku. Nedávalo by smysl, aby se objevil v seriálu Rings of Power. 

Gimli

I Gimli se narodil ve Třetím věku, konkrétně v roce 2879. Jeho angažmá v seriálu je tedy vyloučeno. Tvůrci už ale stihli představit jiného sympatického trpaslíka – prince Durina IV. Snad tedy poznáme další skvělé trpaslíky. 

Všechny ostatní hlavní postavy z Hobita včetně trpaslíků se narodily až ve Třetím věku. Žádné jiné postavy kromě elfů v podstatě nemají šanci ukázat se v seriálu.

Rings of Power
Zdroj: Warner Bros./Amazon prime
Domů
Sdílet
Diskuse