Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
23. září 2022 20:31
Čas čtení 2:07

Jak vypadal první volební den? Volili lídři stran, Okamura dal zřejmě omylem hlas TOP 09

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Jak vypadal první volební den? Volili lídři stran, Okamura dal zřejmě omylem hlas TOP 09
Zdroj: Jiri Kotatko/CNC/Profimedia

Pojď se s námi podívat, jak vypadal první volební den komunálních a senátních voleb.

V pátek a v sobotu probíhají komunální volby, které rozhodnou o tom, kdo bude další čtyři roky zastávat místa zastupitelů na radnicích a magistrátech a také kteří senátoři se dostanou do horní komory českého parlamentu. První den voleb sice končí až ve 22:00, nicméně od 14:00 se toho událo poměrně hodně. Pojďme si to zrekapitulovat.

23. září 2022 9:40 Čas čtení 1:04 Volby 2022: Dnes se ve 14:00 hodin otevřou volební místnosti. Toto jsou informace, které potřebuješ vědět o komunálních volbách Volby 2022: Dnes se ve 14:00 hodin otevřou volební místnosti. Toto jsou informace, které potřebuješ vědět o komunálních volbách
Anketa:
Půjdeš volit?
Jasně!
Vůbec...
Jasně!
67 %
Vůbec...
33 %

Pokud nevíš, kdy a jak volit, připravili jsme pro tebe stručný návod. Volby budou probíhat v pátek 23. září od 14:00 do 22:00 a v sobotu 24. září od 8:00 do 14:00, přičemž volit mohou všichni občané České republiky, kteří v den voleb dosáhli věku 18 let ve své obci.

Do místnosti si s sebou musíš přinést občanský průkaz nebo cestovní pas a volební lístky. Když je ale zapomeneš, svět se nezboří. Od volební komise dostaneš lístky nové, které za plentou vyplníš, vložíš do šedé úřední obálky a vhodíš do urny. Největší rozdíl je však v tom, jak se volí. V těchto volbách se nekroužkuje, nýbrž křížkuje. Jak to funguje, zjistíš tady.

Volili Babiš i Fiala

Prvního volebního dne využil premiér Petr Fiala (ODS), jenž odvolil ve svém rodném Brně. Sám vyzval, aby lidé přišli volit a „podpořili demokratické kandidáty proti populistům a extrémistům“. I bývalý premiér republiky Andrej Babiš (ANO) odvolil. Celý den přitom burcoval voliče, aby vyslovili nedůvěru vládě.

Babiš celý den také sdílel příspěvky stranického lídra komunálních voleb v Praze Patrika Nachera.

Okamura jako volič TOP 09

Odvoleno má i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je mnoho zemí na světě, kde o svobodných volbách nemůže být řeč. Neberu je jako naši povinnost, ale velké privilegium, svátek demokracie,“ popřála sledujícím na Twitteru šťastnou ruku.

A pomyslnou šťastnou ruku měl pro TOP 09 paradoxně předseda SPD Tomio Okamura, jenž sám přišel do médií s tím, že odvolil protestním hlasem pro kandidáta strany Pekarové Adamové Růžičku tím, že lístek znehodnotil. Jenže podle toho, jak znehodnocení provedl, jak sám řekl, jej znehodnotil nedostatečně a je možné, že hlas bude uznán.

Situace se chytla TOP 09, která narychlo vytvořila grafiku s novým voličem. Pekarová Adamová k tomu akorát dodala: „Vysoká škola života – obor volby“. Na něm je zvěčněn Okamura, pod nímž je napsáno „volič TOP 09“.

Posledním předsedou strany, jenž odvolil a pochlubil se s tím na sociálních sítích, je Pirát Ivan Bartoš. 

Domů
Sdílet
Diskuse