Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. ledna 2023 13:51
Čas čtení 2:02

Kvůli Babišovu střetu zájmů přijdou školy i Olomoucký kraj o dotace ve výši 43 milionů korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kvůli Babišovu střetu zájmů přijdou školy i Olomoucký kraj o dotace ve výši 43 milionů korun
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Do výběrového řízení o dotace byl zařazen koncern Agrofert, který se mezi příjemci ocitl neprávem. Kvůli Babišovi tak o finance přišel nejen Agrofert, ale také Olomoucký kraj, školní statek i školy.

Ačkoli zákon o střetu zájmů zakazuje, aby veřejné zakázky získávaly společnosti ovládané členy vlády, v případě Agrofertu tomu v letech 2017 až 2020 bylo jinak. Do výběrového řízení na dotace se přihlásil Babišův koncern a bylo rozhodnuto, že dotace ve výši 43 milionů korun budou přiděleny právě jemu. Jenže to se nelíbilo novému ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti), který nyní dotace pro Agrofert zařízl, informují MMR a iRozhlas. Předseda hnutí ANO a prezidentský kandidát tak připravil o finance Olomoucký kraj, školní statek i školy. 

9. ledna 2023 11:11 Čas čtení 2:11 Petr Pavel: Zachovejme chladnou hlavu a pojďme Babišovi vystavit vysvědčení ve volbách. Prezidentští kandidáti reagují na soud Petr Pavel: Zachovejme chladnou hlavu a pojďme Babišovi vystavit vysvědčení ve volbách. Prezidentští kandidáti reagují na soud

„Musíme postupovat podle zákona. Agrofert nemůže být zvýhodněn na úkor jiných podnikatelů, kteří dodržují předpisy. Andreje Babiše jsem mnohokrát varoval, že musí vyřešit svůj střet zájmů a nemůže si brát občany jako své rukojmí,“ komentuje rozhodnutí místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

K takovému rozhodnutí Bartoš dospěl poté, co si nechal vypracovat důkladnou analýzu týkající se dotací. Z té vyplynulo, že žadatelé byli přesvědčeni o tom, že žádný střet zájmů neexistuje a Andrej Babiš (ANO) nemá s Agrofertem nic společného. Jenže takové tvrzení nebylo pravdivé. 

„Žadatelé jsou v této věci spíše oběťmi, jelikož je zástupci tehdejší vlády ujišťovali, že střet zájmů neexistuje. Navíc společnosti z koncernu Agrofert nepravdivě uváděly, že Andrej Babiš není jejich skutečným majitelem,“ dodal Bartoš.

Andrej Babiš se nedokázal odstřihnout od svého byznysu

Neproplacení nebo vymáhání dotací zpět se týká devíti příjemců, kteří si mezi sebou měli rozdělit 43 milionů korun. O peníze z dotací přišly například střední zemědělské školy a charity, které potřebovaly finance k nákupu zemědělské techniky či dopravních a osobních automobilů.

Koncern Agrofert navíc v těchto výběrových řízeních zvítězil ještě v době, kdy byl Babiš premiérem. 

„Jsem opravdu rozezlena, protože v některých případech firmy do soutěže předložily čestná prohlášení o střetu zájmů, tedy spíše o jejich ‚nestřetu‘ zájmů. Traktory a další technika jsou naprosto nezbytné pro fungování školních statků, kde jsou desítky krav, hektary polností a vše slouží pro výuku žáků. Takže neplatnost smluv může mít zásadní důsledky. Samozřejmě s péčí řádného hospodáře využijeme opravných prostředků a zanalyzujeme, kdo případnou škodu způsobil, zda nebyli zadavatelé uvedeni soutěžícími firmami v omyl, a rozhodneme o případném vymáhání prostředků. Spousta starostí a práce navíc jen proto, že se tehdejší premiér Andrej Babiš nedokázal odstřihnout podle zákona od svého byznysu,“ vyjádřila se hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková pro iRozhlas.

O finance přišel i Olomoucký kraj

Porušení zákona o střetu zájmů dopadlo také na sedm projektů z Olomouckého kraje. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek je znepokojen tím, jak daleko mohl střet zájmů předsedy hnutí ANO a prezidentského kandidáta zajít. Kvůli jeho vlastnímu blahu totiž o finance přišly tamní školy.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Plně chápu postoj ministerstva a jeho snahu o zabránění finančních ztrát z důvodu možného neproplacení dotace ze strany Evropské komise. Je na pováženou, jak mohla tato situace dojít tak daleko, když byl střet zájmů Andreje Babiše od počátku zřejmý. Budeme teď muset část své kapacity věnovat řešením tohoto problému. V našem případě se jednalo o nákup traktorů a různých zemědělských strojů. Každopádně nyní nevidím jakékoliv provinění na straně Olomouckého kraje a jeho střední školy, které se dotace týkala,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse