Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
18. října 2022 17:24
Čas čtení 1:17

Slovensko: Policie se zabývá rozhovorem odsouzeného extremisty s otcem vraha z Bratislavy

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Otec pachatele útoku, který policie překvalifikovala na teroristický čin, se rozhodl zpochybňovat důkazy z vyšetřování.

Policie se zabývá rozhovorem slovenského politika a odsouzeného extremisty Mariana Kotleby s otcem střelce z homofobně motivované vraždy v Bratislavě. Informovala o tom mluvčí Prezídia Policejního sboru Denisa Bárdyová. K vraždě dvou LGBTQ+ lidí, Juraje a Matúše, došlo v noci 12. října 2022.

18. října 2022 17:04 Čas čtení 5:10 Fischer odsoudil vraždu dvou LGBTQ+ lidí v Bratislavě. Zákon o manželství pro všechny by podepsal Fischer odsoudil vraždu dvou LGBTQ+ lidí v Bratislavě. Zákon o manželství pro všechny by podepsal

Otec vraha se objevil v internetovém rádiu, které patří Kotlebově straně ĽSNS. Otec vraha (J. K.) prý zprostředkovaně požádal Mariana Kotlebu, aby mohl v rádiu vystoupit, píší Aktuality. J. K. podle Aktualit v rádiu říkal, že jeho syn nebyl násilný typ a s manželkou ho prý vychovávali s nejlepším vědomím a svědomím. Uvedl také, že byl ve škole údajně šikanován.

Otec zpochybňuje důkazy

J. K. zároveň konspiruje, že jeho syn nevraždil, přestože ho policie na základě vyšetřování, svědků i kamerových záznamů potvrdila jako pachatele. Vrah se zároveň v den útoku sám přiznal na internetu a pár hodin před masakrem zveřejnil extremistický manifest. Před klubem Tepláreň se zároveň několik dní před dvojnásobnou vraždou fotil.

Policie navíc tvrdí, že se střílelo ze zbraně, která patřila právě jeho otci, J. K. sám přiznává, že jeho zbraň v den vraždy zmizela. 

Rodiče o činu věděli

Speciální prokuratura ještě minulý týden informovala, že střelec přišel po incidentu domů, kde došlo k hádce. Potom si vzal další zbraň a z bytu odešel. Nechal i dopis na rozloučenou, ale obsah nechtěl nikdo z prokuratury ani policie komentovat.

Speciální prokurátor Daniel Lipšic konstatoval, že rodiče disponovali informací, co jejich syn udělal. Věděli i o tom, že jednou z alternativ, o které uvažoval, byla sebevražda. Jeho skutek přesto neoznámili. 

13. října 2022 14:45 Čas čtení 5:34 Kriminolog o vraždách v Bratislavě: Schovej se, ať útočníkovi neutíkáš naproti. Hra na mrtvého se nemusí vyplatit (Rozhovor) Kriminolog o vraždách v Bratislavě: Schovej se, ať útočníkovi neutíkáš naproti. Hra na mrtvého se nemusí vyplatit (Rozhovor)

„Otázkou je, jakými informacemi rodiče disponovali, je mimořádně závažné, že danou věc nesdělili,“ řekl Lipšic. J. K. říká, že zatím v případě vystupují jen jako svědci a poškození, jelikož jejich syn je také mrtvý.

Rozhovorem se zabývá policie 

„Policie se uvedeným rozhovorem zabývá, avšak podrobnější informace nebudeme poskytovat,“ přiblížila mluvčí policie pro agenturu TASR. Problematické může být právě zpochybňování toho, že syn byl pachatelem vraždy, kterou policie mezitím překvalifikovala na teroristický čin.

Domů
Sdílet
Diskuse