Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
12. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 6:06

Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy
Zdroj: Flickr/Jack Smooth

Smrtelné může být i velmi malé množství, které odpovídá několika zrnkům soli. Fentanylová krize sužuje USA, drogu zaznamenala Národní protidrogová centrála i v Česku.

Každý den miliony lidí riskují, že se stanou dalším údajem ve smutné statistice. A to navzdory tomu, že fentanylové opojení trvá jen několik málo minut. Když je člověk závislý, nemůže se zkrátka dobrovolně rozhodnout, co si dá do svého těla. Další dávce se podvolí i tehdy, když už drogu brát nechce. Severní Ameriku sužuje opiátová epidemie a fentanyl se v posledních letech dostal na první místo mezi drogovými zabijáky.

Ztratil jsem přátele, rodinu, žiju na ulici. Nemám nic. Nesnáším svůj život, každý den se budím s přáním, abych se už neprobudil. –⁠ Ronnie, uživatel fentanylu

Fentanyl byl poprvé vyroben belgickým farmakologem a vědcem Paulem Janssenem v prosinci 1960. Cíl jeho výzkumného týmu byl jasný: vytvořit látku podobnou morfinu, jenom o něco účinnější a rychleji prostupující do centrální nervové soustavy. A to se mu také povedlo. Jako analgetikum je fentanyl přibližně 100krát účinnější než morfin a 50krát účinnější než heroin.

Jaký je rozdíl mezi fentanylem a opiem?
Analgetika jsou léky tlumící bolest. Opiáty se jako analgetika využívají, mají silné tlumicí účinky, ale je snadné si na ně vytvořit návyk. Jejich název je odvozen od opia (pryskyřice máku setého), to je lidstvu známo už přes 4000 let. Morfin je přírodní opiát, který se z něj získává. Heroin je pak droga, která se z opia nebo z morfinu vyrábí, působí silněji, rychleji a kratší dobu. Fentanyl je oproti heroinu čistě syntetická droga, což znamená, že jde o sloučeninu vyrobenou v laboratoři.

Lék byl poprvé klinicky použit jako nitrožilní analgetikum v Evropě v roce 1963 a ve Spojených státech pak o pět let později. Od té doby se stal jedním z nejdůležitějších a nejčastěji používaných opioidních analgetik na světě. Fentanylové náplasti dnes nachází využití především v léčbě a managementu bolesti pacientů s onkologickým onemocněním. Poskytují také například dobrý analgetický účinek během porodu. Avšak pokud jde o léky, nic není tak jednoduché – zvlášť, jde-li o opioidy. Ze zázračně účinného analgetika se tak brzy stala nebezpečná droga, kterou se v loňském roce v USA smrtelně předávkovalo průměrně 195 lidí denně. Smrtelné mohou být i pouhé dva miligramy, což odpovídá 10 až 15 zrnkům kuchyňské soli.

I takové množství fentanylu může být smrtelné.
I takové množství fentanylu může být smrtelné. Zdroj: Flickr/Drug Enforcement Administration (DEA)
Máš starost, že tobě nebo tvým blízkým přerůstají drogy přes hlavu?
Promluvit si o tom můžeš úplně kdykoliv (ve dne nebo v noci) na Lince bezpečí. Volej 116 111, pokud je zrovna obsazeno, poskytují pomoc někomu jinému, určitě tedy zkus zavolat po chvíli znovu a opakovaně.
A jestli raději píšeš, můžeš vyzkoušet i chat denně v rozmezí 9–13 h a 15–19 h. 

Fentanylová krize v USA

Jak uvádí Oddělení prevence předávkování drogami amerického Centra pro prevenci a kontrolu, existují dva typy fentanylu: farmaceutický a nelegálně vyráběný. Oba jsou považovány za syntetické (tedy uměle vyrobené) opioidy. Farmaceutický fentanyl předepisují lékaři k léčbě silných bolestí, zejména po operacích a u pokročilých stadií rakoviny. Valnou většinu předávkování má ale logicky na svědomí fentanyl nelegálně vyráběný, který je distribuován podobně jako třeba heroin. Přezdívá se mu různě: Apache, Dance Fever, Friend, Jackpot, Goodfellas, Murder 8 či Tango & Cash 1.

