Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. září 2022 9:49
Čas čtení 1:07

Minimální teplota na pracovišti může být nižší. Vláda povolila její snížení o dva stupně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Minimální teplota na pracovišti může být nižší. Vláda povolila její snížení o dva stupně
Zdroj: Unsplash/Julian Hochgesang/volně k užití

Ze 20 °C na 18 °C. Tak rozhodla vláda o snížení teploty na pracovišti v rámci energetické krize.

Minimální teplota na pracovišti bude nižší. Vláda po pondělním jednání rozhodla, že se teplota na nevenkovním pracovišti sníží hned o dva stupně ze 20 °C na 18 °C. Jedná se o opatření spojené s energetickou krizí, které by mělo pomoci ušetřit firmám za energie. Změní se i minimální teplota pro pracovníky, kteří pracují manuálně vsedě, dodala Strakova akademie.

26. září 2022 12:31 Čas čtení 1:11 Důvěra v ekonomiku mezi spotřebiteli klesá. Třetina domácností sotva vyjde s penězi Důvěra v ekonomiku mezi spotřebiteli klesá. Třetina domácností sotva vyjde s penězi

Novelizování nařízení vlády, které stanovuje podmínky ochrany zdraví při práci, bylo podle vlády nezbytné zejména kvůli úspoře, kterou by mohlo přinést ve spojení s energetickou krizí.

„V důsledku energetické krize a omezených dodávek zemního plynu rozhodla vláda o snížení limitu pro minimální teplotu ze 20 na 18 °C na nevenkovním přirozeně větraném pracovišti s neudržovanou teplotou, dále na pracovišti, na němž je k větrání použito kombinované nebo nucené větrání, a na pracovišti s udržovanou teplotou jako technologickým požadavkem,“ rozhodla vláda.

Na některých pracovištích však bude moci být teplota ještě nižší. „Například na pracovištích, kde zaměstnanci pracují lehce manuálně rukama vsedě, se limit pro minimální teplotu sníží z 18 na 16 °C,“ dodala vláda. 

Změna se týká sbírky zákonů 361/2007, která upravuje třídy práce a hodnoty související s rizikovými faktory, jež jsou důsledkem nepříznivých mikroklimatických podmínek. Které to jsou, se dozvíš zde.

Snížení teplot ve veřejných prostorách

Vláda se na snížení teplot připravuje i jinde. Ministerstvo průmyslu a obchodu již v srpnu navrhlo zvláštní vyhlášku, která by upravovala pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody při předcházení stavu nouze nebo ve stavu nouze. 

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

V případě výpadku dodávky plynu by se proto snížila teplota vytápění i veřejných prostor. Co se týká školních učeben, zde by se teplota snížila na 19 °C, v centrálně vytápěných obývacích pokojích nebo kancelářích by se teplota kupříkladu snížila na 18 stupňů.

Domů
Sdílet
Diskuse