Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. ledna 2023 11:00
Čas čtení 4:51
Kuni Nguyenová

Svetrová mánie, hon na bydlení a smrtící Elon Musk. Rok 2022 v memečkách

Svetrová mánie, hon na bydlení a smrtící Elon Musk. Rok 2022 v memečkách
Zdroj: Facebook
REFRESHER ČESKO EKONOMIKA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Obavám z rostoucích cen nebo z toho, zda vůbec bude čím topit, se loni řada lidí snažila čelit s humorem. Přinášíme ti výběr nejlepších vtipů.

Rok 2022 se nesl ve znamení důsledků války na Ukrajině. V krušných časech, které souvisí s rostoucími cenami potravin, bydlení nebo energií na úkor nízké výplaty, řada lidí sahá po humoru a těžká témata se snaží odlehčit tím, že o nich žertují.

Internetoví vtipálci se loni předháněli v nápadech, jak překonat krizi. Některé z nich nabraly natolik absurdní rozměry, že by se mohly srovnávat s kuriozitami z dob koronavirové pandemie. Ekonomičtí „insideři“ si také nezapomněli rýpnout do největších byznysových pádů, které se za poslední dobu udály. To a mnohem víc jsme připravili v naší galerii vtipů či koláží, které mají 2022 vibes. Pro větší přehlednost jsme „memes“ rozdělili do několika kategorií a zasadili je do aktuálního kontextu.

Vše zdražilo... 

V roce 2022 byly pro mnohé z nás stresující finance. Aby také ne, když inflace v Česku dosahovala dvojciferných hodnot a mnohdy byla vyšší než před téměř 20 lety. Paradoxně jsme před pár lety měli více peněz, a to nejen kvůli nízké inflaci, ale i z důvodu šířící se pandemie a vládním opatřením. Ta nám nedovolila jít do kin, do restaurací, na koncerty nebo se účastnit podobných veřejných akcí. O tom, jak si ani teď nemůžeme tento luxus dovolit – avšak z důvodu ekonomické krize, nikoliv té pandemické –, je mimo jiné i tento „meme“.

meme 2022
Zdroj: Twitter

Zdražuje se zkrátka všechno a všem. Avšak strategie lidí „nakupme hned, dokud je to ještě levné“ může podle ekonomky Heleny Horské způsobit více škody než užitku. Jak řekla v rozhovoru pro REFRESHER, na inflaci lze pohlížet i pozitivně. „Teď nás to možná poučí v tom smyslu, že se naučíme lépe hospodařit a myslet více na budoucnost. To znamená dělat si finanční rezervy a ty nad úrovní vhodně investovat. Naučí nás to i vnímat, že zadlužení není zadarmo,“ řekla Horská. 

meme 2022
Zdroj: Twitter

... ale aby v práci přidali? To ne!

Inflace je jedna věc. Nicméně fakt, že ceny zboží a služeb rostou mnohem rychleji než mzdy, je věc druhá. Zdražování tak enormně obralo Čechy a Češky o výdělky, vzhledem k tomu, že podle analýzy společnosti Cyrrus jsme v roce 2022 zchudli celkem o 170 miliard korun. 

meme 2022
Zdroj: Twitter

Nejnižší růst mezd zaznamenal ČSÚ zejména v odvětvích ve veřejné, zdravotní a sociální péči. Řada firem však mnohdy neměla z čeho přidávat a ke zvyšování nákladů na zaměstnance byla zdrženlivější. „Firmy by raději šly cestou optimalizace benefitů a pomalejšího růstu mezd. Z trhu však víme o vyjednávání s odbory, které chtějí následovat plošné desetiprocentní zvýšení mezd státním zaměstnancům. To pak na trhu působí jako domino efekt,“ uvedla Monika Marečková z poradenské společnosti RSM pro Seznam Zprávy.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Poslední roky mnozí z nás zažili krušné časy, a proto i v Česku přibývají firmy, které začínají nabízet zaměstnancům benefity v podobě duševního zdraví. Nicméně ruku na srdce: řada z nás by spíše ocenila tu finanční kompenzaci...

meme 2022
Zdroj: Twitter/@caitiehannan

Kde budeme bydlet?

Sen o vlastním bydlení se nyní začíná rozplývat zejména mladým lidem. Příčinou je kombinace několika faktorů: extrémně drahé nemovitosti, nízká nabídka, vysoké úrokové sazby (ačkoliv je ČNB od června nechává na úrovni sedmi procent) a zpřísnění čerpání hypoték. 

Potřeba něco vlastnit, která se předává z generace na generaci, by sice měla být podrobována racionální úvaze, na vlastní bydlení ale řada Čechů stále nedá dopustit. Na to poukazuje i loňský průzkum Eurostatu, podle kterého v nájemním bydlení na rozdíl od nás žijí spíše Rakušané, Němci nebo Švýcaři. Byty nejen ke koupi, ale i k pronájmu jsou však rok od roku nedostatkovým zbožím a na jednu nabídku čeká v průměru 30 zájemců a zájemkyň. Pokud tedy chceš bydlet, tak jedině „za všechny prachy“. 

meme 2022
Zdroj: Facebook/Team Patterson - Flat Branch Home Loans

Svetr nad zlato

Nedostatek energií, ale i to, jak přežít zimu ve zdraví, aniž bychom platili astronomické částky, řeší poslední dobou téměř všichni. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová v polovině srpna v pořadu stanice CNN Primy News pronesla, že lidé mohou situaci vyřešit tím, že si vezmou další svetr. Za daná slova se však stala terčem posměchu.

