Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
13. listopadu 2022 13:08
Čas čtení 1:14

Kolik peněz utratí Češi za dárky na Vánoce? Podívej se na překvapivé výsledky nového průzkumu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kolik peněz utratí Češi za dárky na Vánoce? Podívej se na překvapivé výsledky nového průzkumu
Zdroj: Unsplash/Eugene Zhyvchik/volně k užití

Rozpočet plánuje navýšit devět procent lidí.

Téměř dvě pětiny Čechů plánují utratit za letošní Vánoce méně než před rokem, naopak devět procent plánuje svůj rozpočet navýšit. Přibližně 74 procent lidí se vejde do částky 10 tisíc korun. Vyplývá to z listopadového průzkumu společnosti Ipsos pro investiční platformu Portu, o kterém informovala ČTK.

10. listopadu 2022 12:21 Čas čtení 1:13 Češi na Black Friday utratí online 7 miliard korun. Přinášíme ti tipy, jak se nespálit Češi na Black Friday utratí online 7 miliard korun. Přinášíme ti tipy, jak se nespálit

Ženy mají příjmy nižší, za dárky přitom utratí stejně

Přibližně čtyři z deseti Čechů plánují za letošní Vánoce utratit maximálně pět tisíc korun, častěji jde o mladé lidi do 26 let. Částku mezi pěti a deseti tisíci korunami chce do vánočních nákupů investovat dalších 35 procent dotázaných. V částkách mezi deseti a patnácti tisíci korunami se bude pohybovat 16 procent Čechů.

vánoce
Zdroj: Unsplash/Rodion Kutsaiev/volně k užití

Přes patnáct tisíc korun se chystají nejčastěji utratit lidé ve věkové kategorii mezi 36 a 44 lety, tedy nejaktivnější věková skupina a zároveň rodiče, kteří mají kvůli dětem vyšší vánoční výdaje. Zadlužit se kvůli nákupu dárků chce až sedm procent z těch, kteří plánují utratit za Vánoce více než patnáct tisíc korun.

„Zajímavé je, že i když statisticky mají muži podle údajů ministerstva práce z poloviny roku o 19 procent vyšší příjmy než ženy, z pohledu částek plánují obě skupiny utratit téměř na chlup stejně, s rozdílem jen asi jednoho procenta ve prospěch mužů,“ uvedl analytik Portu Filip Louženský. 

Kde se šetří nejvíc?

Nejvíce se bude šetřit v Jihomoravském kraji a na Vysočině, kde v obou případech takto odpovědělo 45 procent respondentů. Nejméně se chystají omezovat lidé s vysokoškolským vzděláním (30 procent), naopak nejvíce šetřit budou ti se základním vzděláním (50 procent).

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Za první vrchol předvánočních nákupů bývá považován Black Friday, který letos připadá na 25. listopad. Řada obchodníků tuto slevovou akci rozšiřuje na Černý víkend nebo Černý týden. K sortimentu, který se těší během Black Friday největší oblibě, patří tradičně elektronika. Jaká je historie Black Friday, jsme popsali v rozsáhlém článku. Nedávno jsme také varovali, na co si dát při Black Friday pozor. 

Domů
Sdílet
Diskuse