Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
12. září 2022 18:00
Čas čtení 1:35

Ukrajina zaznamenává na bojišti obrovské úspěchy. Připravovala ofenzivu na jihu, postoupila ze severu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ukrajina zaznamenává na bojišti obrovské úspěchy. Připravovala ofenzivu na jihu, postoupila ze severu
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky

Od začátku invaze Ruské federace to vypadalo, že Ukrajina, až na vytlačení invazních jednotek z Kyjeva, tahá za kratší konec. V posledních dnech se však obráncům povedl obrovský postup, který Rusy čím dál víc demoralizuje.

Ukrajinská armáda postupuje ze severovýchodu a tlačí ruské invazní jednotky k hranicím, v posledních několika dnech se obráncům povedlo v Charkovské oblasti získat obrovské území. Od dubnového vytlačení Rusů od Kyjeva se jedná o největší úspěch armády za celý půlrok války.

10. září 2022 9:06 Čas čtení 1:05 Zelenskyj odhalil další pamětní desku evropským politikům, je mezi nimi i Petr Fiala Zelenskyj odhalil další pamětní desku evropským politikům, je mezi nimi i Petr Fiala

Samy za sebe mluví mapy, které se objevují z několika zdrojů na sociálních sítích. Například americká nezisková organizace Institut pro studium války (ISW) zaznamenala ukrajinský postup. Zde je vidět, že ještě 31. srpna okupovaly ruské jednotky oblast na dosah města Charkov (asi zhruba 25 kilometrů od jeho hranice).

O jedenáct dní později vytlačili Ukrajinci Rusy až k městu Kupjansk, jež leží 124 kilometrů jihovýchodně od Charkova, a dle posledních zpráv také dosáhli Izjumu, důležité zásobovací křižovatky na Donbasu, o kterou se vedly v dubnu těžké boje a Rusko ji získalo jen s těžkými ztrátami.

Rusové jsou překvapeni

Na sociálních sítích se nyní objevují informace, jež mluví o překvapení ruských jednotek. Ty opouští své pozice ze strachu z obklíčení a míří na východ. Za sebou nechávají spoustu munice i těžké techniky, kterou tak získává Ukrajina. Server Kanal 24 dokonce píše o tom, že se některé ruské oddíly chtějí Ukrajincům na jihu vzdát.

Zde se měli vojáci posunout o několik desítek kilometrů směrem na jih. „Snaží se vyjednat podmínky složení zbraní, díky nimž by se dostali pod záštitu mezinárodního humanitárního práva,“ uvedla šéfka koordinačního tiskového střediska obranných sil Ukrajiny Natalja Gumenjuk. Dle těchto mužů měli ruští důstojníci dostat rozkaz opustit své pozice jakýmkoliv způsobem. Demoralizace je prý tak silná, že i vysoké velení si uvědomuje, že není kam se posunout.

9. září 2022 6:00 Čas čtení 13:35 Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě? Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě?

Co se Charkovské oblasti týče, BBC informuje o tom, že Ukrajinští vojáci dokonce v poměru sil přečíslili Rusy v regionu 8:1, což vedlo k znovuzískání 3000 čtverečních kilometrů území. Tato čísla ale není možné momentálně potvrdit. 

Dle britské rozvědky bude mít tento postup výrazný vliv na nadcházející vývin konfliktu. Zároveň ale zdůrazňuje, že se nejedná o konec války. Ukrajina nyní musí využít útočný moment k tomu, aby z něj vytěžila jak územně, tak morálně co nejvíce. Ministr obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov uvedl, že se momentálně bude klást důraz na zajištění nově získaných území. 

Domů
Sdílet
Diskuse