Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
13. ledna 2023 19:43
Čas čtení 1:37

Cestující z Číny do Česka budou muset mít negativní test na covid

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Cestující z Číny do Česka budou muset mít negativní test na covid
Zdroj: FOTO TASR - Vladimír Benko/MV

Ministerstvo zdravotnictví informovalo o novém opatření, které zavádí pro cestující z Číny do České republiky, již se v Asii zdržovali alespoň 12 hodin v posledních 14 dnech. Přichází zhruba tři týdny poté, co se covidem zasažená Čína otevřela světu.

České ministerstvo zdravotnictví zavádí nové opatření pro cestující z Čínské lidové republiky do země. Od pondělí 16. ledna bude muset mít každý cestující, který v zemi strávil minimálně 12 hodin za poslední 2 týdny, platný negativní koronavirový test. Rezort to v pátek uvedl v tiskové zprávě. Test může být buď antigenní, nebo PCR. Dokument vydaný čínskými orgány pak nesmí být před odletem starší než 48 hodin.

5. ledna 2023 9:49 Čas čtení 1:09 Čína opět mlží o covidu, míní WHO. Podle modelu tam denně zemře na 15 tisíc lidí Čína opět mlží o covidu, míní WHO. Podle modelu tam denně zemře na 15 tisíc lidí

Povinnost nicméně neplatí pro české občany a občany Evropské unie s trvalým a přechodným pobytem v Česku a jejich rodinné příslušníky.

„Situaci ohledně covidu-19 v Číně bereme velmi vážně. Ačkoliv Česká republika nemá zavedené přímé lety, je naším cílem maximálně chránit zdraví našich občanů. Reagujeme proto rychle na doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) pro státy EU a zavádíme povinnost prokázat se před odletem z Číny testem,“ řekl za centrální řídicí tým Josef Pavlovic.

Evropské středisko informovalo o obrovském nárůstu nakažených 3. ledna. Ve své zprávě již tehdy uvedlo, že nové varianty viru z Číny jsou již v Evropské unii, ale že evropská populace má vůči němu takovou imunitu, že se v situaci, jaká je, nemusí obávat výraznějšího nárůstu nových případů. A to kvůli prodělaným nemocem, a hlavně očkování.

„Na základě předchozí soudní judikatury nemusí testy předkládat občané České republiky a jejich rodinní příslušníci, kteří cestují s nimi. Opatření se netýká ani občanů Evropské unie, kteří mají pobyt v ČR, ať už přechodný, nebo trvalý, a jejich rodinných příslušníků. Test nemusí předkládat personál letadla a držitelé diplomatického pasu,“ uvedla mluvčí ministerstva Eliška Machová.

Opatření bude platit do konce ledna. Tehdy se vyhodnotí, jestli bylo efektivní, nebo ne. 

Koronavirus v Číně

O opravdu špatné virové situaci v Číně jsme tě informovali již minulý rok. Největší množství nakažených měla někdy kolem 2. prosince, od té doby začala upouštět od tzv. politiky nulové tolerance koronaviru a vzhledem k protestům lidí proti dlouhým tvrdým protikoronavirovým opatřením začala rozvolňovat. Covid proto dostal živnou půdu k tomu se šířit.

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

Světoví virologové se tehdy obávali, že se situace může zhoršit po celém světě. Zatím ale není vidět tak extrémní nárůst nikde jinde na světě. Důvodem, proč Čína situaci nezvládá, je nejspíše malá proočkovanost obyvatelstva, zejména starších lidí, a poté očkování vakcínami vyrobenými na jiné, méně účinné bázi, než jsou vakcíny, jimiž se očkovalo v Evropě nebo v Americe.

Česká republika zaregistrovala za včerejšek pouze 325 nových případů koronaviru i s reinfekcemi. Aktuálně je 385 osob hospitalizovaných v nemocnici, 36 z nich leží na JIP.

Domů
Sdílet
Diskuse