Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2022 18:30
Čas čtení 5:58
Ilona Hobzová

Maestro Federer se loučí. Proč Švýcara mnozí považují za nejlepšího tenistu všech dob?

Maestro Federer se loučí. Proč Švýcara mnozí považují za nejlepšího tenistu všech dob?
Zdroj: TASR/AP
SPORT TENIS
Uložit Uložené

Roger Federer ukončil tenisovou kariéru v jednačtyřiceti letech.

Švýcarský tenista Roger Federer ukončil kariéru. Stalo se tak na Laver Cupu, mužském turnaji mezi týmy Evropy a zbytku světa. Posledním Federerovým zápasem v jeho profesionální kariéře se stala čtyřhra, do které nastoupil spolu s další legendou Rafaelem Nadalem. Španělsko-švýcarská dvojice sice zápas prohrála, bylo to ale Federerovo emotivní loučení po zápase, které obletělo svět a dokázalo, že s Nadalem nebyli jen tenisoví rivalové, ale že si byli i velmi blízcí. 

Rafael Nadal: S Rogerem odchází z kurtů i část mě

Byl to právě Nadal, který Federera po většinu jeho kariéry provázel, a to nejen jako odvěký rival. Svedli spolu nespočet atraktivních tenisových bitev a jejich soupeření je dodnes považováno za jedno z nejsilnějších v historii tohoto sportu. Přestože jejich poslední zápas, do kterého nastoupili bok po boku, neměl vítěznou tečku a americkému duu Jack Sock a Frances Tiafoe podlehli 6:4, 6:7, 9:11, byla to jejich spolupráce a prožívání Švýcarova konce kariéry, které toho dne všechny dojalo. 

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v českém tenisu? KVÍZ: Vyznáš se v českém tenisu? 3. listopadu 2023 8:00

Když skončil zápas, objali se. Poté si sedli na lavičku, chytli se za ruce a oba plakali. „S Rogerovým odchodem odchází i část mě,“ uvedl na tiskové konferenci Nadal. Svého dnes už bývalého soupeře si vážil natolik, že právě kvůli němu se turnaje Laver Cup zúčastnil. Poté, co Federer oficiálně ukončil kariéru, se Nadal z turnaje odhlásil a vrátil se zpět za svou ženou, se kterou očekává narození prvního potomka. 

Roger Federer se v posledním zápase své profesionální kariéry představil po boku Rafaela Nadala.„S Rogerem odchází také kousek mě,“ uvedl Španěl. Federer odchází jako vítěz dvaceti grandslamů, někdejší světová jednička i olympijský medailista. Po posledním zápase profesionální kariéry přemohly legendárního Švýcara emoce.
Zobrazit galerii
(12)

„Pro mě bylo obrovskou ctí, že jsem mohl být součástí tohoto úžasného momentu v našem sportu a že jsem s Rogerem mohl celé ty roky sdílet spoustu okamžiků,“ nechal se slyšet Nadal. Navzdory už zmiňovaným tenisovým bitvám považuje Federera za svého přítele. „Na kurtu jsme oba hráli úplně jinak, možná právě to dělalo naše vzájemné zápasy zajímavějšími. Ale k životu přistupujeme podobně a náš osobní vztah je každým rokem lepší a lepší,“ doplnil. Když Federer oznámil konec kariéry, označil to Nadal jako smutný den jak pro něj osobně, tak pro celý sportovní svět. 

Novak Djokovič: Děláme individuální sport, drží nás ale naši nejbližší

Federerovi nezapomněl přímo na Laver Cupu věnovat několik slov také poslední člen takzvané Velké trojky, jak tenisový svět přezdíval Federerovi, Nadalovi a Novaku Djokovičovi díky jejich dominanci, kterou na kurtu několik let drželi. Djokovič hned po zápase uvedl, že Federerovo loučení bylo jedním z nejkrásnějších okamžiků, které v životě zažil. V další části svého projevu vzdal hold zejména Švýcarově rodině:

Doporučeno
OBRAZEM: Slzy a dojetí. Takové bylo loučení Báry Strýcové s kariérou OBRAZEM: Slzy a dojetí. Takové bylo loučení Báry Strýcové s kariérou 3. srpna 2023 13:10

„Viděl jsem jeho děti, jak pláčou. To pro mě byl nejkrásnější moment. Je skvělé, že jsou tu jeho rodiče, manželka Mirka i děti. Já sám dobře vím, že přesně toto člověk potřebuje k tomu, aby hrál tak dlouho. Lidé si myslí, že děláme individuální sport a že záleží jen na nás, jestli vyhrajeme, nebo prohrajeme. To my si připíšeme vinu, nebo naopak zásluhy. Do jisté míry je to pravda, ale žádného úspěchu bychom nedosáhli, kdyby nás nepodporovali naši nejbližší. Roger to řekl včera přesně, že to byla jeho rodina, díky které mohl hrát na neuvěřitelné úrovni tak dlouho.“

Ozvaly se bývalé i současné tenisové hvězdy

Konec Federerovy kariéry okomentovala řada lidí spojených s tenisovým světem, ať už šlo o hráče a hráčky, kteří tenisovou raketu dávno odložili, nebo se na kurtech stále pohybují. Za všechna kouzla, která na kurtu předváděl, mu poděkovala Martina Navrátilová. „Rogerovo oznámení o konci kariéry bylo srdečným poselstvím plným lásky, života, naděje, vášně a vděčnosti. Přesně tak Roger hrál hru, kterou milujeme,“ uvedla. 