Doporučeno
KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? 1. května 2024 13:00

Nicméně pokud tě skutečně zajímá, jak se doma zahřát bez toho, aby se pouštělo topení, již dříve jsme vyzkoušeli a sepsali pár praktických tipů. Pro odbornější vhled na energetickou krizi jsme mimo jiné s experty rozebrali, proč jsou účty za energie drahé, jestli je teď větší problém elektřina nebo plyn nebo jaké jsou scénáře pro příští rok. 

meme 2022
Zdroj: Facebook

Nasedni do MHD, není na benzin

Hluboko do kapsy si sáhli i ti, kteří se pravidelně dopravují autem nebo motorkou. Zatímco před válkou na Ukrajině stál v Česku litr Naturalu 95 v průměru 37,50 koruny, za dva týdny cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 koruny za litr. Obdobný cenový skok se promítl také u nafty. Ceny paliv pak sice do konce roku mírně klesaly, od nového roku ovšem analytici očekávají obrat trendu ke zdražování.

Sáhnout po levnější a mnohdy ekologičtější dopravě ovšem není žádnou ostudou. Zastánci Green Dealu by naopak byli nadšení, že internetoví vtipálci hledají kreativní řešení, jak klimatické krizi čelit, aniž by nás tolik nezruinovala. Zapomeň na elektromobilitu a obdobně jako v módě se zkus vrátit do minulosti. Třeba do doby kamenné... 

meme 2022
Zdroj: Twitter

Musk(oviny), kam se podíváš

Když už jsme „nakousli“ elektromobilitu, asi tě hned napadne, kdo k ní měl vždy velmi blízko. Miliardář, šéf Tesly a už několik měsíců i šéf Twitteru Elon Musk byl v roce 2022 všem na očích. Stanoviska, zda Musk koupí, či nekoupí sociální síť, se měnila každým dnem. A když platformu konečně koupil, tak ji skoro usmrtil. Jak jsme dříve popsali v našem komentáři, Musk jezdí s Twitterem na samospád a ke sledování havárie nám nabízí sedadla v první řadě. A my tomu zkrátka neodoláme.

meme 2022
Zdroj: Twitter

Zásadní průšvihy se udály kolem další Muskovy společnosti, a to Neuralink, která vyvíjí mozkový implantát na pomoc ochrnutým lidem. Za poslední čtyři roky firma uspěchala testování a údajně zabila 1500 zvířat.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti 29. dubna 2024 12:00

Nápad Neuralinku s mozkovými čipy přitom donedávna sklízel pochvaly. Není to však tak dávno, co se na veřejnosti šířily konspirační teorie o tom, že miliardář Bill Gates chce pomocí vakcín očipovat celé lidstvo. Zkrátka není čip jako čip...

meme 2022
Zdroj: Twitter

Další byznysové faily

Rok 2022 byl také ve znamení odhalení zásadních kauz. Elizabeth Holmes ze startupu Theranos na revoluční testování krve sice čelila obvinění z podvodu již delší dobu, nicméně teprve v listopadu se soud přiklonil k tomu, aby šla na 11 let do vězení. O jejích osmi chybách během podnikání jsme ostatně již psali v naší glose. Ve stejnou dobu zase kryptoměnová burza FTX vyhlásila bankrot. Vedení firmy, včetně jejího ředitele Sama Bankmana-Frieda, tak od té doby čelí obvinění z podvodného jednání.

Zajímavé je, že sláva obou podnikatelů strmě rostla částečně i díky tomu, že se dostali na titulku amerického Forbes coby „hvězdy oboru“. Po odhalení nekalých praktik se ale ukázalo, že časopis měl tehdy čich spíše na „hvězdy podvodu“.

meme 2022
Zdroj: Twitter/Qasim Rashid

Padá burzovní trh, něco si přej

Štěstí nepřálo ani burzovnímu trhu. Zatímco v roce 2021 se začala ekonomika po covidu zotavovat a vrcholila velká vlna zájmu o investování, v roce 2022 začali být lidé vůči svým penězům obezřetnější a opatrnější. Ostatně strmý pád akcií a kryptoměn též dvakrát nepřispěl k chuti lidí investovat.

meme 2022
Zdroj: Twitter/@Rasfidariansyah

Závěrem

Je nám jasné, že s příchodem nového roku na tebe čeká spousta nových, ale i řada starých výzev. Proč totiž věci odkládat na zítra, když je můžeš odložit ještě na později. 

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Jednou z největších výzev pro letošní rok je právě ekonomická krize. Ať už ji řešíš s humorem a vtipnými kolážemi, nebo nervózně počítáš každou korunu, za redakci REFRESHERu ti přejeme hodně štěstí do roku 2023. 

meme 2022
Zdroj: Twitter
Domů
Sdílet
Diskuse