Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
1. října 2022 15:44
Čas čtení 0:34

Rapové texty se již v Kalifornii nebudou moci používat jako důkazy v soudním řízení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rapové texty se již v Kalifornii nebudou moci používat jako důkazy v soudním řízení
Zdroj: Unsplash/domjewel/volně k užití

Změnu zajistí zákon o „dekriminalizaci uměleckého projevu“, který v pátek podepsal kalifornský guvernér Gavin Newsom.

Kalifornie už v soudních řízeních nebude moci považovat rapové texty za důkazy. Změnu zajistí zákon o „dekriminalizaci uměleckého projevu“, který v pátek podepsal kalifornský guvernér Gavin Newsom. Obhájci zákona tvrdí, že používání textů jako důkazů by mohlo být předmětem rasové zaujatosti. Informuje o tom Insider a NY Post.

30. září 2022 17:00 Čas čtení 6:39 Romantika Pingiho dostal k hiphopu Yung Lean. Experimentovat je vždycky dobrý, vzkazuje Romantika Pingiho dostal k hiphopu Yung Lean. Experimentovat je vždycky dobrý, vzkazuje

Hip-hop je známý tím, že má doslovné i narativní texty – i texty, které jsou hyperbolické a přehnané. Proto někteří právní experti a advokáti považují používání textů jako důkazů za porušení prvního dodatku k Ústavě Spojených států amerických, tedy tvrdí, že tím soudy prosazují rasové stereotypy.

Americká unie občanských svobod uvedla, že téměř všechny případy, ve kterých se jako důkaz používají texty, se týkají obžalovaných Afroameričanů nebo Latinoameričanů. Rapové texty jsou přitom často vytrženy z kontextu, konstatuje Insider.

Podpisu zákona se zúčastnili umělci jako Killer Mike, Meek Mill, Too $hort, Ty Dolla $ign, YG, E-40 a Tyga.

Zpět
Sdílet
Diskuse