Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. října 2022 15:50
Čas čtení 0:27

Finští seismologové zaznamenali v ruských vodách pět podmořských výbuchů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Finští seismologové zaznamenali v ruských vodách pět podmořských výbuchů
Zdroj: Wikimedia Commons

Finští seismologové zaznamenali minulý týden v ruských teritoriálních vodách v Baltském moři pět podmořských výbuchů. Oznámili to v úterý vědci z Institutu seismologie na Helsinské univerzitě (ISUH). Informuje o tom TASR podle zprávy agentury Reuters.

„Zaznamenali jsme pět explozí, z nichž nejsilnější měla magnitudu 1,8 a nejslabší 1,3,“ řekl v úterý ředitel ISUH Timo Tiira. K popsání výbuchů využil Richterovu stupnici používanou k určení intenzity seismické aktivity.

23. října 2022 8:55 Čas čtení 0:48 Rusové masivně útočí na ukrajinské energetické objekty, 1,5 milionu lidí je bez elektřiny Rusové masivně útočí na ukrajinské energetické objekty, 1,5 milionu lidí je bez elektřiny

Čtyři exploze v ruských teritoriálních vodách ve Finském zálivu byly podle jeho slov zaznamenány minulý čtvrtek a jedna v pátek. Tiira v této souvislosti dodal, že šlo zjevně o výbuchy, a nikoli důsledek seismické aktivity. Příčina výbuchů není známa.

21. října 2022 20:48 Čas čtení 1:24 Zelenskyj: Putin plánuje odpálit chersonskou přehradu. Voda může zatopit desítky vesnic a jadernou elektrárnu připravit o chlazení Zelenskyj: Putin plánuje odpálit chersonskou přehradu. Voda může zatopit desítky vesnic a jadernou elektrárnu připravit o chlazení

Podobné úkazy však ISUH podle Tiira zaznamenal už v minulosti při námořních vojenských cvičeních či odstraňování starých min z mořského dna. „Ve stejné oblasti jsme již dříve zaznamenali výbuchy, avšak ne příliš často, dokonce ani ne každoročně,“ dodal. Ruské ministerstvo obrany se ke zprávě bezprostředně nevyjádřilo.

Domů
Sdílet
Diskuse