Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
25. září 2022 10:29
Čas čtení 1:02

Doping ve 14 letech: Testy v těle odhalily zakázanou látku meldonium, ITIA udělila zákaz hraní na 9 měsíců

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Doping ve 14 letech: Testy v těle odhalily zakázanou látku meldonium, ITIA udělila zákaz hraní na 9 měsíců
Zdroj: Unsplash/Valentin Balan/volně k užití

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) potrestala nejmenovaného hráče či hráčku zákazem hraní na 9 měsíců. Dopingové testy odhalily zakázanou látku meldonium.

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) udělila devítiměsíční trest nejmenovanému mladému hráči či hráčce z Ruska za porušení antidopingových pravidel. V době pozitivního testu bylo dotyčnému či dotyčné pouhých 14 let. Kvůli nízkému věku dítěte nebylo zveřejněno jméno, nevíme ani, jestli se jedná o tenistu či tenistku. Informuje o tom stanice CNN.

Zakázaná látka meldonium 

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu k postihu vydala prohlášení na svých stránkách. K odhalení pozitivního testu došlo na zápase v rámci okruhu ITF v lednu letošního roku, kde byl daný hráč či hráčka náhodně vybrán*a k otestování. Výsledky ukázaly přítomnost látky zvané meldonium, kterou Světová antidopingová agentura od ledna 2016 zařadila mezi zakázané látky.

V minulosti se k dlouhodobému užívání této látky přiznala například ruská tenistka Maria Šarapovová, která byla na meldonium pozitivně otestována na turnaji Australian Open v roce 2016.

13. dubna 2022 7:00 Čas čtení 7:44 Barbora Krejčíková: Rodina je základ, nejen ve sportu, ale celkově v životě. Rodiče mi dali strašně moc Barbora Krejčíková: Rodina je základ, nejen ve sportu, ale celkově v životě. Rodiče mi dali strašně moc

Trest devět měsíců

Při vyměření trestu pro nejmenovaného hráče či hráčku zohlednila Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu nízký věk a s tím související omezený přístup k informacím ohledně zakázaných látek. ITIA se tak rozhodla pro zákaz hraní po dobu devíti měsíců počínaje 5. březnem, kdy byl tenista či tenistka provizorně suspendován*a. Znovu se na kurty může vrátit 4. prosince 2022.

ITIA dodává, že potrestaná osoba v rámci zákazu hraní podstoupí také vzdělávací kurzy.

Užívání dopingu mezi ruskými sportovci bylo v posledních letech hojně řešeným tématem. Kvůli opakovaným dopingovým prohřeškům rozhodl Sportovní arbitrážní soud (CAS) v prosinci 2020 o vyloučení Ruska na dva roky z velkých sportovních soutěží. Pro sportovce to například znamená, že nemohou soutěžit pod ruskou vlajkou. CNN připomíná, že vyloučení má skončit 16. prosince 2022.

Domů
Sdílet
Diskuse