Komentář nemohl vynechat ani Rod Laver, bývalý australský tenista považovaný za jednoho z nejlepších hráčů všech dob, po kterém je rozlučkový turnaj Federera pojmenován. „Do důchodu musí v určité fázi odejít každý hráč. Ale čím je významnější, tím je odcházení těžší,“ uvedl. I on se s Federerem rozloučil přímo v Londýně. 

Podle Billie Jean King, vítězky dvanácti grandslamových titulů ve dvouhře, končí s odchodem Federera jedna tenisová éra. Znovu vyzdvihla to, že kariéru zakončil právě po boku Rafaela Nadala. „Oba jsou konkurenti, přátelé a praví šampioni jak v tenise, tak v životě,“ uvedla.

Ozval se také bývalý americký tenista Andy Roddick. Právě toho sesadil Federer v roce 2004 z trůnu pro tenisového krále. Na postu světové jedničky pak setrval 237 týdnů bez přerušení. Ve vzájemné bilanci dokázal Roddick nad Federerem zvítězit jen třikrát, Švýcar ho naopak jednadvacetkrát porazil. Američan s nadsázkou uvedl, že i když má při vyslovení jména Roger noční můry, tak na společné zápasy vzpomíná v dobrém. „Bylo mi ctí sdílet čas a zážitky na nejposvátnějších místech našeho sportu,“ napsal.

Federerovi vzdala hold i současná generace aktivních tenistů. Z těch zkušenějších mu poděkovala například Češka Petra Kvitová. „Byl jsi pro mě vždy obrovskou inspirací. Tvoje elegance, ladnost a překrásná hra. Tenis bez tebe nebude stejný,“ uvedla dvojnásobná wimbledonská vítězka.

Za inspiraci na kurtu i mimo něj vzdala Federerovi hold také řada hráčů a hráček nastupující generace. Byla mezi nimi třeba současná světová jednička, Polka Iga Świątek, která mu poděkovala za vše, co pro tenis udělal. Dodala, že jí bylo ctí být svědkem jeho kariéry. Američanka Coco Gauff zase uvedla, že Federer pozvedl její hru a dal jí mnoho cenných rad. „Děkuji, že jste pro tolik lidí tím nejlepším vzorem. Děkuji za všechno,“ napsala na Instagram.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Coco Gauff (@cocogauff)

Když čísla nejsou všechno

Otázka, kdo je tím nejlepším tenistou všech dob, rozděluje tenisové fanynky a fanoušky na několik skupin. Nejčastěji se v souvislosti s tímto postem zmiňují právě Federer, Nadal a Djokovič. Počty grandslamových titulů nebo čas strávený na postu světové jedničky řadí Federera až na třetí místo za jeho největší rivaly, přesto pro mnohé právě Švýcar zůstává tenistou číslo 1.

Doporučeno
Barbora Strýcová se loučí s kariérou. „Tenis už pro mě není absolutně na prvním místě,“ říká pro Refresher Barbora Strýcová se loučí s kariérou. „Tenis už pro mě není absolutně na prvním místě,“ říká pro Refresher 31. července 2023 18:00

Když odhlédneme od statistik, jsou to i jiné věci, pro které je Federer označován za nejlepšího tenistu všech dob. Sportovního velikána z něj totiž neudělal jen počet vítězství a trofejí, ale zejména jeho herní styl. Zatímco Nadal nebo Djokovič se vyznačují zejména fyzicky náročnou až agresivní hrou, s tenisem Federera se nejčastěji pojila slova elegantní a gentlemanský.

Přestože estetika je pro tenisové vítězství oproti jiným sportům vedlejší, Federerův styl málokdy nelahodil také očím diváků. Svými ladnými údery Federer dokázal, že tenis nemusí být efektní na úkor atraktivity, ale že tyto dvě vlastnosti mohou jít ruku v ruce. „Jeho styl smazal rozdíl mezi raketou a hráčem; v jeho ruce byla raketa prodloužením, nikoli přídavkem. Federer nám ukázal nové estetické možnosti v tenise,“ uvedl server The Conversation. 

 

A konečně, Roger Federer byl osobností, která mnohdy překonávala hranice tenisu. Během zápasů dokázal udržet emoce na uzdě a uměl také prohrávat. Projevy vzteku a frustrace bychom spočítali na prstech jedné ruky. Nikdy neodstoupil ze zápasu, nikdy se nevymlouval na zranění. Své soupeře respektoval na kurtu i mimo něj. 

„Právě to jsem na něm obdivoval a přivádělo mě to svým způsobem k žárlivosti. To, jak se choval mimo kurt. Choval se seriózně, měl vždycky dobrou náladu, nás náladové to vždycky přivádělo k šílenosti,“ vzpomínal později už zmiňovaný Andy Roddick. O Federerově pověsti svědčí i mnohá ocenění pro nejoblíbenějšího tenistu na světě a také několik cen Stefana Edberga za sportovní chování, o nichž rozhodují sami tenisté.

Doporučeno
Světová tenisová špička se utká v Praze. Na WTA Livesport Prague Open 2023 si zahraje i Barbora Strýcová Světová tenisová špička se utká v Praze. Na WTA Livesport Prague Open 2023 si zahraje i Barbora Strýcová 31. července 2023 16:30

Roger Federer odešel do tenisového důchodu a s ním i jedinečnost, kterou (nejen) tenisovému světu dal a kterou bez ohledu na historické tabulky už nikdy nikdo nezopakuje.

Domů
Sdílet
Diskuse