Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2023 20:00
Čas čtení 2:02
Adéla Švehlíková

Roboti ve výloze, makro replika na střeše a puntíky, kam se podíváš. Louis Vuitton navázal spolupráci s umělkyní Jajoi Kusamou

Roboti ve výloze, makro replika na střeše a puntíky, kam se podíváš. Louis Vuitton navázal spolupráci s umělkyní Jajoi Kusamou
Zdroj: Louis Vuitton
MÓDA
Uložit Uložené

Louis Vuitton představil začátkem roku 2023 již druhou spolupráci s japonskou umělkyní Jajoi Kusamou. Signifikantním prvkem jejích děl jsou puntíky, které pokryly jak interiéry butiků, tak samotné produkty v nabídce.

Francouzský módní dům Louis Vuitton představil začátkem roku 2023 již druhou spolupráci s 93letou japonskou umělkyní Jajoi Kusamou. Signifikantním prvkem jejích děl jsou puntíky, které pokryly jak interiéry butiků Louis Vuitton, tak samotné produkty v nabídce. Setkat se za výlohami můžeme i s její robotickou replikou, kterou od skutečné Jajoi nelze téměř rozeznat.

móda Louis Vuitton
Zdroj: Getty Images/@Rob Kim

Psychedelie a nekonečno

Jajoi Kusama je jedinečná výtvarná umělkyně pocházející z Japonska. V průběhu své kariéry koketovala se spoustou médií, jako jsou malba, koláž, socha, performance nebo instalace. Obecně řečeno svou tvorbu založila na konceptuálním umění, v němž se objevují principy surrealismu, art brutu, minimalismu, pop-artu nebo abstraktního expresionismu. Typickými rysy jsou, kromě zmiňovaných puntíků, použití psychedelických barev, opakování se vzorů a množení objektů. 


V 50. letech minulého století emigrovala do USA a stala se tak součástí newyorské avantgardy. Její tvorbu dokonce napodobovali umělci Andy Warhol nebo Claese Oldenburg, přičemž sklízeli větší úspěch a pozornost než ona sama. Mimo jiné i kvůli tomu upadala do hlubokých depresí a úzkostí, kterými trpěla již od raného dětství. Útěk a terapii pro ni představovalo právě umění, konkrétně malba puntíků. Puntíky jsou svým tvarem bez okrajů metaforou k její cestě do nekonečna. 


Do historie se zapsala i svou průkopnickou instalací s názvem Narcissus Garden na bienále v Benátkách roku 1966. Ta byla považována za tzv. kinetický koberec, jelikož ji tvořilo 1500 zrcadlových koulí. Kusama odprezentovala instalaci, aniž by byla pozvána, což ve společnosti vzbudilo rozruch. Svou rebelskou povahou a odvahou se tak řadí mezi umělkyně, které hájily práva žen a podporovaly jejich emancipovanost. 

Narcissus Garden.
Narcissus Garden. Zdroj: Getty Images/Narcissus Garden


Je taktéž jednou z prvních, kdo začal pracovat se zrcadly, a to k docílení nekonečného opakování. Dodnes můžeme toto ústřední dílo hledat pod názvem Infinity Mirror Room v galeriích po celém světě.  

yayoi kusama umenie japonská umelkyňa
Zdroj: Getty Images/Suhaimi Abdullah

Spolupráce s Louis Vuitton

V roce 2006 oslovil Kusamu tehdejší umělecký ředitel Louis Vuitton, Marc Jacobs. Z toho vzešla jedna z nejúspěšnějších spoluprací tohoto luxusního módního domu, která vyšla roku 2012. Už zde disponovaly tašky ikonickými puntíky a spolu s tím byl také změněn design prodejen. V návaznosti na to Louis Vuitton spustil 6. ledna letošního roku novou kolekci s Kusamou, na níž můžeme zaznamenat reprodukci tahů štětcem, a to díky inovativní sítotiskové technice. Produkty tak získávají realistický, ručně malovaný efekt. Kromě této techniky mohou zákazníci vybírat i z kousků s potiskem psychedelické květiny či 3D metalickými koulemi. 

LV X YK METAL STUDS METALLIZED LEATHER JACKET.
LV X YK METAL STUDS METALLIZED LEATHER JACKET. Zdroj: Louis Vuitton/propagační materiál
LV X YK CAPUCINES MM.
LV X YK CAPUCINES MM. Zdroj: Louis Vuitton/propagační materiál

Hlavními produkty kolekce je řada tašek, od cestovních zavazadel po elegantní psaníčka. Obdobně rozsáhlá je i nabídka oděvů a doplňků, včetně parfémových flakónů, jejichž posláním je oslava umění a řemesla. 

LV X YK SPELL ON YOU.
LV X YK SPELL ON YOU. Zdroj: Louis Vuitton/propagační materiál

Exkluzivitu a oživení při výběru kousků v kamenných obchodech dodávají i kovové koule různých velikostí se zrcadlovým efektem. Inspirací tomuto doplňku interiéru byla právě instalace Narcissus Garden v Benátkách. U interiéru to nekončí, a tak i například ve výkladních skříních lze pozorovat poutavé robotické repliky Kusamy v reálném měřítku, která maluje na povrch skla puntíky. Střecha butiku Louis Vuitton na Champs-Élysées v Paříži je pro změnu okupována nadrozměrnou replikou Kusamy, nahlížející do ulice. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený ✚ Θεοδώρα (@streetstylegr)

Celou kampaň nalezneme na stránkách Louis Vuitton, kde je zachycena na supermodelkách Gisele Bündchen, Belle Hadid nebo Karlie Kloss. 

Domů
Sdílet
Diskuse