Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2022 9:36
Čas čtení 0:48
Adéla Ježková

Do užších nominací na Oscara se dostaly Avatar i Black Panther. Co český Il Boemo?

Do užších nominací na Oscara se dostaly Avatar i Black Panther. Co český Il Boemo?
Zdroj: Filmová akademie
ZAHRANIČÍ ČESKÉ FILMY FILM OSCAR OSCAŘI 2022 ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Do vyhlášení nominací na 95. ročník Oscarů zbývá měsíc.

Oscarová akademie vyhlásila užší výběr v celkem deseti kategoriích – ocenila přitom například i líčení a účesy ve snímcích či zvuk a vizuální efekty. Každý užší výběr určují členové příslušného oboru, s výjimkou mezinárodního hraného filmu. 

Nominace na 95. ročník Oscarů budou vyhlášeny v úterý 24. ledna 2023, zatímco slavnostní předávání Oscarů se uskuteční v neděli 12. března 2023 v Hollywoodu.

Do užšího výběru představeného ve středu se dostaly mimo jiné i velkorozpočtové filmy, například Avatar: The Way of Water, Black Panther: Wakanda nechť žije, Když promluvila (She said), Na západní frontě klid (All Quiet on the Western Front), Batman nebo Top Gun: Maverick.

Doporučeno
Sex, drogy & opera. Il Boemo elegantně pluje po rozpadlém zevnějšku Vojty Dyka Sex, drogy & opera. Il Boemo elegantně pluje po rozpadlém zevnějšku Vojty Dyka 4. března 2023 22:50

Historický film režiséra Petra Václava Il Boemo, který sleduje život skladatele z 18. století Josefa Myslivečka, bohužel o cenu nezabojuje. Mezi 92 filmy, které se v kategorii pro nejlepší zahraniční film kvalifikovaly, neuspěl. Celkem postoupilo patnáct mezinárodních snímků, mezi nimiž se objevily snímky Close (Belgie), Decision to Leave (Jižní Korea), All Quiet on the Western Front (Německo), Bardo (Mexiko) a Joyland (Pákistán). Celý přehled užšího výběru si můžeš prohlédnout zde.

Doporučeno
Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu Nový Avatar píše dějiny žánru. James Cameron určil, jak se budou točit filmy další dekádu 14. prosince 2022 8:30
Zpět
Sdílet
Diskuse