Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. října 2022 13:48
Čas čtení 1:13

Vytvořili obalové designy na lázeňské oplatky nebo knedlíčky. Ocenění Model Young Package si odneslo 9 soutěžících

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Vytvořili obalové designy na lázeňské oplatky nebo knedlíčky. Ocenění Model Young Package si odneslo 9 soutěžících
Zdroj: Model Young Package

Obaly na jídlo mohou často člověka potrápit. Řešením by mohly být návrhy mezinárodní soutěže v obalovém designu Model Young Package. Letošní ročník již oceněné zná.

Obaly na jídlo jsou v našich životech na každém kroku. Proto je důležité vyvíjet jejich vzhled tak, aby byl nejen udržitelný, ale také vizuálně hezký. Czechdesign proto ve spolupráci se společností Model Group vyhlásil mezinárodní soutěž v obalovém designu Model Young Package, do které bylo přihlášeno 284 prací z celého světa. Oceněno bylo 9 účastníků.

1. listopadu 2022 6:00 Čas čtení 7:19 Hlavní je být svůj a nebát se toho, říkají mladí designéři. Táhne originalita a udržitelnost Hlavní je být svůj a nebát se toho, říkají mladí designéři. Táhne originalita a udržitelnost

Už 26. ročník soutěže obalového designu pro designéry i studenty, kterou vyhlašuje společnost Model Group, musel splňovat několik základních požadavků. Balení jídla totiž není jen tak. 

„Obal totiž není jen ochranou jídla, umožňuje komunikovat informace o obsahu, pozvednout jej na úroveň dárku a působit na emoce. Stejně jako jídlo, které ukrývá, musí splňovat ty nejpřísnější podmínky na kvalitu, šetrnost k planetě a zároveň praktičnost,“ uvedla projektová manažerka Nikola Tarantíková.

Toothpicks – Tereza Cvrčková.Toothpicks – Tereza Cvrčková.un_pack_up – Agnieszka
Jaskierska.un_pack_up – Agnieszka
Jaskierska.
Zobrazit galerii
(18)

V soutěži se objevili účastníci i z Austrálie nebo Chile. Designy hodnotila porota složená z 

designérů Jana Činčery a Jiřího Pelcla, Joena Svenssona, manažera obalů LEGO Group, nebo Juliany Fischerové, novinářky, spisovatelky a pekařky známé jako Maškrtnica.


„Mezi oceněnými návrhy se objevují nápaditá řešení, která by se jednoduše uplatnila i v praxi a svým grafickým zpracováním jednoznačně vyčnívala z regálů prodejen,“ dodala Tarantíková.

A jak to nakonec dopadlo? V kategorii High School si první místo za 饺子 Jiaozi odnesla Lea Romanowská z ČR, která vytvořila luxusní take-away krabičku na čínské knedlíčky. Druhá skončila korejská autorka Yoonsuh Lee s Calorie Cookie Package a třetí Kateřina Hovorková s obalem na vajíčka.

25. března 2024 15:00 Čas čtení 8:10 Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová

Kategorii Unlimited vyhrála Klára Kiesewetterová s obaly na lázeňské oplatky, druhou byla Chiara Helységová s balením sušenek pro kočky a třetí Andrea Kováčová s obalem na bonbóny. Poslední kategorií byly speciální ceny. Cenu inovačního centra Model Group získal obal un_pack_up od Agnieszky Jaskierské, která vymyslela obal na suché potraviny pro seniory, Cenu předsedy poroty získal obal na párátka od Terezy Cvrčkové a Cena Czechdesignu připadla Veronice Fejtové.

Všechny výherní designy si můžeš prohlédnout v naší galerii.

Domů
Sdílet
Diskuse