Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
15. října 2022 13:30
Čas čtení 4:52

Obavy, že se střelba z Bratislavy zopakuje, jsou namístě, tvrdí expert. Útočník si po vraždách užíval pozornost (Rozhovor)

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené
Obavy, že se střelba z Bratislavy zopakuje, jsou namístě, tvrdí expert. Útočník si po vraždách užíval pozornost (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Odborník na extremismus a zločiny z nenávisti Miroslav Mareš nám objasnil, jak útočník z Bratislavy přemýšlel a proč napsal 65stránkový manifest.

Útočník, který zavraždil dva muže v Bratislavě, zaplnil svůj 65stránkový manifest rasismem, myšlenkami o nadřazenosti bílé rasy a detailními popisy toho, jak chce svůj útok zrealizovat, proč se neplánuje vzdát a přežít minimálně první noc, aby mohl v útocích pokračovat. Mladík krátce po vraždách komunikoval s lidmi přes svůj Twitter.

„Mám pocit, že si chtěl užít pozornost. On se po střelbě na Twitteru vychvaloval, že konečně, jak to řekl svým jazykem, zabil dvě b**ny. Hádal se tam s lidmi, kteří mu říkali, že spáchal nesmyslný čin. On si chtěl vysloužit úctu za to, co udělal, a teprve následně chtěl spáchat sebevraždu,“ popisuje možné smýšlení útočníka z Bratislavy expert na zločiny z nenávisti a extremismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně.

streľba bratislava
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

Čtu si o taktice a strategii, připravuji se na útok

Autor manifestu se na útok připravoval od roku 2019. Podle vlastních slov se „pomalu připravoval“, sbíral potenciální cíle, zkoumal je, tato místa opakovaně navštěvoval a monitoroval je. „Čtu si o taktice a strategii,“ napsal útočník v dokumentu.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Přestože podle manifestu mohl od té doby zaútočit několikrát, vždy z útoku vycouval, protože se prý lekl. Teprve když se letos osmnáctiletý Američan Payton Gendron rozhodl vystřílet deset lidí tmavé pleti v americkém městě Buffalo, tak se podle vlastních slov odhodlal svůj útok uskutečnit.

„Tento samotný čin je důkazem, že online radikalizace probíhá. Viděli jsme to v uplynulých letech zejména v západních zemích Evropy, v USA či na Novém Zélandu. Online radikalizace při takových útocích hraje důležitou roli,“ objasňuje profesor Mareš, který se problematice extremismu věnuje dlouhá léta.

„Dosud se jen ojediněle objevila ve střední a východní Evropě, ale pokud se objevila, tak se ji státním složkám podařilo včas zastavit a nikdy to nedopadlo tak násilně jako v Bratislavě,“ popisuje expert.

Je třeba se bát, že se takový útok extremisty zopakuje?

Střelba přímo v centru Bratislavy mezi lidmi vyvolala otázky, zda se takový útok může zopakovat. Podle profesora Mareše není vyloučeno, že se činem inspiruje někdo jiný, a proto je třeba případné radikalizované osamělé vlky monitorovat.

„Myslím si, že obavy jsou namístě a tomuto incidentu je třeba věnovat zvýšenou pozornost, stejně jako radikalizaci lidí na internetu. Podíváme-li se na roky 2018 až 2020 v západních zemích, mnoho útoků ultrapravicových teroristů bylo provedeno stylem copy paste,“ vysvětluje Mareš.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

„Útok v novozélandském městě Christchurch inspiroval některé teroristy v USA a Německu, když osamělí vlci zjistili, že po takových činech mohou být glorifikováni. Právě proto hrozí, že se to může opakovat u nás – je možné, že podobní osamělí radikalizovaní lidé na internetu se budou chtít proslavit podobným způsobem,“ upozorňuje odborník.

Mladík v manifestu vyzývá své sympatizanty, aby napodobili vraždy z Bratislavy a nepřestali útočit až do doby, než „zvítězí“ přívrženci teorie o nadřazenosti bílé rasy.

Proč útočník sepsal 65stránkový manifest?

Rozhodnutí publikovat po útoku rozsáhlý manifest, ve kterém útočník popíše své ideologické nastavení, popíše taktiku vyhledávání potenciálních terčů a obětí a zrekapituluje všechny konspirační teorie, které jej vedly ke střelbě, je na Slovensku novinkou.

V zahraničí však ultrapravicoví teroristé opakovaně publikovali své manifesty, ve kterých stejně jako útočník z Bratislavy vysvětlovali, proč se rozhodli zaútočit. Podle experta na extremismus a zločiny z nenávisti Miroslava Mareše se Slovák inspiroval právě zahraničními útočníky, jako jsou Anders Breivik či Brendon Tarrant.

18. března 2024 14:01 Čas čtení 7:35 „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy

„Měl výbornou angličtinu, se kterou uměl dobře komunikovat online. Inspiroval se proudem akceleracionismu, který propaguje americká neonacistická ultrapravice. Cílem akceleracionismu je konat akce alias činy proti systému. Z jejich pohledu každá taková násilná akce mobilizuje další příznivce a povede je ke konečnému vítězství,“ popisuje toto hnutí odborník.

