Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
8. října 2022 15:27
Čas čtení 1:20

V Íránu zemřela další mladá dívka. Policie údajně ubila 16letou youtuberku při protestech

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Íránu zemřela další mladá dívka. Policie údajně ubila 16letou youtuberku při protestech
Zdroj: TASR/AP

Její rodina má prý zakázáno se ke smrti vyjadřovat.

Další žena z Íránu přišla o život. Šestnáctiletou youtuberku Sarinu Esmailzadeh měla zabít tamní policie během protestů v Karadži. Jednotky ji prý ubily obušky. Ke smrti má rodina zakázáno se vyjadřovat. Informuje o tom The Guardian s odvoláním na Amnesty International.

6. října 2022 14:23 Čas čtení 1:00 VIDEO: Švédská politička si na podporu íránských žen ustřihla vlasy přímo během projevu VIDEO: Švédská politička si na podporu íránských žen ustřihla vlasy přímo během projevu

Teprve šestnáctiletá dívka zemřela během protestů v Íránu. Smrt youtuberky Sariny obletěla sociální sítě. Policie ji měla během protestů ubít obušky. Sarina byla známá především pro svá videa, v nichž poslouchala písničky, mluvila o svých snech nebo tančila. Vedle toho ale tvořila také obsah, kde mluvila o právech žen, kritizovala íránskou politiku a tradice včetně nošení hidžábu.

Íránské bezpečnostní složky údajně naléhají, aby se ke smrti Sariny její pozůstalí nevyjadřovali. To podle Amnesty International ale představitelé státu popírají.

30. září 2022 14:30 Čas čtení 7:57 Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu

Společně se Sarinou zemřela také sedmnáctiletá Nika Shakarami. Její smrt se prezentuje jako sebevražda. Údajně měla být ale mučena, znásilněna a zabita. Její tělo rodina k dispozici nemá, protože jí k němu bezpečnostní složky zakázaly přístup. Na její matku měly úřady naléhat, aby podepsala prohlášení, že její dcera skočila ze střechy.

Na sociálních sítích se momentálně organizují protesty proti vraždám těchto dvou, ale i dalších dívek.

V zemi se rozmohly protesty po smrti dvaadvacetileté dívky jménem Mahsa Amini. Ta měla být zatčena íránskou mravnostní policií, protože neměla pokrývku hlavy. Do té doby zdravá žena byla po zatčení hospitalizována v nemocnici, kde nakonec zemřela, jelikož „utrpěla náhlý srdeční problém“. Podle očitých svědků ale mravností policie Mahsu zbila. Její smrt vedla v zemi k masivním protestům.

Zpět
Sdílet
Diskuse