Fentanyl je nejsmrtelnější drogová hrozba, s jakou se náš národ kdy setkal. 
– Anne Milgram, Úřad pro kontrolu obchodu s drogami v USA

Fentanyl se prodává v práškové i kapalné formě. Ten kapalný se vyskytuje například v nosních sprejích, očních kapkách, injekčních stříkačkách nebo nakapaný na papír jako malé „bonbony“. Práškový fentanyl vypadá podobně jako mnoho jiných drog a vyrábí se z něj pilulky. Do Spojených států obě podoby obvykle pašují mexické drogové kartely.

fentanyl
Zdroj: Flickr/Inspirations Youth

Kvůli své extrémní síle se běžně mísí s dalšími tvrdými drogami, jako jsou například heroin, kokain a metamfetamin, což je činí levnějšími, silnějšími, návykovějšími a nebezpečnějšími. Běžný uživatel drog totiž nemá šanci zjistit, zda, a hlavně o kolik fentanylu byly dané drogy „obohaceny“. Pokud o hodně, člověk už to zpravidla nezjistí. Jeho srdce přestane bít dříve, než se mu dostane pomoci. V roce 2020 se tímto nebezpečným opioidem předávkovalo 53 480 lidí v USA, což představuje 59% nárůst oproti 33 725 úmrtím v roce 2019. Loni už bylo obětí fentanylu 71 238. Třetině těchto lidí nebylo ani 35 let.

POZOR: Rozpoznání příznaků předávkování opioidy může zachránit život. 
– Malé, zúžené „bodové zorničky“
– Nekontrolovatelné usínání nebo ztráta vědomí
– Pomalé, slabé nebo žádné dýchání
– Dusivé nebo bublavé zvuky
– Ochablé tělo
– Studená, lepkavá kůže a/nebo kůže ztrácející svou přirozenou barvu

Celkem v loňském roce zemřelo na předávkování drogami více než 100 tisíc Američanů – naprostá většina z nich byli dospěli. Jak ale připomíná BBC, nejrychleji rostoucí skupinou, která na předávkování zemřela, byli teenageři. Počet předávkování mezi dětmi školního věku v USA mezi lety 2019 a 2020 zdvojnásobil a loni vzrostl o dalších 20 %. Důvod? Syntetický opiát fentanyl. Malý zabiják, kterého dealeři vyrábí i ve „veselých“ duhových barvách.

droga drogy fentanyl
Zdroj: United States Drug Enforcement Administration

„Fentanyl je nejsmrtelnější drogová hrozba, s jakou se náš národ kdy setkal. Fentanyl je všude. Od velkých metropolí až po americký venkov – žádná komunita není před tímto jedem v bezpečí. Musíme využít každé příležitosti k šíření osvěty, abychom zabránili tomu, že si předávkování a otravy spojené s fentanylem každý den vyžádají desítky amerických životů,“řekla na adresu drogy administrátorka Úřadu Spojených států pro kontrolu obchodu s drogami Anne Milgram. Závažnost situace zvyšuje i fakt, že si lidé v USA 10. května připomínají Národní den informovanosti o fentanylu (National Fentanyl Awareness Day).

„Kvůli fentanylu se můj život vleče bahnem.“

Temné stránky drogy prozkoumává také emočně nabitý dokument Ten Dollar Death Trip z roku 2020, který si můžeš pustit na Netflixu. Název odkazuje k ceně jedné dávky na ulici. V 52 minutách dlouhém snímku tvůrci mapují zneužívání fentanylu ve Vancouveru, „epicentra epidemie fentanylu“. Vypravěč Dominic Streeter divákům postupně představuje všechny vrstvy drogy – od dealerů, sociálních pracovníků, bývalých uživatelů i těch, kteří se ze závislosti dosud nedokázali vymanit. „Každý den si ode mě koupí fentanyl 150 lidí,“ shrnuje situaci v Severní Americe dealer Sylvester.

Ředitel Úřadu Bílého domu pro národní protidrogovou politiku Rahul Gupta: „Méně než 1 z 10 lidí ve Spojených státech, kteří potřebují pomoc se závislostí, ji dostane.“

Každý den riskují, že se stanou dalším údajem ve statistice zoufalých lidí, kterým se nedostává pomoci. A to navzdory tomu, že fentanylové opojení trvá jen několik málo minut. „Není to legrace. Nesnáším to, nedokážu to vystát. Strávil jsem deset let za mřížemi – a kvůli čemu? Kvůli drogové závislosti? Kvůli něčemu, co mě zabíjí? Můj život se vleče bahnem. Ztratil jsem přátele, rodinu, žiju na ulici. Nemám nic. Nesnáším svůj život, každý den se budím s přáním, abych se už neprobudil,“ popisuje se slzami v očích Ronnie. Jeho fentanylový příběh je bohužel jen jedním z mnoha.