„Svým manifestem se hlásí k aktivitám podobných osamělých vlků a ultrapravicových teroristů, jako byl Anders Breivik. Také Breivik po svém útoku v roce 2011 rozeslal manifest sympatizantům. Takový manifest, který byl však stručnější a zaměřený spíše takticky a strategicky, napsal také Brent Tarrant před svým útokem na Novém Zélandu,“ konstatuje Mareš.

Streľba v Bratislave
Zdroj: REFRESHER/Ivan Koribanič

Za všechno mohou Židé, psal útočník v manifestu

„To Židé, to Židé, to všechno Židé,“ napsal mladý Slovák hned v úvodu svého manifestu plného rasismu, xenofobie a nenávisti. Světonázor útočníka se podle manifestu spojoval zejména s nenávistí k židovské komunitě, kterou označuje jako ZOG (Zionist Occupied Government), protože věřil konspirační teorii, že Židé ovládají světové vlády a chtějí zotročit bílou rasu.

Antisemitismus je dnes podle profesora Mareše vážnou hrozbou. „V roce 2019 útočil podobný pachatel v Německu na synagogu – když se mu to nepodařilo, tak chtěl zastřelit muslimy, ale nakonec zabil jen náhodné kolemjdoucí. Vidíme, že mezi takovými radikalizovanými jedinci hraje důležitou roli,“ vysvětluje.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Nový náboj dostal antisemitismus během koronavirové krize, kdy se šířily konspirační teorie, že na vakcínách chtějí vydělat židovské kruhy. Dnes se například v extremistických kruzích šíří informace o tom, které osoby v okolí politiků zodpovědných za válku na Ukrajině jsou Židé. Pachatel z Bratislavy ve svém manifestu upozorňoval na to, kolik Židů se pohybuje kolem prezidenta Putina,“ popisuje profesor sekci z dokumentu, který mladík zveřejnil.

„Tento mladík se hlásil k tradičním americkým nacistům jako Robertu Jayi Matthewsovi a svým činem pouze pokračoval v trendu akceleracionismu. Navíc jsem si všiml, že ho fascinovaly japonské reálie,“ poznamenal expert.

„V manifestu využíval vizuální memy, které jsou inspirovány japonskou historií. Sdílel ještě i fotografie, na kterých japonští vojáci popravují australského vojáka v druhé světové válce, což označoval za symbol boje proti židovství,“ vysvětluje Mareš, pro kterého je fascinace Japonskem v případě ultrapravicového útočníka neobvyklá.

tepláreň
Zdroj: Facebook/Tepláreň

Politici živí radikalizaci svým vyjadřováním

Velké množství reakcí, které se vyrojily po tragické střelbě v Bratislavě, dává útok za vinu způsobu, jakým politici citlivá témata komunikují na veřejnosti. Hned několik slovenských politiků útočilo v minulosti ve svých vyjádřeních na členy LGBTI komunity, které nejenže častovali hanlivými názvy, ale dávali jim i za vinu „rozklad společnosti“.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Odborník na extremismus se domnívá, že nálada v zemi může přispět k tomu, aby se člověk zradikalizoval. „Pokud člověk žije v zemi, kde je debata tak polarizovaná jako na Slovensku, používají se vyhrocené argumenty a vyrůstá ve specifickém rodinném prostředí, určitě to mohlo sehrát roli,“ konstatuje Mareš.

Podle experta však útočník z Bratislavy ve svých postojích kombinoval prvky ze slovenské společnosti a politiky s ultrapravicovými náladami, které mu imponovaly v zahraničí.

„Na jedné straně se mladík řídil globálními trendy, na druhé straně na Twitteru v minulosti zveřejnil mapku s romskou populací na Slovensku s komentářem, co všechno je ještě třeba udělat. Ve svém světonázoru kombinoval globální a slovenské prvky,“ uzavírá Mareš.

Sebevražda je neobvyklým prvkem, říká expert

Fakt, že útočník po střelbě spáchal sebevraždu, vnímá odborník jako zajímavý prvek. Řada ultrapravicových extremistů jako Anders Breivik či Brenton Tarrant se po svých masakrech nechala zatknout policií, aby si mohli nadále užívat slávy, kterou po útoku získali. Neplatilo to však pro každého, hrstka útočníků rovněž spáchala sebevraždu.

Mladý Slovák však na Twitteru předem oznámil, že se chystá zabít, a vyzval fanoušky, aby mu poradili, jaká poslední slova si má zvolit. Krátce po půlnoci navíc v komentářích na sociální síti zesměšňoval práci policie, která ho navzdory rozsáhlé pátrací akci nemohla dopadnout.

5. prosince 2023 6:00 Čas čtení 9:55 „Homofobní politici jednou odejdou a zůstaneme my. Kvůli šikaně je ze mě stydlín,“ říká spisovatel Marek Torčík „Homofobní politici jednou odejdou a zůstaneme my. Kvůli šikaně je ze mě stydlín,“ říká spisovatel Marek Torčík

Policisté nakonec dnes ráno informovali, že mrtvé tělo mladého Slováka našli nedaleko budovy ministerstva školství. V této oblasti se podle všeho potuloval v noci, kdy si s lidmi dopisoval na Twitteru a webu 4chan.

Zpět
Sdílet
Diskuse