Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
27. září 2022 19:00
Čas čtení 1:53

Petr Pavel sesbíral dostatek podpisů pro prezidentskou kandidaturu. Ve sběru zatím nepřestává

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Petr Pavel sesbíral dostatek podpisů pro prezidentskou kandidaturu. Ve sběru zatím nepřestává
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Bývalý vysoký představitel české armády a Severoatlantické aliance (NATO) a kandidát na prezidenta Petr Pavel a jeho tým sesbírali k úterý přes 55 tisíc podpisů občanů.

Tyto podpisy má podle něho už tým fyzicky v rukou. Další mají v terénu podporovatelé. Ke kandidatuře potřeboval získat minimálně 50 tisíc podpisů, v jejich sběru chce dále pokračovat. Oznámil to podle ČTK na úterní tiskové konferenci na palubě Kayak Beach Baru v Praze. 

27. září 2022 16:29 Čas čtení 1:08 Po smrti královny Alžběty prudce roste cena corgiů. Štěně stojí přes 68 tisíc Kč Po smrti královny Alžběty prudce roste cena corgiů. Štěně stojí přes 68 tisíc Kč

Shromažďování podpisů se Pavlův tým organizovaně věnuje zhruba 2,5 měsíce, pokračovat chce do konce října. Míří alespoň k metě 70 tisíc i pro případ, že by ministerstvo vnitra v odevzdaných podpisech našlo chyby. Oficiálně Pavel zahájil kampaň před třemi týdny.

Na sběračskou kampaň vynaložil tým zhruba milion korun. Pavel má v republice 150 fixních podpisových míst. Pavlovi spolupracovníci už také provedli první interní kontrolu podpisů a vyškrtli ty, kde údaje chyběly nebo byly nečitelné.

Dosud Pavel od příznivců a sponzorů dostal na transparentní účet téměř 15 milionů korun. Přispělo 24 významných dárců, například majitel rodinné firmy Marlenka Nšan Avetisjan nebo zakladatel sítě Hotely Mariánské Lázně David Folprecht. Menší částkou přispělo více než 200 dárců. Zákonný limit pro první kolo prezidentských voleb činí 40 milionů.

Pavel zopakoval, že rozhovory o případné podpoře vedl s lídry stran koalice Spolu, tedy s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Neodmítl by podporu, už dříve ale Pavel řekl, že by nechtěl být přímo stranickým kandidátem. „S žádným jiným představitelem jsem nejednal, nikoho jsem o podporu nežádal,“ dodal v úterý.

4. března 2022 11:30 Čas čtení 13:10 Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici Kandidát na prezidenta generál Petr Pavel: Rusko ještě zdaleka nevyužilo všechny možnosti a všechny zbraně, které má k dispozici

Nechci být prezidentem politiků, míní Pavel

Uvedl, že jej těší zájem mladých lidí o dění v zemi. Vnímá ale také obavy lidí z krize. Chce se tématu v následujících měsících věnovat, založil poradní tým složený z odborníků na ekonomiku, energetiku a sociální oblast. „Nechci být prezidentem politiků, ale v první řadě sloužit občanům,“ dodal.

Nadcházející prezidentské volby podle něj budou o tom, zda si občané zvolí člověka, který ví, jak se v krizi chovat, a zvládne společnost provést těžkými časy. „Těžká doba si žádá lídra, který dopřeje sluchu různým názorům, všem zúčastněným a povede je ke kompromisu. I od hlavy státu se očekává, že bude vytrvale hledat řešení problémů, které nás všechny trápí,“ řekl při oficiálním oznámení kandidatury na začátku září.

Pavel je podle průzkumů veřejného mínění i podle sázkových kanceláří společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem favoritem voleb. Zda se do nich přihlásí i bývalý premiér Babiš, zatím není jisté. Své rozhodnutí chce oznámit v druhé polovině října.

26. září 2022 20:00 Čas čtení 0:53 Kuba řekla ano lásce. V celostátním referendu zlegalizovala stejnopohlavní sňatky Kuba řekla ano lásce. V celostátním referendu zlegalizovala stejnopohlavní sňatky

Kromě Pavla patří mezi další potvrzené účastníky mimo jiné předseda odborářů Josef Středula, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer nebo podnikatel Karel Janeček.

První kolo prezidentských voleb se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Přihlášku musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

Domů
Sdílet
Diskuse