Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
1. ledna 2023 v 11:00
Čas čtení 1:00

V Česku padají teplotní rekordy. Silvestr byl nejteplejší v historii měření

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku padají teplotní rekordy. Silvestr byl nejteplejší v historii měření
Zdroj: Unsplash/Melisa Popanicic/volně k užití

Vysoké teploty zaznamenali meteorologové i na Nový rok, kdy teplota už v pět hodin ráno přesáhla patnáct stupňů Celsia.

Přechod do roku 2023 byl z hlediska počasí tím nejteplejším v historii měření. Teplotní rekordy padají i na Nový rok, naměřila je už víc než polovina ze 162 stanic měřících alespoň 30 let. Na některých místech už teplota přesáhla 16 stupňů Celsia. Na Twitteru to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

1. ledna 2023 v 9:37 Čas čtení 0:50 První miminko roku 2023 přišlo na svět osm minut po půlnoci První miminko roku 2023 přišlo na svět osm minut po půlnoci

Silvestrovský i novoroční rekord

„Nad naše území začíná od jihozápadu proudit až extrémně teplý vzduch původem až ze severozápadních oblastí Afriky. V následujících 48 hodinách tak naměříme na některých místech teploty možná až o 15 °C nad normálem v tomto období,“informovali meteorologové v sobotu.

Jejich předpovědi se potvrdily už na silvestra, který byl vůbec nejteplejší v historii měření. Nejvyšší maxima byla naměřena ve Středočeském kraji a v Praze. V Dobřichovicích a Komořanech ukazovala rtuť teploměru 18,2 stupně Celsia. Dosavadní nejvyšší teplota tam byla 14,5 stupně. 

Velmi vysoké teploty zůstaly také na Nový rok. „Dosavadní rekordy pro 1. leden pocházely na třech čtvrtinách stanic měřících aspoň 30 let z roku 2022. Na více než polovině z těchto 162 stanic už byl teplotní rekord v tuto chvíli překročen,“ informoval ČHMÚ a sdílel mapu, podle které bylo v některých částech území více než patnáct stupňů Celsia už v brzkých ranních hodinách. 

Domů
Sdílet
Diskuse