Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
2. prosince 2022 9:58
Čas čtení 0:49

Studentka z Liberce navrhla aplikaci, která Vietnamcům žijícím v Česku ulehčí komunikaci s lékaři

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Studentka z Liberce navrhla aplikaci, která Vietnamcům žijícím v Česku ulehčí komunikaci s lékaři
Zdroj: TASR/Martin Baumann

V Česku žije přibližně 60 tisíc Vietnamců, a přestože si platí zdravotní pojištění, mnoho z nich k lékařům nechodí kvůli jazykové bariéře. To chce změnit studentka z Liberce.

V Česku žije přibližně 60 tisíc Vietnamců, a ačkoli si platí zdravotní pojištění, mnoho z nich se návštěvě lékaře vyhýbá. Důvodem je jazyková bariéra. Studentka fakulty umění a architektury liberecké univerzity Ha Vu Thu proto navrhla aplikaci, která lidem vietnamské národnosti ulehčí komunikaci s lékaři, informuje ČTK.

1. prosince 2022 21:44 Čas čtení 0:38 Google v Česku přestane ukazovat náhledy článků. Podle novely autorského zákona by musel platit online médiím Google v Česku přestane ukazovat náhledy článků. Podle novely autorského zákona by musel platit online médiím

Aplikace nese název Vietmed. „Přestože si většina Vietnamců v České republice platí zdravotní pojištění, spousta jich ho nevyužívá, a to buď kvůli jazykové bariéře, nebo časové náročnosti. Jsou to důvody, proč nejdou k doktorovi,“ řekla studentka a autorka appky Ha Vu Thu.

Vietmed bude spolupracovat s vietnamskými lékaři, kteří v on-line prostředí poradí nebo pacienta objednají ke specialistovi. Pro usnadnění kontaktu s českými lékaři bude Vietnamcům nabízet také tlumočníky.

Aplikace zatím není funkční, ale zhruba do roka by měla vzniknout její první verze. „Rodiny z vietnamské komunity mají o aplikaci zájem, byla by pro ně velkou pomocí,“ dodala Ha Vu Thu.

13. července 2021 10:50 Čas čtení 5:25 Tiktokerka Linda: Moje maminka je typický Vietnamec, ale já jsem Češka. Život ve Vietnamu si nedovedu představit (Rozhovor) Tiktokerka Linda: Moje maminka je typický Vietnamec, ale já jsem Češka. Život ve Vietnamu si nedovedu představit (Rozhovor)

V univerzitní soutěži uspěly i další tři projekty. Jeden je zaměřený na luxusní autorské šperky vyráběné pomocí nanotechnologie z nepotřebného plastového odpadu, další projekt vytváří a prodává sady součástek logicky řízených mikropočítačem micro:bit, které dítěti umožní sestavit auto, robota nebo třeba meteostanici. Třetím úspěšným projektem je start-up Voskoffka, který se zaměřuje na výrobu modelíny ze stoprocentního včelího vosku.

Domů
Sdílet
Diskuse