Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. ledna 2023 8:27
Čas čtení 1:06

Tomio Okamura sdílí prezidentský průzkum agentury, která neexistuje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tomio Okamura sdílí prezidentský průzkum agentury, která neexistuje
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Podle tohoto průzkumu má prezidentský kandidát SPD Jaroslav Bašta 18,1 % voličské podpory a dotahuje favorizovanou trojici.

Předseda SPD Tomio Okamura a někteří další členové hnutí začali na sociálních sítích sdílet graf, který má ukazovat volební preference kandidátů a kandidátek na prezidenta. Podle něj dosahuje volební podpora jejich kandidáta Jaroslava Bašty 18,1 procenta a blíží se podpoře favorizované trojice. Jenže agentura STAR Research, která měla průzkum provést, není dohledatelná.

Čísla renomovaných agentur hovoří jinak

„Po včerejším výsledku hlasování diváků prezidentské superdebaty TV Prima, kdy dostal Jaroslav Bašta 47 % hlasů a vyhrál a drtivě deklasoval protivníky, už některá média musela přestat lhát. Žijeme v zemi, kde neplatí průzkumy, co platily včera,“ napsal ve čtvrtek Tomio Okamura na Facebook ke grafu, podle kterého se Jaroslav Bašta těší podpoře 18,1 procenta. Není tak daleko vedoucí trojici Petr Pavel (25,2 %), Andrej Babiš (23,6 %) a Danuše Nerudová (22,3 %).

Stejný graf jako Okamura sdíleli i další členové SPD, například poslankyně Karla Maříková

Jenže jak zjistil Deník N, agentura STAR Research, která měla výzkum provést, není vedena mezi renomovanými výzkumníky v rámci profesního sdružení SIMAR a není dohledatelný ani její web. Médium upozornilo i na to, že Okamura už v minulosti sdílel průzkum od neexistující agentury. Šlo o „agenturu LAS“, podle níž měla v dubnu 2021 strana SPD 16,5 procenta. V horní části obrázku je navíc informace, že data jsou platná k 5. lednu. V odstavci níže je ale drobným písmem uvedeno, že průzkum vznikal v období od 19. prosince do 3. ledna. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Reálná podpora Jaroslava Bašty je mnohem nižší. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median by kandidáta SPD podpořilo 3,5 procenta voličů. Oproti průzkumu, který sdílel Okamura, by ho navíc přeskočili Marek Hilšer a Pavel Fischer.

Refresher požádal Tomia Okamuru i Karlu Maříkovou o reakci, která ale do vydání článku nepřišla.
Domů
Sdílet
Diskuse