Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
8. listopadu 2022 8:46
Čas čtení 0:54

Neolizujte jedovaté žáby, prosí správci národních parků návštěvníky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Neolizujte jedovaté žáby, prosí správci národních parků návštěvníky
Zdroj: Wikimedia Commons/Holger Krisp/volně k užití

Návštěvníci národních parků v USA by se měli vyvarovat olizování ropuchy coloradské (sonorské), byť může vypadat lahodně.

Správa národních parků (National Park Service) pečuje o všechny národní parky po celých Spojených státech. Nejsou jí lhostejní ani jejich návštěvníci, právě jim totiž klade na srdce důležité sdělení: buďte opatrní v blízkosti pouštní ropuchy sonorské, známé také jako ropucha coloradská. A hlavně ji neolizujte.

Tyto ropuchy mají výrazné parotoidní žlázy, které vylučují silný toxin. „Pokud s žábou manipulujete nebo se vám jed dostane do úst, může se vám udělat špatně. Jak říkáme u většiny věcí, na které v národním parku narazíte – ať už je to banánový slimák, neznámá houba, nebo velká ropucha se svítícíma očima uprostřed noci, zdržte se prosím olizování,“ napsali správci parků na Facebooku a připojili fotografii žáby, která se tváří pěkně drsně. Toxiny, které vylučuje, jsou nebezpečné zejména pro ostatní živočichy. Jak upozorňuje stanice CNN, mohou stačit k usmrcení dospělého psa. 

Správci dodali, že ropucha pouštní sonorská (Bufo alvarius) je jednou z největších ropuch vyskytujících se v Severní Americe, měří téměř 18 centimetrů. Její kvákání popsali jako „slabé, tiché zaznívání, které trvá méně než jednu sekundu“. Olizování jejich kůže se zároveň stalo v USA oblíbeným způsobem, jak se zdrogovat. Známými účinky této činnosti jsou halucinace a euforie, ale může také způsobit úzkost, nevolnost nebo záchvaty a v některých případech i smrt, popisuje The Guardian. Trend není dobrý ani pro samotné ropuchy. Samotné olizování je sice přímo nezabíjí, ale jejich kůže může být prodávána pro jejich sekrety.

Domů
Sdílet
Diskuse