Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti LaserPlastic.
22. prosince 2022 15:30
Čas čtení 4:55
Sponzorovaný obsah

S primářkou kliniky o estetické medicíně: Co všechno pomáhá řešit a jaký vliv má na sebevědomí?

S primářkou kliniky o estetické medicíně: Co všechno pomáhá řešit a jaký vliv má na sebevědomí?
Zdroj: LaserPlastic
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ESTETICKÁ MEDICÍNA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Estetický zákrok nemusí znamenat jen zvětšení prsou nebo rtů.

Umělá prsa, napíchané rty, vyhlazený obličej bez jediné vrásky. To si spousta lidí vybaví jako první věc, když se řekne estetická medicína nebo plastická chirurgie. Nejde však jen o rozmar mladých dívek, které chtějí vypadat stejně jako jejich idoly na Instagramu. Estetické zákroky přispívají nejen k řešení problémů se sebevědomím, ale hlavně pomáhají řešit zdravotní problémy, a to od kožních nemocí až po sexuální dysfunkce. Za pomoci MUDr. Marty Moidlové, která je primářkou kliniky LaserPlastic se sídlem v Praze 1, jsme se rozhodli vysvětlit, s čím vším může estetická medicína mladým lidem pomoci.

Co je estetická medicína?

Estetická medicína je velmi široký pojem, který zahrnuje hned několik zdravotnických oborů. Obecně bychom mohli říct, že se zabývá úsilím o ideální vzhled pacientů, ten však jde ruku v ruce se zdravým fungováním organismu. Jedná se nejen o vylepšování a zkrášlování, ale také o komplexní péči o sebe. Nedílnou součástí léčby estetických vad je tedy i prevence.

Nejznámější odvětví, tedy plastická chirurgie, je jen zlomkem toho, co estetická medicína dokáže. Mezi její podobory patří například cévní chirurgie, anti-aging, dermatologie a další. Jednotlivé oblasti se navíc vzájemně doplňují. „Některá dermatologická ošetření udržují pacienta v dobrém fyzickém stavu do doby než potřebuje plastickou chirurgii. Po chirurgickém zákroku pak mohou prodloužit jeho efekt,“ vysvětluje MUDr. Marta Moidlová. Proto na své klinice nabízí kompletní škálu zákroků estetické dermatologie i plastické chirurgie, které patří k nejžádanějším.

laser plastic
Zdroj: LaserPlastic

Plastická chirurgie není jen o vzhledu

Podle posledních dat z výzkumů společnosti ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) patří celosvětově k nejběžnějším plastickým zákrokům zvětšení prsou (16 %), liposukce (15,1 %), operace očních víček (12,1 %) a plastika nosu (8,4 %). Mohlo by se zdát, že se jedná o zákroky, které lidé podstupují převážně kvůli změně vzhledu. Plastická chirurgie však neřeší pouze tvar, ale také funkci různých částí těla. Plastika očních víček může vyřešit neustálé zhoršování zraku, bolesti hlavy i prohlubující se vrásky v důsledku zaostřování, mračení či krčení čela. Liposukce zase může být prvním krokem v boji s obezitou. „Pacienti mívají kvůli tuku na nevhodných místech potíže s pohybem, proto je pro ně obtížné začít cvičit. Liposukce jim může být pomocným odrazovým můstkem,“ vysvětluje MUDr. Marta Moidlová. Mnoho žen si také nechává upravit velikost prsou, aby odlehčily zádům nebo mohly snáze sportovat. Kromě toho pomáhá plastická chirurgie léčit popáleniny a následky úrazů či autonehod.

Od kožních problémů až po sexuální dysfunkce

Další z hlavních oblastí estetické medicíny je estetická dermatologie, zaměřující se na vady kůže a jejích derivátů (vlasů, nehtů, potních žláz atd.). Velmi vyhledávaná je laserová dermatologie, která se v poslední době často skloňuje v souvislosti s léčbou akné a omlazením pokožky. Právě primářka Marta Moidlová byla jednou z prvních, kdo ji v České republice začal používat, a na laserové zákroky se její klinika specializuje dodnes. 

Pomocí laserů lze účinně a trvale odstraňovat kožní výrůstky, vrásky, popraskané žilky, pigmentace nebo třeba tetování. Například takovou laserovou epilací se dá léčit bolestivé a někdy až nebezpečné zánětlivé zarůstání chloupků. Tento způsob odstraňování nežádoucího ochlupení podstoupila na klinice LaserPlastic i fitness modelka Monika Bagarová. Jak takové ošetření probíhá krok za krokem, se můžeš podívat na videu. Velká výhoda metody spočívá v tom, že většina přístrojových zákroků je rychlá a bezbolestná a v případě ošetřování citlivých míst (například oblast bikin) lze použít znecitlivující krém.

Kromě dermatologických onemocnění řeší estetická medicína také potíže s inkontinencí, hemoroidy, ale i problémy při sexu a neschopnost prožívat orgasmus. Technologie jako BTL EMSELLA pomáhá posilovat svaly pánevního dna, a tím nejen odstranit problémy se zadržováním moči (například kvůli povoleným svalům po porodu), ale také zlepšovat sexuální funkce.

