Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
31. října 2022 18:44
Čas čtení 0:55

Konopí nezvyšuje kreativitu. Uživatelé si pouze myslí, že jsou kreativnější, ukazuje průzkum

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Konopí nezvyšuje kreativitu. Uživatelé si pouze myslí, že jsou kreativnější, ukazuje průzkum
Zdroj: Unsplash/Jeff W/volně k použití

Konopí nezvyšuje kreativitu, v uživatelích pouze vyvolá pocit veselosti. Ti si pak myslí, že jejich nápady či nápady ostatních jsou mnohem kreativnější, než ve skutečnosti jsou.

Někteří si možná myslí, že jsou po užití konopí kreativnější, avšak nejnovější studie tuto domněnku vyvrací, informuje PsyPost. V časopise Journal of Applied Psychology byla zveřejněna studie, podle níž konopí skutečnou kreativitu nezvyšuje, ale pouze v uživatelích vyvolává pocit, že jsou kreativnější.

31. října 2022 15:35 Čas čtení 1:46 Babiš o kandidatuře na prezidenta: Budu vést pozitivní kampaň. Moji oponenti použijí cokoli, aby mě očernili Babiš o kandidatuře na prezidenta: Budu vést pozitivní kampaň. Moji oponenti použijí cokoli, aby mě očernili

„Po konopí jsem více kreativní,“ tvrdí někteří uživatelé. Jenže ono to tak úplně není. Vědci zjistili, že konopí nezvyšuje kreativitu, ale v uživatelích vyvolá pocit veselosti, což způsobí, že nápady svoje i ostatních budou vnímat jako kreativnější. 

Do studie bylo zapojeno 191 účastníků, přičemž jedna skupina plnila úkoly do 15 minut od užití konopí a druhá za „střízliva“. V úkolech pak účastníci měli vymyslet co nejvíce kreativních způsobů, jak využít cihly. Pak provedli sebehodnocení svého tvůrčího výkonu. Výkony hodnotili také asistenti a dalších 430 nezávislých osob. 

Lidé, kteří před výkonem užili konopí, byli šťastnější, veselejší a nápady na využití cihly hodnotili jako kreativnější. Jenže podle vědců tak činili pouze v důsledku lepší nálady, nikoli vyšší kreativity. „Konopí vás pravděpodobně ve skutečnosti neudělá ani více, ani méně kreativními,“ uvedl autor studie Christopher Barnes. 

26. října 2022 20:12 Čas čtení 1:01 Německo chce legalizovat držení až 30 gramů konopí a jeho prodej pro rekreační účely Německo chce legalizovat držení až 30 gramů konopí a jeho prodej pro rekreační účely

Výsledek byl pak potvrzen i druhou studií, v níž měli účastníci generovat kreativní nápady. „Konopí vás přiměje myslet si, že jste kreativnější, a přiměje vás myslet si, že i ostatní jsou kreativnější,“ řekl Barnes. „Máme dvě studie, jejichž výsledky se shodují. Ale stále se jedná o novou a rozvíjející se vědu. Naše zjištění bychom nepovažovali za konečné slovo,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse