Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
14. listopadu 2022 18:31
Čas čtení 1:15

Jeff Bezos chce většinu jmění věnovat charitě. Skoro 2,91 bilionu korun půjde i na boj s klimatickou krizí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Jeff Bezos chce většinu jmění věnovat charitě. Skoro 2,91 bilionu korun půjde i na boj s klimatickou krizí
Zdroj: Getty Images/David Ryder

Momentálně třetí nejbohatší člověk světa a zakladatel řetězce Amazon, Jeff Bezos, uvedl pro CNN, že se chystá většinu svého pohádkového jmění věnovat na charitativní účely. Jedná se o první podobný Bezosův výrok vůbec.

Zakladatel internetového řetězce Amazon, americký podnikatel Jeff Bezos, se prý chystá většinu svého jmění, dle CNN 124 miliard dolarů (zhruba 2,91 bilionu korun), věnovat na charitativní účely. Vůbec poprvé se takto zmínil v rozhovoru pro CNN. Většina prostředků by mohla jít například na boj s klimatickou krizí nebo na podporu „lidí, kteří mohou lidstvo sjednotit tváří v tvář hlubokému sociálnímu a politickému rozdělení“.

20. září 2022 8:52 Čas čtení 0:53 Jeff Bezos už není druhým nejbohatším člověkem. Kdo je muž, který ho vystřídal? Jeff Bezos už není druhým nejbohatším člověkem. Kdo je muž, který ho vystřídal?

Podobný výrok z úst momentálně třetího nejbohatšího muže světa je překvapením, jelikož Bezos se například nezavázal k podepsání ustanovení Giving Pledge, v němž stovky nejbohatších lidí světa slibují odkázat většinu svého majetku na dobročinné účely. Nyní se však zdá, že otočil.

Alespoň to vyplývá z rozhovoru pro CNN, který z domova ve Washingtonu D.C. poskytl společně s partnerkou Lauren Sánchez. S tou Bezos vystoupil v médiích poprvé od roku 2019, kdy spolu utvořili vztah. Na otázku, jestli je připraven vzdát se většiny svého majetku ve prospěch charity, odpověděl jednoznačně „ano“. Pár se prý momentálně snaží dělat vše proto, aby to bylo možné.

Řeč na filantropii ze strany Bezose přišla poté, co byla v interview zmíněna zpěvačka Dolly Parton a její letošní ocenění Bezos Courage and Civility Award, s nímž také obdržela 100 milionů dolarů na charitativní účely v podobě grantu. Stala se tak již třetí držitelkou ocenění po obhájci klimatu Van Jonesovi a šéfkuchaři Josém Andrésovi, jenž také díky těmto penězům mohl vařit jídla pro Ukrajince.

10. listopadu 2022 11:00 Čas čtení 4:58 Elon Musk řídí Twitter jako Teslu. A svět napjatě čeká, až nabourá (Komentář) Elon Musk řídí Twitter jako Teslu. A svět napjatě čeká, až nabourá (Komentář)

Bezos údajně vidí největší přínos těchto lidí v soudržnosti. Jejich činnost spojuje lidstvo, což je pro něj klíčové například v momentě, kdy má čelit přicházející a stále jasnější klimatické krizi. „Cítím se poctěn, že mohu být součástí toho, co dělají pro tento svět,“ dodal.

Peníze dostali i Obamovi

Částka 100 milionů dolarů je prakticky grantovým standardem z Bezosovy strany. Již minulý rok jsme tě informovali o daru stejné částky nadaci Baracka Obamy a jeho manželky Michelle, která měla sloužit k budování prezidentského centra v Chicagu.

Anketa:
Co by podle tebe bylo nejlepší udělat s touto částkou?
Věnovat ji na zlepšení klimatu.
Pomoct obětem válečných konfliktů.
Investovat ji do rozvoje obnovitelných zdrojů.
Rozdělit ji na více dobročinných účelů.
Něco jiného. Napíšu to do komentáře.
Věnovat ji na zlepšení klimatu.
17 %
Pomoct obětem válečných konfliktů.
0 %
Investovat ji do rozvoje obnovitelných zdrojů.
17 %
Rozdělit ji na více dobročinných účelů.
67 %
Něco jiného. Napíšu to do komentáře.
0 %
Domů
Sdílet
Diskuse