Mezi žádané zákroky patří mezi klienty LaserPlastic také odstranění přebytečného tuku a léčba celulitidy. Oblíbená jsou například ošetření přístrojem Emsculpt NEO, který díky moderní technologii efektivně spaluje podkožní tuk a buduje svaly, nebo účinná léčba celulitidy pomocí technologie Emtone Unison

více o zákrocích
Chceš si to vyzkoušet na vlastní kůži? Nahlas na klinice heslo „REFRESHER“ a získej slevu 10 % na libovolná přístrojová ošetření. Akce platí do 31. 12. 2023. 

Zvýší ti to sebevědomí?

Častou motivací ke změně vzhledu pomocí estetické medicíny je kromě zdravotních důvodů a prevence zvýšení sebevědomí. Otázkou je, jestli to estetický zákrok dokáže vyřešit? 

Tvůrci studie „Vliv minimálně invazivních estetických výkonů na psychologickou a sociální dimenzi zdraví“ z roku 2021 došli k závěru, že estetická léčba pomocí injekčních terapií je spojená se zlepšením psychické pohody pacientů a úzkostí spojených se vzhledem. Navíc látka botulotoxin, která se mimo jiné používá k léčbě nadměrného pocení a vyhlazení mimických vrásek, má prokazatelně pozitivní účinky na snižování projevů depresivního syndromu.

S tvrzením, že zákroky pomáhají ze zdravotního i psychického hlediska, souhlasí i MUDr. Marta Moidlová. „Sebevědomí zvedá například odstranění výrazných znamének a abnormalit kůže na viditelných místech, ať už jsou to pihy, vrásky, nebo ochlupení. Může to být i modelace bradavek, ženského genitálu – tzv. labioplastika, postavy nebo třeba modelace rtů,“ říká.

laser plastic
Zdroj: LaserPlastic

Pro modelaci rtů se rozhodla i dvacetiletá Anna. „Viděla jsem to u holek kolem sebe i na sociálních sítíchMoje rty jsou přirozeně tenké, chtěla jsem, aby byly plnější a výraznější,“ vysvětluje své důvody. Právě sociální sítě mohou být pro mladé lidi velkou inspirací, aby úpravy podstoupili. Slavné influencerky mnohdy inspirují mladé lidi i v tom, jak by chtěli vypadat. „Každá doba je doprovázená svým ideálem krásy. Byly to extrémně hubené modelky, pak ženy s plnými tvary, teď jsou to plné rty. Pokud si ale kdokoliv není jistý, jestli mu bude změna sedět, nemusí se bát, protože zákrok není nevratný. Právě kožní obličejové výplně kyselinou hyaluronovu se časem vstřebají a efekt vyprchá,“ komentuje to primářka Marta Moidlová.

Toho, že by po podstoupení zákroku mohla vzniknout na úpravách závislost, se však podle ní nemusíme bát. „Případy, o kterých čteme v bulváru, že jsou lidé závislí na plastikách, jsou extrémní a velmi výjimečné. Je to spíše psychická abnormalita a s takovými se u nás téměř nesetkáváme. V případě, že pacientovi zákrok neprospěje nebo se pro něj nehodí, mu doporučíme jiné řešení,“ uzavírá.

Jak to probíhá?

Pokud chceš využít služby kliniky, je potřeba se nejprve přes webové stránky, sociální sítě, po telefonu nebo na e-mailu objednat na termín zákroku či konzultaci, na níž s tebou lékař vše probere. Sdělíš mu, jaký máš problém, pobavíte se o tom, jak bude zákrok probíhat, co je k němu potřeba i jak dlouhá je rekonvalescence. Může se také stát, že lékař odmítne zákrok provést nebo ti doporučí jiný. Důvodem mohou být zdravotní rizika nebo to, že pro tebe bude jiné řešení efektivnější. Následně si domluvíte termín, kdy dorazíš na kliniku. Podle druhu zákroku tě pak bude čekat různě dlouhé zotavení. U neinvazivních zákroků však není potřeba a můžeš se ihned vrátit k běžným činnostem.

Ať už si chceš pouze nechat zkontrolovat znaménka, vyzkoušet zkrášlující ošetření, nebo podstoupit plastickou operaci, nemáš se čeho bát. Klinika LaserPlastic je zdravotnické zařízení s dlouholetou historií a nejmodernějšími přístroji, kde budeš v péči profesionálních lékařů a zdravotních sester. Nachází se v centru Prahy a spíše než nemocnici připomíná útulný obývák. Více informací o nabízených zákrocích najdeš na webu www.laserplastic.cz nebo na Instagramu kliniky.

laser plastic
Zdroj: LaserPlastic

MUDr. Marta Moidlová

Vystudovala Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Poté pracovala jedenáct let na Dermatologické klinice pro doškolování lékařů a farmaceutů v nemocnici Na Bulovce v Praze. Pak se plně začala věnovat estetické medicíně.

V roce 1999 založila kliniku LaserPlastic v Praze 1, kde je zároveň primářkou. Absolvovala řadu stáží a kongresů například v Rakousku, ve Francii, v USA, Brazílii, Itálii, Monaku atd. Je jedním z prvních školitelů pro aplikaci botulotoxinu, implantátů a laserů.

laserplastic
Zdroj: LaserPlastic
Domů
Sdílet
Diskuse