Ronnie z dokumentární série Two Dollar Death Trip.
Ronnie z dokumentární série Two Dollar Death Trip. Zdroj: Netflix

Co ale stojí za „fentanylovou krizí“, která sužuje Spojené státy americké? Mnozí odborníci přičítají vysoký počet úmrtí nezodpovědnému předepisování neúměrného množství opioidů kvůli nedostatečné léčbě bolesti – ale také kvůli „agresivnímu“ marketingu farmaceutických společností, které tvrdily, že představují jen malé riziko. Podle článku umístěného na webu Rady pro zahraniční vztahy USA (CFR) poskytovatelé zdravotní péče uváděli, že cítí tlak na předepisování opioidních léků namísto alternativ. Požadují je údajně i sami pacienti, jelikož jsou nejlevnější a nejdostupnější.

24. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

Nárůst užívání nelegálních opioidů následoval podle CFR až po nárůstu počtu předepsaných léků. V moment, kdy k nim pacienti již neměli přístup či na ně neměli finance, se obrátili na fentanyl, heroin a další drogy. Fentanylovou krizi ještě zhoršila pandemie covidu-19, kdy narušení dodavatelských řetězců přinutilo lidi sáhnout po drogách, které neznali.

Fentanyl v Česku

Jak pro Refresher popsal ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych, fentanyl představuje problém i u nás. „V České republice máme dlouholetý problém se zneužíváním transdermálních náplastí s obsahem fentanylu, zejména problémovými uživateli opiátů, kteří si jejich výluhy aplikují nitrožilně,“ popsal Frydrych s tím, že v souvislosti se zneužíváním této formy fentanylu registruje NPC v uplynulých letech i náhlá úmrtí. 

Fentanylová náplast.
Fentanylová náplast. Zdroj: Wikimedia Commons/DanielTahar/volně k užití

„Statistiky záchytů fentanylu v souvislosti s trestním řízením za posledních deset let registrují desítky zachycených fentanylových náplastí. Zdrojem těchto náplastí je farmaceutická distribuce, tedy jsou buď přeprodávány oprávněnými pacienty, nebo jinak nelegálně opatřovány ve zdravotnických zařízeních či zdravotnickém prostředí,“ dodal Frydrych.

Zachycení jiných forem syntetických opioidů, zejména v souvislosti s nelegálním dovozem prostřednictvím zásilek, dle jeho informací odhaduje Celní správa ČR na asi osm případů za posledních zhruba 6 let – a to od gramových množství až do 0,5 kilogramu. Jedná se o zásilky, které si jednotlivci objednali na internetu či darknetu. Při jejich kontrole vyvstává riziko intoxikace, tudíž jsou celníci vybaveni jednorázovými spreji obsahujícími naloxon – látku, která je antagonistou opioidů (působí opačně) a může odvrátit fatální následky náhodné intoxikace.

„Problém se zneužíváním opioidů je nejvýraznější v Praze, Brně a Ústí nad Labem. Ze všech odhadovaných problémových uživatelů nelegálních drog v ČR tvoří uživatelé opioidů zhruba necelou třetinu.“ – Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály

Organizované nelegální struktury, které by fentanyl dovážely a následně distribuovaly v České republice, ale Národní protidrogová centrála podle jejího ředitele neeviduje. „Doposud nemají odraz v policejních informacích ani trestních řízeních,“ vysvětlil Frydrych s tím, že si vzpomíná pouze na případ z roku 2012, kdy byl fentanyl nelegálně vyráběný na Slovensku. Sloužil pro uspokojení poptávky v pobaltských zemích, zčásti ale pronikl i mezi uživatele na severní Moravu. „Organizovaná kriminální skupina tehdy prodávala fentanyl jako ‚lepší heroin‘ v práškové formě. 1 g za 1500 až 1700 Kč,“ uvedl Frydrych.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Pokud ty nebo někdo ve tvém okolí bojuje s drogovou závislostí, neváhej vyhledat pomoc. Obrátit se můžeš na kontaktní centra i adiktologické ambulance. Mapu pomoci nalezneš na tomto odkazu.

Domů
Sdílet
Diskuse