Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
6. října 2022 23:00
Čas čtení 2:41

Slavia měla více střel, šancí i větší tlak, přesto doma s Kluží prohrála 0:1

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Slavia měla více střel, šancí i větší tlak, přesto doma s Kluží prohrála 0:1
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Toto byla prostě smůla. Slavia i přes spoustu šancí neprolomila obranu rumunského týmu a kvůli jediné inkasované brance skončila bez bodu.

Slavia Praha měla v základní skupině G Evropské konferenční ligy dominovat, ale zatím se tak nedělo. Proto chtěla ve čtvrtek večer v Edenu ukázat, že je jasným favoritem skupiny, a to v zápase proti rumunské Kluži. Nepříjemný soupeř, na nějž již v minulosti v Evropě recept našla, byl posledním, proti kterému ještě ve skupině nehrála. Nakonec mu přes veškerou snahu podlehla.

Stále znatelně neúplný pražský klub měl v první polovině spoustu šancí. Tecl a Provod nastřelili tyč, Olayinka zase hlavičkoval tam, kde stál brankář Scuffet. Kluž naopak potřebovala pouze jednu velkou šanci, aby se ve 45. minutě po gólu Jangy ujala vedení. Na to se v druhé polovině snažila Slavia odpovědět tlakem, který kýžený gól nenesl.

Množství neproměněných šancí ve spojení s nekvalitním trávníkem a výbornými zákroky italského brankáře Scuffeta nakonec udaly směr vývoje utkání, které směřovalo k porážce vršovických. Kluž si odvezla cenné vítězství 0:1.

6. října 2022 20:40 Čas čtení 2:52 Chyba Nguyena stála Slovácko body. Doma s Nice prohrálo 0:1 Chyba Nguyena stála Slovácko body. Doma s Nice prohrálo 0:1

Poslední skupinový soupeř čekal v Evropské konferenční lize také na Slavii Praha. Ta v Edenu přivítala rumunskou Kluž, se kterou již měla zkušenosti. Oba týmy se před třemi lety střetly v předkole Ligy mistrů a Slavia, nutno říct po lítém boji, opanovala obě klání poměrem 1:0. Je však nutno dodat, že v té době byla sestava sešívaných diametrálně odlišná.


Dnešní Slavia musela nedávno skousnout vysokou ligovou porážku 0:3 v Plzni, kterou stejným poměrem napravila doma s Libercem. Co se tedy morálky týče, měla být vyléčena. Trenér Trpišovský měl však také oproti svému protějšku z Rumunska trvalý problém s marodkou; nadále mu chyběli klíčoví Holeš či Schranz a do zápasu nemohli nastoupit ani Lukáš Masopust nebo Aleš Mandous. Po dlouhé době se tak mezi třemi tyčemi představil Ondřej Kolář. 


Do útoku byl znovu postaven Stanislav Tecl, přestože měl Trpišovský k dispozici i Sora. Úlevou mohla být pro sestavu domácích přítomnost prozatím nejlepšího střelce týmu ve skupině Petera Olayinky. Kluž se dosud prezentovala defenzivním stylem, jenž předpovídal dlouhodobé dobývání, pročež Slavia potřebovala vysokou gólovou efektivitu.

Festival spálených šancí

Hned v první minutě měl velké štěstí Kolář, který v obranné fázi nakonec prostrčil míč houslemi na slávistickou obranu, jež dokázala nebezpečí proměnit v šanci. Provod našel Juráska, jehož pokus ale odrazil obránce Kluže. Obrovskou šanci měl poté po rohu v 11. minutě Olayinka, hlavičku do země ale mistrně vystihl Scuffet. Druhá velká příležitost Slavie přišla ve 23. minutě, kdy Olayinkův centr usměrnil Tecl do tyče.


Do šancí se z postupného útoku dostal i stoper Slavie Kačaraba, ve 33. minutě z toho však bylo pouze odražení pokusu na roh. Kluž se začala osmělovat až ke 40. minutě prvního poločasu, čehož mohla využít paradoxně Slavia. Nezkonsolidovaná obrana hostů nejprve nezvládla zablokovat střelu Provoda, jež skončila znovu na tyči, a po 30 sekundách následně mířil Usor vysoko nad.


Bohužel pro Slavii přišla i studená sprcha v podobě gólu do šatny. Ve 45. minutě Douděra s Ousouem neuhlídali Rogera, jenž odcentroval na Jangu, kterého nepohlídal Kačaraba. 

Marná snaha

Slavia pochopila, že tlak je opravdu potřeba, a začala s ním hned od začátku. Ve 48. minutě se pokusil Scuffeta z otočky znovu překonat Olayinka, jenž se akorát dostal do dalšího skvělého zákroku. Odpovědí Kluže byla obrovská šance v 53. minutě, Yeboah naštěstí pro Slavii hlavičkoval mimo Kolářovu branku.


V 61. minutě prověřil Ewerton Scuffeta z přímého kopu, jeho střela z velké vzdálenosti ale nepřekvapila. O dvě minuty později střílel Usor a i tuto střelu italský brankář viděl. V 75. minutě se Traoré v šestnáctce dobře zorientoval, jeho střelu ale Scuffet znovu zablokoval. O šest minut později letěla střela Ševčíka nebezpečně vedle levé tyče. V 84. minutě zase hlavičkoval Sor mimo.


Kluž se hubený náskok 0:1 snažila ubránit zuby nehty. Dařilo se jí přečkávat standardní situace domácích s pomocí vlastních těl i špatného terénu. Ani pět minut nastaveného času nebylo dost, aby Slavie dokázala alespoň vyrovnat. Proto se favorit skupiny G po zápasu s Kluží propadl v tabulce až na 3. místo. Sivasspor, Ballkani i Kluž totiž mají shodně 4 body.

Domů
Sdílet
Diskuse